Lucrările de deminare de la Iordan s-au încheiat, iar în prezent Armata Israeliană efectueză verificări de securitate în perimetrul de aproape un milion de metri pătrați.
Reprezentanții Patriarhiei Române la Locurile Sfinte speră ca în curând să poată merge cu specialiști la schitul românesc pentru a demara proiectul de reabilitare.
„Avem 10.000 mp pe malul râului Iordan. Regiunea se numește Qasr al-Yahud și se află chiar în proximitatea locului botezului Domnului. Acolo a slujit Sfântul Ioan Iacob”, a amintit Arhim. Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte.
„Sperăm ca imediat ce situația o va permite, pentru că sunt unele restricții de acces, să putem intra cu specialiștii noștri pentru măsurătorile necesare elaborării proiectului de refacere a Așezământului Românesc de la Iordan”, a declarat pentru Trinitas TV Părintele Teofil Anăstăsoaie.
La jumătatea anului trecut, reprezentanții Patriarhiei Române la Locurile Sfinte au reuşit să pătrundă în biserica schitului. Au găsit catapeteasma fără icoane, uşile dărâmate, iar turla centrală căzută în interiorul bisericii.

Minele antipersonal şi antitanc au fost amplasate în zona geografică a botezului Mântuitorului în timpul Războiului de Şase Zile din 1967. În urma conflictului armat din anul 1967, biserica Schitului Românesc și clădirea care adăpostea chiliile viețuitorilor au fost deteriorate devenind nelocuibile. Începând cu anul 1970, accesul persoanelor în zonă a fost interzis.
Așezământul românesc de la Iordan
Istoria așezământului românesc de la Iordan începe în anul 1931, odată cu hotărârea Guvernului Palestinian de a împărţi în parcele de câte 10 dumane (10.000 mp) terenul de pe malul drept al râului Iordan, în regiunea denumită Qaser al-Yahud, pentru a le oferi comunităţilor religioase.
Patriarhia Română, prin delegatul său, Ieromonahul Gherasim Luca, ajutat de Consulul României în Palestina, a reușit să întocmească formalitățile necesare, iar în data de 03 ianuarie 1933 a fost încheiat Actul de dobândire a terenului de 10.000 mp.
Cu binecuvântarea Patriarhului Miron al României, ceremonia de aşezare a pietrei de temelie la biserica românească de pe malul râului Iordan a avut loc în ziua de 25 aprilie 1935.
Minele antipersonal şi antitanc din zona geografică a botezului Mântuitorului datează din timpul Războiului de Şase Zile din 1967.
Foto credit: Reprezentanţa Patriarhiei Române la Locurile Sfinte
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 248
Id: 71779
Data: Nov 4, 2020
Imagine:
Prin implicarea Protoieriei Focşani 2 şi a parohiei Petreanu, Călina Lungu, o femeie în vârstă de 79 de ani, care locuieşte singură în apropierea satului Târâtu, beneficiază de energie electrică în gospodărie.
„Săptămâna trecută (19-25 oct. – n.r.) au fost montate .....
Data: Nov 4, 2020
Un proiect de lege privind repatrierea moaștelor Sfinților Mărturisitori Ardeleni a fost înregistrat la jumătatea lunii octombrie în Senatul României.
Inițiatorii propun autorizarea guvernului pentru a identifica și a aduce în țară moaștele Sf. Cuv. Mărturisitor .....
Data: Nov 4, 2020
Juriul s-a întrunit online și a decis câștigătorii Concursului „Culorile Ortodoxiei: Finlanda”.
După evaluarea a 880 de fotografii trimise de peste 100 de participanți din zece țări, juriul a selectat aproximativ .....
Data: Nov 4, 2020
Şase sfinţi sunt înscrişi, până în prezent, în campania iniţiată de Mitropolia Ardealului pentru desemnarea celui mari mare filantrop român. Pot fi votați sfinţii: Neagoe Basarab, Iosif cel Milostiv, Constantin Brâncoveanu, Andrei Şaguna, Antim Ivireanul şi Iacob .....
Data: Nov 4, 2020
Părintele Varlaam Almăjanu, starețul Mănăstirii Partoș, a murit luni noaptea, în urma infectării cu noul coronavirus. Mitropolia Banatului a descris suferinţa părintelui din ultimele 18 zile precum o „liturghie a crucii pe care a slujit-o în spital, însoțit de rugăciunile, .....
Data: Nov 4, 2020
Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului au oferit electrocasnice beneficiarilor de la Valea Plopului.
Acţiunea s-a desfăşurat sâmbătă, 31 octombrie, în cadrul Campaniei „Implică-te! Împreună reușim mai mult!”.
Ei au primit 3 frigidere, o .....
Data: Nov 4, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Parintele Cleopa - Despre Paisie Aghioritul si Sfantul Vasile cel Mare
Parintele Cleopa - Moise si cele 7 ceruri
Parintele Cleopa - 40 de Liturghii
Parintele Cleopa - Inaltarea Sf. Cruci
Parintele Cleopa - 20 de reguli pentru mersul la biserica
Parintele Cleopa - Cele 12 trepte si cele 7 pricini ale pacatului
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).