Sărbătoarea Sfântului Haralambie a început la Biserica Oțetari din Capitală printr-o procesiune cu moaștele mucenicului, condusă de Părintele Mihai Popescu, Protopopul Sectorului 2 al Capitalei, și de Parohul Cătălin Ciocan. Moaștele sfântului, considerat protector în vreme de molimă, au fost dăruite în 1866 de Mitropolitul Primat Nifon, care a fost botezat la Biserica Oțetari.
La ora 10:00, sfintele moaște au fost așezate spre închinare și vor sta în curtea Bisericii Oțetari din Capitală și în cursul zilei de joi, până la ultimul pelerin.
„Am răspuns cu multă bucurie invitației Părintelui Paroh Cătălin Ciocan de a fi în comuniune la ceas de sărbătoare”, a declarat Părintele Protopop Mihai Popescu.
El a evocat ajutorul Sfântului Haralambie în timpul Ciumei lui Caragea (1812-1814), când mulți credincioși i-au cerut ajutorul.
Sfântul Haralambie este alungătorul bolilor molipsitoare și de aceea apare uneori înfățișat în icoană ținând în lanț o fiară care simbolizează ciuma.
„Și astăzi, după atâtea luni de zile de când omenirea se luptă cu acest virus, este multă nevoie de rugăciune adresată sfinților pentru a trece cu bine peste aceste momente grele”, a spus părintele protopop.
Moaștele au fost dăruite de Mitropolitul Primat Nifon în 1866 ca semn de recunoștință. „El a copilărit în această mahala a Oțetarilor, la această biserică a fost botezat, a învățat buchea psalticii și a citit la strană”, a declarat Părintele Paroh Cătălin Ciocan.
Mitropolitul a oferit bisericii un fragment din degetul Sfântului Haralambie și astfel biserica a primit cel de al treilea hram. Biserica Oțetari datează din 1680 și mai are două hramuri: Sfinții Arhangheli și Sfântul Nicolae.
Biserica bucureșteană se mai remarcă prin pictura murală, care îi aparține unuia dintre cei mai importanți artiști plastici români, Gheorghe Tattarescu.
Sf. Haralambie a fost Episcop al Magnesiei (Asia Mică) și a fost martirizat la porunca împăratului roman Septimius Severus (193 – 211), pentru că își mărturisise credința în Hristos și o creștinase chiar pe fiica împăratului, Galina, și pe toți curtenii ei. Sfântul avea 113 ani când a suferit martiriul. Este sărbătorit în 10 februarie.
Vezi și:
Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 264
Id: 72672
Data: Feb 9, 2021
Imagine:
Episcopia Maramureșului și Sătmarului demarează proiectul „Nici o comunitate parohială fără capelă mortuară (de cimitir)” .
Obiectivul este în concordanță cu tematica anului
Data: Feb 10, 2021
Datele oficiale relevă că în Războiul Afgano-Sovietic (27 decembrie 1979 – 15 februarie 1989) au participat circa 12.500 moldoveni, dintre care 300 și-au pierdut viața, iar alții 257 au rămas invalizi.
Trei dintre victime erau din satul Filipeni, .....
Data: Feb 10, 2021
Pictorul Daniel Codrescu și echipa sa vor termina lucrul la mozaicul din registrele inferioare ale absidei altarului Catedralei Naționale în preajma Sfintelor Paști. Ei au oferit pentru Basilica.ro imagini cu etapele de lucru la .....
Data: Feb 10, 2021
Renumitul duhovnic de la Mănăstirea Petru Vodă, Părintele Iustin Pârvu s-a născut în data de 10 februarie 1919. Pentru convingerile sale religioase, părintele Iustin a efectuat 17 ani de detenţie în timpul regimului comunist.
Părintele Justin Pârvu a îndurat, .....
Data: Feb 10, 2021
Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu a lansat prima aplicaţie mobilă cu ghid audio, ASTRA Museum App.
Aplicaţia poate fi descărcată gratuit din Google Play şi Apple Store, anunţă instituţia printr-un comunicat de presă.
Prin intermediul ghidului audio, .....
Data: Feb 10, 2021
Se împlinesc 91 de ani de la naşterea părintelui Ioanichie Bălan, unul dintre cei mai apreciaţi duhovnici ai României. A fost un monah de vocaţie, un adevărat mărturisitor al credinţei într-o perioadă marcată de abuzurile regimului comunist.
Fundamentat pe scrierile .....
Data: Feb 10, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).