Într-o intervenție la Radio Trinitas cu prilejul trecerii la Domnul a renumitului profesor Emilian Popescu, PS Varlaam Ploieșteanul a mărturisit că pentru el acesta este un moment extrem de trist.
„Avem o experiență de aproape patruzeci de ani în comun”, a spus ierarhul care l-a avut profesor și îndrumător de an pe Acad. Emilian Popescu între 1983-1987 la Facultatea de Teologie din București, apoi îndrumătorul studiilor de doctorat.
Episcopul vicar patriarhal l-a avut pe academician și coleg de catedră la Iași.
După evenimentele din 1989, Patriarhul României, pe atunci Mitropolit al Moldovei, a reînființat Facultatea de Teologie din Iași și „pentru a da prestigiul de odinioară acestei facultăți a invitat mai mulți profesori de certă valoare academică și, sigur că în fruntea lor s-a aflat domnul profesor Emilian Popescu”, a evocat ierarhul.
Părintele episcop vicar a vorbit la Radio Trinitas despre uriașa carieră academică a lui Emilian Popescu, dar și despre sensibilitatea și trăirea lui profundă, duhovnicească.
„Este o pierdere foarte mare, deși ea se petrece la o vârstă, în viziunea celor mai mulți dintre noi, înaintată, binecuvântată”. Este o pierdere foarte mare pentru ierarhii, preoții și călugării care l-au avut profesor, așa cum este și pentru lumea academică, pentru istoricii din țară și din străinătate, a menționat ierarhul amintind că profesorul avea o „sănătate bună” și „multe proiecte încă în desfășurare”.
„Îndoliata doamnă Maria Popescu primește mesaje de la bizantinologi, epigrafiști, filologi de seamă din Europa, lucru ce arată cât de prețuit era profesorul Emilian Popescu în acest univers al studiilor academice savante”.
”Părea greu de abordat, însă a fost și un om foarte cald
„El a fost profesor de bizntinologie, arheolog, un foarte prestigios epigrafist, a stăpânit cultura clasică, dar și un teolog, istoric al Bisericii noastre, al Bisericii universale și chiar patrolog”, a adăugat PS Varlaam amintind că Emilian Popescu a fost vicepreședinte al Comisiei Patristice a Patriarhiei Române.
„Prin acrivie, prin seriozitate și lipsa oricărui compromis în activitatea de cercetare și didactică, domnul Emilian Popescu părea un om greu de abordat, de o sobrietate, în viziunea unora, exagerată, însă a fost și un om foarte cald”.
„Nu a avut proprii copii, de aceea toată această afecțiune paternă a cheltuit-o în pregătirea și creșterea unui număr mare de ucenici. Pe unii din ei i-a cununat, le-a botezat copiii, le-a urmărit destinul de-a lungul mai multor decenii. Pe foarte mulți i-a trimi la burse în străinătate, neabandonându-i nici după terminarea studiilor prin susținerea tezelor de doctorat, ci încurajându-i, sfătuindu-i sau chiar deschizându-le anumite pârghii de cercetare”.
„A fost foarte apropiat de lumea monahală”, a spus PS Varlaam amintindu-și excursiile pe care le-a făcut în vremea studenției la mănăstirile din Moldova.
„Era de-a dreptul cucerit de prezența și de cuvintele părintelui Paisie sau ale Părintelui Cleopa de la Mănăstirea Sihăstria. Asculta ore în șir cu lacrimi în ochi”.
„A fost un trăitor autentic, deși a dorit să rămână toată viața sa un mirean al Bisericii. A avut o viață duhovnicească foarte minuțios cultivată”, a precizat ierarhul amintind că înainte de cursuri trecea mereu pe la biserica din apropiere.
