În urma unor ploi torențiale, în vara anului 1971, a ieșit la iveală în comuna tulceană Niculițel o bazilică din secolele 4-5 care urma să devină cea mai importantă descoperire arheologică privind creștinismul timpuriu din România.
Sub altarul bazilicii au fost găsite trupurile (scheletele) întregi a patru martiri creștini și o inscripție care menționează numele lor: Zotikos, Attalos, Kamasis și Filippos.
Numele lor apărea deja, în această ordine, în Martirologiul Ieronimian, la data de 4 iunie, unde scrie că ei au suferit martiriul alături de alți 25 confrați în cetatea Noviodonum (azi Isaccea, la 10-12 km de locul bazilicii).
Tot în cripta de sub altarul bazilicii (martiricon) s-au găsit și alte oseminte de martiri neidentificați încă.
„Descoperirea de la Niculițel a venit într-un moment cum nu se poate mai oportun, căci se încercase, într-un studiu din anii din urmă, să se nege sau să se micșoreze valoarea documentară a martirologiilor atât pentru Dobrogea, cât și în general. Acum se vede cât de șubredă a fost această încercare”, notează Acad. Emilian Popescu într-unul din studiile sale.
După descoperire, moaștele Sfinților Mucenici Zotic, Atal, Camasie şi Filip au fost mutate la Mănăstirea Cocoș, din apropiere.
Prin arhitectură şi prin numărul mare al moaștelor descoperite, martiriconul de la Niculițel este un monument unic în Europa, dar și cea mai veche construcție de acest gen din România.
Totodată, racla funerară din lemn de brad, unde au fost găsite osemintele celor patru martiri reprezintă cea mai veche raclă creștină păstrată și cunoscută până acum în lume. Ea se află expusă în Muzeul de Istorie și Arheologie din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion”, din Tulcea.
Fragmente din moaștele descoperite la Niculițel au fost așezate și în piciorul Sfintei Mese din Altarul Catedralei Naționale.
Cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la această descoperire, Patriarhul Daniel a transmis un mesaj în care subliniază faptul că „martirii lui Hristos sunt izvor de lumină și sfințenie peste veacuri”.
Sursă foto: Facebook / Bazilica Paleocreştină de la Niculiţel
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 380
Id: 73784
Data: Jun 4, 2021
Imagine:
Diaconia, Misiunea Socială a Mitropoliei Basarabiei, lansează sâmbătă, la Bălăbănești, în raionul Criuleni din Republica Moldova, un nou proiect pentru copiii din localitățile rurale: Ludobusul.
Acesta este un serviciu inovativ de educație nonformală menit să le .....
Data: Jun 4, 2021
Preoții din Protoieria Bacău și-au exersat abilitățile dobândite la formarea pentru activitățile cu tinerii organizând de
Data: Jun 4, 2021
Arhiepiscopii Hrisostom al Ciprului şi Ieronim al Atenei vor sfinţi săptămâna viitoare noua catedrală din Nicosia. Slujba va fi oficiată în data de 11 iunie, de sărbătoarea Sfântului Apostol Barnaba, ocrotitorul lăcaşului de .....
Data: Jun 4, 2021
Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a oficiat vineri Sfânta Liturghie la altarul de vară de lângă complexul paleocreștin de la Niculițel, unde se găsesc vestigiile bazilicii construite pe mormântul sfinților Zotic, Atal, Camasie și Filip. Anul acesta s-au împlinit cinci decenii de .....
Data: Jun 4, 2021
Muzica bisericească georgiană a fost inclusă în patrimoniul cultural imaterial al ţării prin decizia premierului Irakli Gharibashvili, a anunţat Centrul de Stat pentru Folclor din Georgia, citat de Orthochristian.
.....Data: Jun 4, 2021
În data de 5 iunie 2021 s-au împlinit 27 de ani de la întronizarea Înaltpreasfinţitului Părinte Serafim ca Mitropolit al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord.
Mitropolitul Serafim s-a născut în data de 4 septembrie 1948 în localitatea Boholţ, Făgăraş, într-o .....
Data: Jun 5, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Manastirea Camarzani - Sfanta Liturghie a Invierii I
Theodoros Vassilikos - Paraclisul Maicii Domnului - greaca
Corul Bisericii Ortodoxe Buna-Vestire, Brasov - Cantari duhovnicesti
Corul Manastirii Vatoped - Slujba Invierii
Corul Bisericii Sfantul Nectarie Iasi - Cantarile Sfintei Liturghii
Concertul traditional de colinde Rasaritul Cel de Sus (2012) Trinitas TV
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).