Sa ne asumam blandețea intr-o lume nervoasa, intr-o lume in care nu avem rabdare: Episcopul Husilor

„Într-o lume nervoasă, în care nu avem răbdare, să ne asumăm blândețea”, a fost unul dintre îndemnurile adresate de Părintele Episcop Ignatie la început de an. Sfaturile ierarhului rostite la Catedrala din Huşi s-au bazat pe cele patru virtuți care au caracterizat viața Sfântului Vasile: blândețea, râvna față de cele ale vieții spirituale, mărturisirea credinței și profunzimea teologică.

Blândeţe

Părintele Episcop a explicat că „ne pierdem foarte repede cumpătul dacă cineva intră în disonanță cu ideile pe care le avem și de care suntem convinși” şi „ne tulburăm foarte tare”. Această stare se datorează, potrivit ierarhului, şi din cauza contextului social în care trăim pentru că ne face să „ne contaminăm foarte repede cu starea de nervozitate, de neastâmpăr și de neliniște lăuntrică”.

Puțini reușesc să fie cumpătați, să își strunească pornirile mâniei, a spus Episcopul Huşilor.

Este nevoie de multă delicatețe și lucrare lăuntrică pentru a reuși să rămânem într-o stare de liniște, chiar dacă ne aflăm în vâltoarea încercărilor și a situațiilor care ne incită în a ne tulbura.

Râvnă faţă de viaţa spirituală

În ceea ce priveşte viaţa spirituală, Episcopul Ignatie a precizat că multe lucruri le facem din inerţie că «așa ne-am pomenit» și că «așa este bine».

„Puțini mai sunt pătrunși de o vâlvătaie interioară pentru cele spirituale”, a spus ierarhul şi a semnalat că ne pierdem în cele trecătoare, din lumea aceasta, „care nu ne pot da nici liniște, nici lumină”.

Ne bucurăm de ele conjunctural, însă nu reușesc să ne dăruiască liniștea de care avem nevoie.

În acest sens, sfatul lui a fost „să ne pierdem în cele importante: în nevoința dragostei pentru cel de lângă noi, în nevoința de a ne aprofunda credința mai mult și de «a ne pierde», cu adevărat, în Dumnezeu”.

Mărturisire

Preasfinţia Sa a precizat că în lumea aceasta în care „mulți contestă adevărul Bisericii, ni se cere și nouă să-L mărturisim pe Dumnezeu”.

Însă, a spus el, „ne lipsește această componentă a vieții spirituale”, deoarece „nu putem mărturisi ceva ce nu cunoaștem și nu am aprofundat”.

În acest context, Episcopul Huşilor a reamintit că „Sfântul Vasile cel Mare a apărat credința în fața celor care contestau dumnezeirea lui Iisus Hristos”.

Teologi prin rugăciune

Episcopul Ignatie a evidenţiat că „teologia nu presupune absolvirea unui Seminar sau a unei Facultăți de Teologie”, ci implică un dialog constant cu Dumnezeu.

„În gândirea Sfinților Părinți, a face teologie înseamnă a vorbi cu Dumnezeu și a-L vedea pe Dumnezeu. Oricine vorbește cu Dumnezeu, prin rugăciune, oricine are puterea de a se împărtăși de viața Lui și Îl vede pe Dumnezeu, este teolog”.

Sfântul Vasile cel Mare, în rugăciunile care alcătuiesc Sfânta Liturghie (Anaforaua) concentrează toată teologia Bisericii creștine. Ele sintetizează, în puține cuvinte, ceea ce a făcut Preasfânta Treime pentru noi.

În prima zi a anului, Preasfinţitul Părinte Ignatie a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Huşi.

Foto credit: Episcopia Huşilor

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 211

Id: 72336

Data: Jan 2, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).