PS Varlaam Ploieșteanul, starețul Cernicăi și parohul roman din Freiburg au pomenit-o pe Lidia Stăniloae

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a oficiat sambătă pomenirea de șapte ani a doamnei Lidia Ionescu Stăniloae, fiica părintelui Dumitru Stăniloae.

Ierarhului i s-au alăturat in slujire, la Biserica „Sf. Nicolae” a Mănăstirii Cernica, starețul obștii, Protos. Vasile Parjol, și Pr. Mircea Tudorache, parohul roman din Freiburg, comunitatea din care Lidia Stăniloae a făcut parte după ce a emigrat din Romania� comunistă.

„Fiind delegat de către Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel a oficia impreună cu Părintele Stareț și cu părinții aici de față slujba de pomenire a doamnei Lidia Stăniloae, transmit un cuvant părintesc de compasiune fiului doamnei Lidia Stăniloae, dl. Dumitru Horia Ionescu, care i-a arătat intotdeauna o mare recunoștință și care – după modelul mamei sale, care a cultivat cu stăruință amintirea părintelui său, a Părintelui Profesor Dumitru Stăniloae – se străduie și el să mențină aprinsă flacăra mamei sale, o adevărată personalitate a culturii, literaturii și spiritualității romanești contemporane”, a spus Episcopul Vicar Patriarhal Varlaam Ploieșteanul.

„Părintele Patriarh a arătat o mare cinstire nu doar Părintelui Dumitru Stăniloae, indrumătorul său, și doamnei preotese Maria, ci și fiicei acestora, găzduind la editurile Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, iar mai apoi la Editurile Patriarhiei Romane cele mai multe dintre volumele publicate de dna. Lidia Stăniloae, pe care le-a onorat cu cuvinte de prefațare, de binecuvantare, apreciind pe de o parte talentul literar incontestabil al doamnei Lidia Stăniloae, iar pe de altă parte credința sa profundă și gandirea ei filosofică și teologică de mare anvergură.”

PS Varlaam Ploieșteanul a oficiat sambătă, 17 februarie 2024, slujba de pomenire la șapte ani de la mutarea la cele veșnice a doamnei Lidia Stăniloae, fiicare părintelui Dumitru Stăniloae. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Ierarhul a descris-o pe Lidia Ionescu Stăniloae drept o personalitate complexă a culturii romane și „o adevărată mărturisitoare a dreptei credințe in timpuri grele de persecuție comunistă, dar și in vremuri de libertate, și o mare misionară a Bisericii noastre, mai ales in comunitatea romanească ortodoxă din Freiburg”.

„A fost o creștină profundă, intrucat a invățat tainele credinței și bucuriile care izvorăsc de aici, indiferent de greutățile și nenorocirile pe care viața le scoate inaintea unui om, in familia părinților ei, preotul Dumitru și preoteasa Maria, atmosferă pe cale o descrie cu multe detalii foarte importante pentru cei care vor să cunoască viața model a unui preot al altarului și a unui profesor de teologie in lucrarea Lumina faptelor in lumina cuvantului”, a continuat Preasfinția Sa.

Din soborul care a pomenit-o pe Lidia Stăniloae la Mănăstirea Cernica sambătă, 17 februarie 2024, au făcut parte Protos. Vasile Parjos, starețul obștii, și parohul ortodox roman din Freiburg. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„Această carte este foarte valoroasă mai ales din perspectiva apropiatei canonizări a părintelui profesor Dumitru Stăniloae pe parcursul acestui an și a anului viitor 2025.”

„Astăzi, cand comemorăm implinirea a șapte ani de la trecerea la viața veșnică, ne rugăm Bunului Dumnezeu să-i răsplătească toată osteneala depusă in favoarea culturii, a Bisericii noastre, a spiritualității romanești, să-i răsplătească multele incercări pe care le-a intampinat in viață, mai ales in perioada regimului comunist aici, in țară, dar și anii grei a exilului, in care a fost mistuită de dorul după părinții ei trupești, dar și după acest leagăn al copilăriei și tinereții sale marcată de intalnirea cu personalități duhovnicești de primă anvergură care, iată, o parte dintre ei așteaptă acum momentul trecerii in Sinaxarul sau, in calendarul Bisericii noastre dreptmăritoare”, a mai spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Lidia Stăniloae a fost pomenită in Biserica „Sf. Nicolae” a Mănăstirii Cernica și la mormantul din incinta mănăstirii sambătă, 17 februarie 2024. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Lidia Stăniloae a studiat Fizica Atomică la Universitatea din București, unde a scris, sub conducerea acad. Horia Hulubei, prima lucrare din Romania despre teoria fisiunii nucleare.

Cariera de cercetător al Facultății de Fizică de la Universitatea din București i-a fost intreruptă cand tatăl ei, părintele profesor Dumitru Stăniloae, cel mai mare teolog roman, a fost arestat de regimul comunist pentru implicare intr-un grup de cultură și spiritualitate cunoscut sub numele de „Rugul Aprins”.

Pană in anii 1980, a fost profesoară de fizică la un liceu profesional din Capitală, apoi a emigrat in Germania, unde a fost cercetător la Universitatea din Freiburg. Este autoarea a numeroase cărți de poezie și proză, printre care și un roman istoric despre intemeierea orașul Freiburg, publicat in Germania.

Vezi și:

  • In imagini: Parastas pentru Lidia Stăniloae la șapte ani de la trecerea la Domnul

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 156

Id: 80336

Data: Feb 18, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).