Retrospectiva unui eveniment istoric. Un an de la sfințirea Catedralei Naționale

Luni, 25 noiembrie 2019, s-a împlinit un an de la sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului, cel mai semnificativ proiect național dedicat aniversării Centenarului Marii Uniri, un simbol al unității de credință și de neam a românilor.

Deși Catedrala a fost sfințită în stadiul „la roșu”, peste 150.000 de români au venit să o viziteze și să se închine în Altarul ei. Papa Francisc a fost și el pelerin în Catedrala Națională, în timpul vizitei întreprinse în țara noastră la finalul lunii mai. În prezent, lăcașul de cult nu este deschis publicului larg și va mai fi în lucrări pentru trei sau patru ani.

Papa Francisc în Catedrala Națională pe 31.05.2019. ©Basilica.ro

Catedrala Naţională va fi un centru bisericesc de amploare și un punct de atracţie turistică. Asemenea marilor catedrale din lume, edificiul va pune în lumină România ca stat şi Ortodoxia ca valoare a dăinuirii acestui popor în pofida tuturor încercărilor prin care a trecut.

Catedrala are două hramuri: Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor și Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României.

Evenimentul istoric al sfințirii a început cu dedicarea catedralei tuturor celor care și-au jertfit viața pentru unitatea noastră de credință și de neam.

Sâmbătă seara, pe 24 noiembrie, Patriarhul României a depus în piciorul Sfintei Mese, într-un gest cu valoare de simbol liturgic şi patriotic, lista cu peste 350.000 de nume ale eroilor români cunoscuți și s-a rugat pentru sufletele lor.

Patriarhul Daniel la prima slujbă pentru eroi în Catedrala Națională pe 24.11.2018. ©Basilica.ro

Sfințirea acestui deziderat național vechi de peste 100 de ani devenit realitate a avut loc duminică, 25 noiembrie. Slujba de târnosire a fost oficiată de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu împreună cu Patriarhul Daniel.

Au participat 60 de ierarhi, mii de clerici, numeroase autorități locale și centrale, în total peste 50.000 de persoane, din care 2.000 numai în interiorul lăcașului de cult.

Patriarhul Ecumenic și Patriarhul României intră în Catedrala Națională pe 25.11.2018. ©Basilica.ro

Sanctitatea Sa Bartolomeu a apreciat jertfa și statornicia românilor în realizarea acestui proiect național a cărui construire s-a creat impresia că este imposibilă. Totodată, Patriarhul Ecumenic a salutat închinarea acestei biserici Sfântului Apostol Andrei, care este ocrotitor spiritual, atât al Patriarhiei Ecumenice, cât și al Bisericii Ortodoxe Române.

La cinci zile după sfințire, Patriarhul Teofil al Ierusalimului a venit în România pentru a sluji de hramul Catedralei Naționale împreună cu Patriarhul Daniel.

Patriarhul Teofil al Ierusalimului la primul hram al Catedralei Naționale, 30.11.2018. ©Basilica.ro

Datorită numărului mare de pelerini, programul de vizitare anunțat inițial că se va încheia pe 29 noiembrie a fost prelungit până pe 2 decembrie.

După această dată, s-au reluat lucrările de pictură în mozaic, au fost acoperite turlele cu tablă din cupru și a început amenajarea spațiilor exterioare edificiului, dar și a subsolurilor adiacente.

Cum arată Catedrala Națională în noiembrie 2019. ©catedralaneamului.ro

Proiectul național în care s-au investit până în 2019 110 milioane de euro a fost desfășurat de Biserica Ortodoxă Română în paralel cu o amplă lucrare socială concretizată în ultimul deceniu prin cheltuieli mai mari de 150 de milioane de euro în cele peste 700 de centre sociale ale sale.

Ideea unei Catedrale Naționale datează din 1884, când Regele Carol I a promulgat Legea Bisericii Catedrale, lege niciodată abrogată, dar care a fost pusă în aplicare abia după 126 de ani. Construcţia CMN s-a concretizat în timpul Părintelui Patriarh Daniel, fiind asumată de stat ca proiect de importanţă  naţională prin legea 376/2007.


Citește și:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).