Sf. Dimitrie a primit onorul jandarmilor prahoveni. 14 comunități vizitate in a treia zi de pelerinaj

In a treia zi a pelerinajului istoric cu moaștele Sf. Dimitrie cel Nou, Cuviosul a poposit in 13 parohii și o obște monahală din Protoieria Ploiești Sud și a primit onorul jandarmilor din județul Prahova.

După ce, in prima parte a zilei, sfantul a trecut pe la parohiile Lacu Turcului, Bara, Puchenii Moșneni, Puchenii Mari, Romanești și Bărcănești și a poposit la Mănăstirea Turnu, procesiunea cu moaștele a continuat cu parohiile Brazi și Negoiești și la Inspectoratul de Jandarmerie Prahova.

O comunitate unită in jurul Bisericii

Parohia Brazi a fost inclusă pe traseu „ca un gest de apreciere din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru lucrarea pastorală și misionară care se desfășoară la toate parohiile din această comună condusă de un primar destoinic”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

„Talentul său se vede deopotrivă in organizarea localităților și in bisericile din această comună, care, in ultimii ani, au inflorit atat din punct de vedere edilitar, al infrumusețării și dotării cu cele necesare, cat și din perspectiva lucrării pastorale.”

Moaștele Sf. Dimitrie cel Nou au poposit miercuri, 6 martie 2024, la Parohia Brazi, jud. Prahova, in cadrul Pelerinajului istoric prin Arhiepiscopia Bucureștilor. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Ierarhul a salutat prezența elevilor din comunitate, veniți impreună cu cațiva profesori, și le-a oferit, drept exemplu de urmat, dragostea sfantului pentru toate ființele manifestată prin pocăința făcută după ce a distrus cuibul unei păsări.

Procesiunea istorică cu moaștele sfantului, aflată in desfășurare in Arhiepiscopia Bucureștilor, este „un prilej prin care reactivăm in noi dorința de misiune”, a spus Părintele Liviu Bistrițeanu, Parohul din Brazi.

Un pelerinaj al bucuriei și recunoștinței

Următoarea comunitate de pe traseu a fost Parohia Negoiești.

In cei 250 de ani de la aducerea moaștelor Sf. Dimitrie cel Nou la București, „se cunosc mai multe procesiuni care s-au făcut cu racla cinstitelor sale moaște in București sau in afara Bucureștiului, fie cand Capitala s-a confruntat cu diverse epidemii, războaie, cutremure, incendii, inclusiv in satele din jur sau din Campia Bărăganului, ori cand seceta amenința prin infometare viața credincioșilor din satele și comunele de la camp”, a menționat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Moaștele Sf. Dimitrie cel Nou au fost intampinate de credincioșii Parohiei Negoiești din jud. Prahova cu flori in maini miercuri, 6 martie 2024. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„Iată că anul acesta se face un pelerinaj in toate protopopiatele din Arhiepiscopia Bucureștilor, randuit de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Romaniei. Nu că am fi amenințați de ceva. Har Domului că ne bucurăm de pace, că ne bucurăm de sănătate, că ne bucurăm de cele necesare vieții de zi cu zi.”

„Este un pelerinaj al bucuriei și al recunoștinței, un pelerinaj prin care arătăm recunoștință lui Dumnezeu pentru acest dar pe care l-a oferit poporului roman cu 250 de ani in urmă”, a adăugat ierarhul.

In continuare, moaștele au poposit la mai multe parohii din Ploiești și la Inspectoratul de Jandarmerie Prahova.

Oprirea moaștelor Sf. Dimitrie cel Nou la Parohia Negoiești a avut loc in a doua parte a zilei de miercuri, 6 martie 2024, zi dedicată procesiunii cu moaștele prin Protoieria Ploiești Sud. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„Sunt convins că, la această dragoste a dumneavoastră, Sf. Dimitrie va răspunde cu generozitatea-i cunoscută și mărturisită de mulți dintre creștinii care, cerandu-i ajutorul, l-au primit cu multă bucurie”, a spus Episcopul Vicar Patriarhal Varlaam Ploieșteanul la Parohia Inălțarea Domnului – Ploiești.