Preasfinția Sa a spus că a aflat de la preotul paroh că duminica trecută, în urmă cu două zile, Emilian Popescu a cântat apostolul la Biserica „Sfânta Vineri” – Drumul Taberei, unde era epitrop și unul dintre ctitorii importanți. Părintele Nicolae Burlan „era surprins de acuratețea muzicală a vocii, de interpretarea foarte bună”.
Ctitor la biserica bucureșteană – replică a Sfintei Sofia din Constantinopol
Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a subliniat că unul dintre cele mai importante proiecte susținute de Emilian Popescu este Biserica „Sfânta Vineri” din Drumul Taberei, din proximitatea locuinței sale.
„Aici a donat mare parte din veniturile sale. S-a zbătut pentru obținerea terenului suficient ridicării catedralei și a celorlalte construcții din jur. S-a ocupat de supravegherea calității lucrărilor de pictură, de sculptură, de arhitectură, biserica aceasta fiind oarecum o replică a Catedralei ‹Sfânta Sofia› din Constantinopol”.
Ierarhul a precizat că renumitul profesor a sprijinit și alte biserici și mănăstiri inclusiv mănăstirea din satul natal al PS Varlaam (Știubieni).
Înflăcărat susținător al Catedralei Naționale
Între altele, PS Varlaam Ploieșteanul a spus că Emilian Popescu a fost și un înflăcărat susținător al Patriarhului Daniel și al proiectului Catedralei Naționale desfășurat sub conducerea Preafericirii Sale.
„Preafericitului Părinte Patriarh Daniel i-a purtat întotdeauna o admirație extraordinară pentru lucrarea desfășurată ca Mitropolit al Moldovei, vreme de aproape 18 ani, dar și pentru lucrarea impresionantă de aici de la București în calitate de Întâistătător al Bisericii”.
„A fost un înflăcărat susținător al proiectului patriarhului, acela de a ridica aici, la București, Catedrala Națională sau a Mântuirii Neamului, împlinind în felul acesta visul patriarhilor României, al primilor regi și a multor generații”.
Foto credit: Ziarul Lumina
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 231
Id: 71101
Data: Aug 26, 2020
Imagine:
Preasfințitul Părinte Antonie a distribuit duminică și luni 15 din cele 100 de tablete pe care Episcopia de Bălți le oferă elevilor basarabeni cu sprijinul .....
Data: Aug 26, 2020
Înaltpreasfințitul Părinte Timotei al Aradului a resfințit duminică biserica Parohiei Vânători. Ierarhul l-a hirotesit întru iconom pe Părintele Paroh Adrian-Ioan .....
Data: Aug 26, 2020
Programul anual „Un ghiozdan echipat pentru un copil vulnerabil, o șansă la educație performantă și la un viitor mai bun” desfășurat de Protopopiatul Gherla și filiala locală a Asociației Filantropia Ortodoxă va fi extins pentru a include
Data: Aug 26, 2020
Opincarul Alexandru Ilinca, cel care a fost distins în iunie 2019 cu „Crucea Râmnicului”, este propus de Centrul de Creație, Promovare și Conservare a Culturii Tradiționale Vâlcea pentru titlul onorific „Tezaur Uman Viu”.
Opincarul este propus împreună cu un alt vâlcean, .....
Data: Aug 26, 2020
Victimele Dictatului de la Viena vor fi pomenite duminică, 30 august, în toate bisericile din Arhiepiscopia Clujului, printr-o ectenie specială rostită la Sfânta Liturghie și prin oficierea slujbei Parastasului. Mitropolitul Clujului a transmis un
Data: Aug 26, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
03 Pr Teofil Paraian - Duminica 3 dupa Pasti
07 Pr Teofil Paraian - Duminica 7 dupa Pasti
49 Pr Teofil Paraian - Duminica lasatului sec de carne
41 Pr Teofil Paraian - Duminica dinaintea Nasterii Domnului
31 Pr Teofil Paraian - Duminica 21 dupa Rusalii
14 Pr Teofil Paraian - Duminica 6 dupa Rusalii
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).