Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul a vorbit la slujba de priveghere oficiată vineri seara la Patriarhie despre legătura de filiaţie existentă între poporul român şi Sfântul Apostol Andrei.
Ierarhul a făcut referire la cuvintele Sfântului Apostol Pavel care a scris corintenilor: eu v-am născut prin Evanghelie în Iisus Hristos. Astfel, Preasfinţia Sa a spus că Sfântul Andrei a devenit părintele poporului român prin predicarea Evangheliei lui Hristos strămoșilor noștri.
„În această atmosferă de sărbătoare prilejuită de prăznuirea Sfântului Andrei şi noi auzim aceste cuvinte adresate nouă ca nişte adevăraţi copii ai lui, pentru că în decursul istoriei am avut zeci şi mii de învăţători, însă părinţi nu avem mulţi pentru că el ne-a născut acum prin Evanghelie în Iisus Hristos. De aceea el este părintele şi ocrotitorul neamului românesc de pretutindeni”.
Omilia părintelui episcop a cuprins mai multe aspecte legate de viaţa şi activitatea Apostolului Andrei, acestea fiind fundamentate pe temeiuri biblice şi istorice. Preasfinţia Sa a reamintit că există mai multe dovezi ce atestă prezenţa Apostolului Andrei pe teritoriul Sciţiei, unele dintre acestea fiind toponimele din zona Dobrogei precum peştera sau pârâul Sfântului Andrei.
Preasfinţitul Părinte Varlaam a reiterat momentul aducerii cinstitului cap al Sfântului Andrei la Iaşi în 1996 şi faptul că ziua respectivă a fost „înscrisă în calendarul Bisericii Ortodoxe Române” în data de 13 octombrie.
„A fost o sărbătoare unică în istoria modernă a Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit estimărilor autorităţilor, în acele zile de hram au venit la Iaşi peste două milioane de români”.
În ziua de 30 noiembrie sărbătorim şi pe Sfântul Andrei Şaguna, un apostol al românismului, după cum l-a numit Preasfinţia Sa.
În timpul păstoririi sale în Transilvania au fost înfiinţate aproximativ 800 şcoli, redactate 25 de manuale şi au apărut peste 200 de tipărituri.
„Chiar dacă îl despart multe veacuri de Sf. Andrei, Ocrotitorul României, şi Sf Andrei Şaguna a fost un mare apostol al neamului nostru, un apostol al românismului transilvănean în vremuri foarte grele în timpul stăpânirii habsburgice”.
„Sfântul Andrei Şaguna a avut o contribuţie decisivă, fundamentală pentru păstrare identităţii naţionale şi confesionale în Transilvania. Ales episcop în anul 1847 şi hirotonit în 1848, Sfântul Andrei a desfăşurat vreme de 25 de ani, cât a durat episcopatul său, o activitate extraordinară de consolidare a mitropoliei, dar şi de emancipare culturală, naţională şi spirituală a poporului român din Transilvania”.
După slujba de priveghere a avut loc o procesiune în jurul Catedralei Patriarhale cu un fragment din moaştele Sfântului Andrei aflat în patrimoniul Reşedinţei Patriarhale.
Arhiepiscopia Râmnicului organizează sâmbătă, 7 decembrie, Simpozionul Național „Lucrarea cultural-duhovnicească și social-misionară a Episcopului Vartolomeu Stănescu”.
Evenimentul va avea loc începând cu ora 10:00 la Sala Iosif Episcopul a Casei Sfântul .....
Data: Nov 29, 2019
Arhiepiscopia Dunării de Jos a organizat cu prilejul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul municipiului Galați, mai multe manifestări cultural-educaționale în perioada premergătoarea datei de prăznuire a primului Apostol al Mântuitorului.
Astfel în sala de .....
Data: Nov 29, 2019
În 2019 Biserica Ortodoxă Română și-a omagiat traducătorii de cărți bisericești în frunte cu Patriarhii Nicodim Munteanu .....
Data: Nov 29, 2019
Anuarul Liturgic și Tipiconal 2020 a apărut la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă. Pe lângă rânduiala slujbelor bisericești din fiecare zi a anului, lucrarea cuprinde calendarul ortodox precum .....
Data: Nov 29, 2019
Opt copii din Bârsana, rămași orfani după moartea tatălui, vor avea o nouă locuință prin implicarea Sectorului social-filantropic al Episcopiei Maramureșului, a primarului comunei, a doamnei director a școlii din localitate, a stareței Mănăstirii Bârsana și a preotului paroh din .....
Data: Nov 29, 2019
Maicile de la Mănăstirea Nera pun la dispoziția celor interesați produse naturale de calitate înaltă manufacturate în laboratoarele așezământului monahal din Caraș-Severin de mai bine de zece ani.
Sub coordonarea Dr. Pavel Chirilă, în anul 2009, Mănăstirea Nera și-a .....
Data: Nov 29, 2019
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Parintele Coman despre Invierea Domnului, Universul Credintei, TVR 1
Pr Hrisostom Filipescu
De la stiinta la Dumnezeu - Interviu cu fizicianul Andrei Dorobantu
Icoana Bunei Vestiri - Marturiile icoanei - Universul Credintei
Pustnici la schitul Sf Antonie Neamt
Parohia Sfanta Treime - Tei - Pr Alexandru Motoc - Universul Credintei
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).