„Mulțumim părinților din această parohie, care au organizat acest eveniment, mai ales vă mulțumim dumneavoastră, tuturor, care v-ați adunat in număr atat de mare, ca să intampinați această raclă.”

Jandarmii, in slujba poporului și a lui Dumnezeu

Oprirea la Inspectoratul de Jandarmerie Prahova, deși nu era inclusă in programul inițial al procesiunii, s-a făcut la cererea instituției. Sfantul a fost intampinat de jandarmi, in frunte cu comandantul instituției, colonelul Dragoș Buzoianu.

„Această invitație arată credința și evlavia dumneavoastră, credința dumneavoastră in Dumnezeu cel Atotputernic, dar și cinstirea acordată sfinților Săi, pe care Mantuitorul Iisus Hristos ii numește prietenii Săi, iar Sf. Ap. Pavel ii numește casnici ai lui Dumnezeu”, le-a spus jandarmilor Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Inspectoratul de Jandarmi Prahova a invitat procesiunea cu moaștele Sf. Dimitrie cel Nou să treacă pe la sediul instituției miercuri, 6 martie 2024.�Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„Am venit și dintr-un sentiment al datoriei, al recunoștinței”, a continuat ierarhul.

„Trebuie să arătăm prin acest gest recunoștința pe care o purtăm față de instituția dumneavoastră, pentru că intotdeauna la solicitările noastre răspundeți cu promptitudine, cu profesionalism și bucurie și ne sunteți alături la toate evenimentele importante din viața Bisericii noastre.”

„Mulțumindu-vă pentru această inițiativă, il rugăm pe Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou să vă aibă in paza sa, să vă poarte in rugăciunile sale, să mijlocească pentru dumneavoastră inaintea Tronului Preasfintei Treimi, ca să vă dăruiască tot ceea ce aveți nevoie in viața dumneavoastră, in activitatea dumneavoastră, să dăruiască lumii și țării noastre pace și bună ințelegere. In felul acesta, cu toții putem trăi in armonie unii cu alții”, a incheiat Preasfinția Sa.

Trecerea moaștelor sfantului pe la Inspectoratul de Jandarmi Prahova a fost o onoare, a spus comandantul instituției, colonelul Dragoș Buzoianu, miercuri, 6 martie 2024. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„Nu pot să exprim in cuvinte onoarea pe care ne-ați făcut-o și vreau să vă spun că Jandarmeria, așa cum a fost tot timpul, rămane in slujba poporului roman credincios, alături de Biserica noastră străbună și veche, și in slujba lui Dumnezeu”, a spus colonelul Dragoș Buzoianu, comandantul instituției.

Prima procesiune cu moaștele Sf. Dimitrie la Ploiești

Racla cu moaștele sfantului a poposit la Parohia Sf. Treime – Ploiești. „In general, creștinii merg la locul in care se păstrează moaștele sfinților, acolo unde ei au trăit și s-au nevoit”, a remarcat Preasfințitul Părinte Varlaam cand moaștele au ajuns in această comunitate.

„Iată insă că acum, ca și in alte imprejurări, Sf. Dimitrie vine la dumneavoastră și lucrul acesta este o rară binecuvantare cerească.”

Numeroși credincioși au intampinat racla cu moaștele Sf. Dimitrie cel Nou la Parohia Inălțarea Domnului – Ploiești miercuri, 6 martie 2024. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Ierarhul a subliniat acest lucru și la oprirea de la Parohia Sf. Vasile – Ploiești: „Acest eveniment este unic in felul lui, pentru că sfantul nu a părăsit Catedrala Patriarhală decat arareori și aceasta pentru a fi purtat in procesiune pe străzile Bucureștiului sau in localități din preajma Capitalei”.

„Pentru prima oară el vine in județul Prahova și iată că aici, la Ploiești, de asemenea, evenimentul acesta reprezintă o noutate absolută.”

