Romfilatelia introduce vineri în circulație o emisiune de mărci poștale dedicată împlinirii a 150 de ani de la inaugurarea unui simbol al Capitalei, Gara de Nord.
Prima gară de călători din Capitală a fost Gara Filaret (1869), de unde plecau trenurile spre Giurgiu pe o cale ferată construită de o societate engleză la inițiativa domnitorului Al.I. Cuza.
Piatra de temelie a Gării de Nord a fost pusă în 1868 de Domnitorul Carol I. Gara s-a numit mai întâi Gara Târgoviștei și a fost inaugurată în 1872. După Războiul de Independență din 1877, pentru comemorarea eroilor căzuți în luptele de la Grivița, Calea Târgoviștei a fost redenumită Calea Griviței.
Gara Târgoviștei a intrat în circuitul feroviar internațional în 8 iunie 1883, când a primit garnitura trenului „Orient-Expres”.
După mai multe intervenții de modernizare, în 1888 a fost adoptată denumirea de Gara de Nord.
În 1889, a fost dată în funcțiune prima instalație telefonică a CFR, iar mai târziu a fost inaugurată centrala telefonică cu 25 de linii. O aripă nouă a construcției, care urma să adăpostească Salonul Regal, a fost finalizată în 1894.
Primele locomotive electrice au apărut în 1968, odată cu electrificarea liniei București-Ploiești.
Gara de Nord se află pe lista monumentelor istorice, un simbol al Bucureștiului, alături de clădirea învecinată, care adăpostește Palatul Administrativ al CFR.
La un secol și jumătate de existență, Gara de Nord se află în stadiul demarării unui proiect care să o transforme într-un nod feroviar european care să răspundă cerințelor actuale ale modernizării transportului pe calea ferată.
Emisiunea „Gara de Nord, 150 de ani” este formată din două mărci poștale și un plic „prima zi”.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 10 Lei, este redată o vedere de ansamblu a fațadei principale, în varianta inițială a construcției.
Timbrul cu valoarea nominală de 10,50 Lei prezintă o vedere generală cu perspectivă a aripii noi, care include frontonul cu coloane.
Plicul „prima zi” ilustrează sugestiv, în grafica lui, elemente arhitectonice din primul deceniu de existență a construcției, cunoscută astăzi sub denumirea de „Gara de Nord”.
Foto credit: Romfilatelia
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 259
Id: 77381
Data: Sep 23, 2022
Imagine:
Filialele ASCOR din mai multe orașe cu centre universitare au început înscrierile în asociație pentru noii studenți.
Odată cu începerea anului universitar Filialele Asociației Studenților Creștin Ortodocși Români din țară încep recrutările de noi voluntari.
.....Data: Sep 23, 2022
Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul vicar al Episcopiei Italiei, a fost sâmbătă invitatul Întâlnirii Tinerilor NEPSIS din zona Lazio, Italia.
Evenimentul
Data: Sep 26, 2022
Așezământul social pentru copii orfani „Sfântul Siluan Athonitul” de la Dorolea, județul Bistrița-Năsăud, aflat în stadiu de construcție, şi-a
Data: Sep 26, 2022
La Editura Trinitas a Patriarhiei Române a apărut volumul „Slujire și pastorație .....
Data: Sep 26, 2022
„Evanghelia Duminicii a 18-a după Rusalii ne luminează taina Bisericii şi taina vieţii creştine”, a afirmat duminică Patriarhul României.
Evanghelia prezintă minunea
Data: Sep 26, 2022
Patriarhul Daniel a vorbit în numeroase cuvântări despre importanţa, respectiv, starea satului românesc şi a făcut propuneri pentru .....
Data: Sep 26, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).