Mănăstirea Putna organizează joi și vineri Colocviul „Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta 100”, cu ocazia centenarului nașterii celei mai importante cercetătoare a operei eminesciene. Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a oficiat joi slujba de pomenire, urmată de scurte evocări la mormântul maicii și de vernisarea unei expoziții dedicate vieții și activității ei.
Alegerea de a o pomeni pe Maica Benedicta și la centenarul nașterii, nu numai la data trecerii ei la cele veșnice ne indică faptul că „Viața veșnică nu începe după, nu e ceva doar dincolo”, a spus Părintele Episcop vicar Damaschin Dorneanul la sfârșitul slujbei de pomenire.
„Odată începută viața, este una singură. Și poate ar trebui mai mult să privim moartea doar ca prag, doar ca trecere, nu ca pe ceva care desparte, ci care unește două intervaluri – în continuitate.”
Ierarhul a făcut referire la numele purtat în timpul vieții de mirean a maicii, Zoe, spunând că numele ei înseamnă în limba greacă „viață”, iar „tot parcursul Maicii Benedicta nu a fost altceva decât o acumulare și o răspândire, o revărsare de viață”.
O viață care a rodit din belșug întru Dumnezeu
„A fost o viață nu doar plină, ci și dăruită. Nu o viață care să ascundă roadele, ci le-a dat mai departe cu prisosință și călcând peste toate opreliștile… o viață împărtășită, o viață care nu ține ce a agonisit doar pentru sine, ci știe că ce ai agonisit, dacă nu semeni să rodească, piere”, a mai precizat el. „Și a fost o viață în legătură cu Izvorul Vieții.”
„Cu adevărat spiritul Maicii Benedicta a rodit în pământul Putnei ca bobul de grâu”, a spus și Părintele Arhimandrit Melchisedec Velnic, Starețul Mănăstirii Putna, într-un scurt moment de reculegere la mormântul Maicii Benedicta.
„Aceste simpozioane, întâlniri culturale, evocări și comemorări pe care le facem – credința ei ne-a adus aici. Credința ei în bine, în frumos și în adevăr este credința cu care ne întâlnim noi, cei de azi, și facem lucrările binelui, frumosului și adevărului”, a precizat el, cu referire la colocviile dedicate Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta, aflate acum la a XIV-a ediție.
Cultura, salvată în sacralitatea ei, deschide suflete spre cer
„Credința unui dascăl la catedră poate trezi suflete, conștiințe, poate zidi oameni pentru binele unui neam întreg”, a afirmat arhimandritul.
„Așa a simțit Maica Benedicta, pe atunci profesoara Zoe Dumitrescu-Bușulenga: că, în timpul unui regim comunist ateu, cultura trebuie salvată în sacralitatea ei și în sfințenia ei. Pentru că, prin aceasta, și sufletul omului se deschide spre Dumnezeu. Astfel, ocolind interdicțiile regimului, a reușit să transmită studenților ei valoarea cea mai de preț a cunoașterii: Sfânta Scriptură.”
„Maica Benedicta s-a născut și a murit pe pământ, ca să poată viețui în cer”, a subliniat starețul. „Sunt 100 de ani de la nașterea Maicii Benedicta pe pământ, dar totodată sunt 100 de ani de la nașterea ei pentru cer și pentru veșnicie, pentru noi toți, pentru cultura, pentru spiritualitatea poporului român.”
„De aceea, să-i cinstim acest început al ei aici, pe pământ, acest început al ei în Dumnezeu”, a adăugat el. „Eu am un cuvânt furat din Cronica lui Teoctist I Mitropolitul, care zice despre Măria Sa Ștefan: «Și așa s-a împlinit cu Ștefan cel Mare gândul lui Dumnezeu»”.
„Am spus acest cuvânt mereu și îl spun și acum: [Maica Benedicta] s-a așezat în gândul și în lucrarea lui Dumnezeu, lucru pe care de altfel toți trebuie să-l facem.”
Comemorarea a fost urmată de vernisarea expoziției „Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta 100 – Har și vocație în cultura română”, care reconstituie cabinetul ei de lucru și prezintă diverse fotografii și documente din viața și activitatea ei.
De joi seară și până a doua zi, vineri, 21 august, Centrul Cultural „Mitropolit Iacob Putneanul” al Mănăstirii Putna găzduiește lucrările Colocviului „Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta 100”, desfășurat atât la fața locului, cât și cu participări online, cu respectarea reglementărilor sanitare.
Programul colocviului este pe site-ul Fundației „Credință și creație. Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta”.
Zoe Dumitrescu-Bușulenga
- s-a născut în 20 august 1920
- 1948 – 1982: a fost profesor la catedra de Literatură Universală și Comparată a Universității din București, apoi director al Institutului de Istorie și Teorie Literară „George Călinescu”, vicepreședinte al Academiei Române și director al Accademiei di Romania din Roma. Înfruntând presiunile ideologiei comuniste, a înscris Biblia în bibliografia studenților săi.
- 2005: a intrat în viața monahală, primind numele Benedicta
- 5 mai 2006: a trecut la cele veșnice și a fost înmormântată, conform dorinței testamentare, la Mănăstirea Putna.
Principala ei preocupare a fost studierea vieții și operei lui Mihai Eminescu, pe care l-a considerat un model exemplar, a cărui cunoaștere este strict necesară formării elevilor și studenților, și un reper de neocolit pentru înțelegerea identității naționale românești și pentru cultivarea ei în contextul globalizării civilizației contemporane.
Foto credit: Mănăstirea Putna (Dacian Andoni, Portret Zoe Dumitrescu-Bușulenga, acuarelă și pictură în ulei)
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 227
Id: 71049
Data: Aug 20, 2020
Imagine:
Doamna Maria Brâncoveanu, soția marelui Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu, a fost comemorată duminică la Parohia „Sfântul Grigorie Teologul” din Schiedam/Rotterdam – Țările de Jos.
Slujba de pomenire a fost oficiată, după Sfânta Liturghie, de Părintele .....
Data: Aug 20, 2020
Mai multe persoane care s-au implicat în restaurarea unor monumente creştine din Republica Moldova au primit distincţii din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Petru. Ordinele
Data: Aug 20, 2020
Arhiepiscopul Ioachim al Romanului şi Bacăului a resfinţit duminică biserica istorică de lemn a Mănăstirii Pogleț.
Slujba de resfinţire a avut loc în urma unor ample lucrări de consolidare .....
Data: Aug 20, 2020
Se împlinește centenarul de la nașterea maicii Benedicta de la Văratec. Cu studii muzicale, juridice și filologice, a fost profesor, șef de catedră, director al Institutului de Istorie și teorie literară George Călinescu, iar spre finalul vieții, monahie.
A .....
Data: Aug 20, 2020
Așezământul din Techirghiol destinat copiilor abandonați și mamelor aflate în dificultate se apropie de inaugurare. În prezent, se lucrează la finisaje.
În urmă cu cinci ani, după mai multe vizite efectuate la copiii abandonaţi în spitale, dar şi la cei din casele de .....
Data: Aug 20, 2020
Scara Sfântului Ioan – unul dintre tratatele ascetice răsăritene cele mai prețuite – rezumă experiența Părinților pustiului egiptean și spiritualitatea monahismului palestinian (sfinții Dorotei de Gaza, Varsanufie și Ioan).
Scrierea este împărțită în 30 de .....
Data: Aug 20, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).