„Moaștele Sf. Dimitrie cel Nou au fost scoase in pelerinaj atunci cand creștinii s-au simțit amenințați de diferite pericole”, a mai spus ierarhul. „Acum, acest pelerinaj este unul jubiliar, plin de bucurie.”

Incurajare in fața pericolelor care amenință lumea de azi

„Dar și astăzi omenirea se află sub pericolul războiului, sub pericolul unor epidemii anunțate mai direct sau mai voalat și alte pericole, unele de ordin moral, altele de ordin financiar și așa mai departe.”

„Deci, avem o mulțime de motive să ne apropiem cu credință și cu nădejde și cu convingerea că Sfantul Dimitrie va mijloci pentru noi la scaunul cel preainalt al Sfintei Treimi, ca să dăruiască lumii pace, să dăruiască ințelegere intre oameni, in familii, in comunități, să aducă celor care ostenesc din greu prosperitatea mult-așteptată, dar mai ales să ne dăruiască ințelepciune ca, intr-o lume atat de complicată și de tulbure, să avem discernămantul luminat de harul Duhului Sfant, ca să alegem ceea ce este de folos cu adevărat vieții noastre, pentru că Biserica este stalpul și temelia adevărului”, a adăugat Preasfinția Sa.

Credincioșii Parohiei Sf. Ioan Botezătorul – Ploiești s-au inchinat miercuri, 6 martie 2024, la moaștele Sf. Dimtirie cel Nou, purtate in pelerinaj prin Protoieria Ploiești Sud. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Episcopul vicar patriarhal le-a urat elevilor prezenți la eveniment „ca sfantul să le lumineze mintea, să le sădească in suflet și pasiunea pentru cercetare, și setea pentru adevărul cel veșnic al lui Dumnezeu, și inflăcărarea aceasta care a topit sufletul Sf. Dimitrie cel Nou, făcătorul de minuni, ca să implinească intru totul voia lui Dumnezeu și preceptele Sf. Evanghelii”.

La Parohia Sf. Ioan Botezătorul – Ploiești, Preasfinția Sa a amintit că „este o legătură duhovnicească intre Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Dimitrie cel Nou, după cum este o legătură intre Sf. Ioan Botezătorul, socotit prototipul și părintele monahilor creștini, și toți călugării care trăiesc după pilda Sf. Ioan Botezătorul”.

Copii și bunici din Parohia Strejnicu in așteptarea moaștelor Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou. Pelerinajul cu moaștele lui prin Protoieria Ploiești Sud s-a incheiat in biserica acestei comunități miercuri, 6 martie 2024, cu Taina Sf. Maslu oficiată de PS Varlaam Ploieșteanul și clerici din Arhiepiscopia Bucureștilor. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Pelerinajul cu moaștele Sf. Dimitrie cel Nou in Protoieria Ploiești Sud s-a incheiat la Parohia Strejnicu, unde Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a oficiat, impreună cu un sobor de clerici din eparhie, Taina Sf. Maslu.


Din delegația care a insoțit racla cu moaștele sfantului au mai făcut parte, alături de Episcopul Vicar Patriarhal Varlaam Ploieșteanul, Părintele Costel Burlacu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Ierom. Serghie Pirău de la Catedrala Patriarhală, Ierod. Macarie Grigoriu, Administratorul Catedralei Patriarhale, și Arhid. Dumitru Ojog de la Mănăstirea Antim.


Pelerinajul cu moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, este organizat in contextul implinirii a�250 de ani�de la aducerea moaștelor sale la București.

Acest eveniment istoric a fost inscris in Calendarul Ortodox, cu pomenire in data de 13 iulie, iar prima lui sărbătorire va avea loc anul acesta, cand la Catedrala Patriarhală din București este prevăzut un program liturgic deosebit�și o procesiune cu moaștele sfantului.

Vezi și:

  • Galerie foto: Pelerinajul istoric cu moaștele Sfantului Dimitrie cel Nou in Protoieria Ploiești Sud

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene (foto deschidere – popas la Parohia Negoiești)

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 150

Id: 80472

Data: Mar 7, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).