Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat luni seară slujba vecerniei din ajunul sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. În cuvântul său, ierarhul a evidențiat ce a făcut ca un simplu păstor să se învrednicească de sfințenie: „Prin exemplul strălucitor al vieții lui de păstor și călugăr smerit, ne îndeamnă să ne punem nădejdea în Dumnezeu”.
„Prin ce a strălucit un călugăr și un păstor abia cunoscut? Prin frică de Dumnezeu, prin tăcere, prin rugăciune, prin îndreptarea întregii sale vieți a nădejdii pe care a avut-o doar către Dumnezeu, necunoscând pe nimeni important, pe nimeni pe care să se bizuie”, a afirmat Episcopul vicar al Arhiepiscopei Bucureștilor.
În continuare, ierarhul a vorbit despre ceea ce reprezintă păstorul în istoria Mântuirii: „Dacă citim în paginile Sfintei Scripturi, descoperim cum Dumnezeu i-a chemat de la necuvântătoare, de la turma de oi, pe oameni importanți, care au deveni profeți sau regi ai lui Israel”.
De la patriarhul Avraam și profetul David și până la păstorii de pe câmpul din Betleem, „păstorii s-au bucurat de daruri negrăite, cum s-a bucurat și păstorul cel smerit din satul Basarabi”.
Ierarhul l-a pomenit și pe duhovnicul Cleopa de la Neamț, care a păstorit oile cel puțin 10 ani înainte de a deveni stareț: „Când Dumnezeu a hotărât, l-a pus, de la cele necuvântătoare, în fruntea unei obști și a stat alături de ierarhi, de teologi și de oameni care au iubit Biserica în vremuri grele”.
Mântuitorul Iisus Hristos însuși este comparat cu un păstor în Noul Testament, a amintit Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
„El, Care a fost Păstorul cel Bun, a luat pe umeri oaia cea rătăcită și a dus-o în staul. De aceea, arhiereul, atunci când poartă veșmântul pe umeri, spune rugăciunea: «Pe umeri ai luat firea noastră cea căzută, Hristoase Dumnezeule, și ridicând-o la Tatăl, ai îndumnezeit-o»”, a menționat el.
De același mare dar și de mare cinste de la Dumnezeu s-a învrednicit și smeritul păstor din satul Basarabi, de pe apa Lomului, a afirmat Părintele Episcop Vicar: „Acesta a fost marele dar al unui păstor simplu, necunoscut de oameni, dar neuitat de Dumnezeu”.
El a explicat că „sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie ne arată că Dumnezeu nu uită să răsplătească pe cei care-și pun nădejdea în el”.
La fel l-a răsplătit și pe sfânt, „după o viață smerită, după faptele bune, după sensibilitatea ieșită din tipare, după canonul aspru luat pentru păcate făcute fără voia lui, pentru simpla pășire peste un cuib de păsări ascuns în iarbă, trei ani să mergi desculț, să înfrunți gerul dar și arșița, spinii și zăpezile, pentru a arăta dragostea față de Dumnezeu și de întreaga Creație”.
„Prin exemplul strălucitor al vieții lui de păstor și de călugăr smerit, pe toți ne îndeamnă să ne punem nădejdea în Dumnezeu”, „să-L iubim pe El și să căutăm răsplată de la Dânsul”, a mai spus ierarhul.
„Ne rugăm ca să păzească Cetatea Bucureștilor și pe toți cei care îl cinstesc, toți cei care înțeleg cuvintele Mântuitorului: Învățați-vă de la mine, că sunt blând și smerit cu inima și veți afla odihnă sufletelor voastre”, a încheiat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 231
Id: 71706
Data: Oct 27, 2020
Imagine:
Centrul de Presă Basilica s-a alăturat proiectului lansat miercuri de Freedom House Romania: COVID-19 Facts Not Fake – Dectector de Minciuni .....
Data: Oct 27, 2020
„A fost un ocrotitor al copiilor pe timp de ciumă, a salvat o mulţime de copii şi a adus mângâiere într-o mulţime de familii care aveau copii bolnavi”, a motivat Patriarhul Daniel decizia de a aduce moaştele Sfântului Stelian Paflagonul la
Data: Oct 27, 2020
În predica rostită marți, Patriarhul Daniel a prezentat două aspecte ale prezenței și lucrării lui Dumnezeu în lume prin Sfântul Dimitrie cel Nou: pe de o parte delicatețea și ajutorul minunat oferit credincioșilor, iar pe de altă parte, „medicamentele amare” administrate pentru .....
Data: Oct 27, 2020
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi-a exprimat marţi recunoştinţa faţă de pelerinii care au participat la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou.
La hramul Mănăstirii Pângărați, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a explicat de ce un bun creștin își asumă și împlinește regulile căii pe care a pornit, fie că este vorba de viaţa monahală sau de căsătorie.
În predica rostită luni, IPS Teofan a citat din Sfântul .....
Data: Oct 27, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).