Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Romane, in parteneriat cu Centrul de Studii Transilvane și Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a organizat, miercuri, Conferința națională „O voce emblematică a romanilor. Andrei Șaguna și lumea transilvăneană de la mijlocul secolului al XIX-lea”.
Conferința a fost prilejuită de implinirea a 150 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfantului Ierarh Andrei Șaguna, personalitate marcantă a lumii transilvănene a secolului al XIX-lea, și de marcarea a 160 de ani de la convocarea Dietei Transilvaniei de la Sibiu, moment de reper pentru evoluția politică a romanilor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și inceputul secolului XX.
Deschiderea oficială a conferinței a avut loc, la sediul Academiei Romane – Filiala Cluj-Napoca, in prezența celor doi ierarhi ai Arhiepiscopiei Clujului, a numeroși clerici, academicieni, profesori, teologi și oameni de cultură, care au participat fizic și online, manifestarea desfășurandu-se in format hibrid.
In partea inaugurală, Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului, membru de onoare al Academiei Romane, a rostit un cuvant de binecuvantare și a evocat personalitatea ierarhului-cărturar Andrei Șaguna și legătura specială pe care a avut-o cu actuala eparhie a Clujului.
Au mai vorbit: Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului; Arhim. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca; acad. Doru Pamfil, președintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Romane; prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Romane și directorul Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Romane – Filiala Cluj-Napoca.
Părintele Profesor Constantin Necula, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfantul Andrei Șaguna” din Sibiu, a transmis un� mesaj prin intermediul platformei „Zoom”.
Prof. univ. dr. Ioan Bolovan a prezentat volumul „Mitropolitul Andrei Șaguna. O biografie culturală”, semnat de către istoricul dr. Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific III la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Romane.
Cartea, apărută la Editura Școala Ardeleană, constituie un omagiu adus sfantului ierarh la 150 de ani de la trecerea in veșnicie. Volumul urmează să fie lansat in curand.
In a doua parte a zilei, lucrările conferinței s-au desfășurat pe trei secțiuni.
In cadrul manifestării academice a fost găzduită și o expoziție cu documente, cărți și lucruri personale ale Sfantului Andrei Șaguna, printre care Compendiul de Drept canonic, Sibiu, 1868; Noul Testament, Sibiu, 1865; Gramata Mitropolitană de atestare a hirotoniei lui Andrei Șaguna in treapta episcopală, emisă la Carloviț, in 18 aprilie 1848, de Arhiepiscopul și Mitropolitul Iosif Raiacici, in limba romană cu grafie chirilică.
Sfantul Ierarh Andrei Șaguna, pe numele său de mirean Anastasiu Șaguna, s-a născut la data de 20 decembrie 1808/1 ianuarie 1809, la Miskolc, in nord-estul Ungariei. Intre 1826-1829 a studiat Filozofia și Dreptul la Univesitatea din Pesta.
In 1829 a plecat la Varșeț, unde a studiat Teologia. In 15/27 iunie 1846 a fost numit vicar general la Sibiu, iar in 18 aprilie 1848, la Carloviț, a fost hirotonit episcop de către Episcopul sarb Iosif Raiacici. In anul 1864 a reintemeiat Mitropolia Transilvaniei.
Printre marile sale opere politice, culturale și religioase se numără publicarea ziarului Telegraful Roman (1853, singurul ziar romanesc cu apariție neintreruptă pană in ziua de azi) și fondarea, in 1861, a Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Romană și Cultura Poporului Roman (ASTRA).
A trecut la cele veșnice in 16/28 iunie 1873 și a fost inmormantat la Rășinari. Funeraliile sale au fost oficiate, conform testamentului, doar de către duhovnicul său, ieromonahul Gherman Bogdan.
A fost canonizat de către Biserica Ortodoxă Romană in anul 2011, fiind prăznuit la data de 30 noiembrie a fiecărui an, alături de Sfantul Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei. Citește mai multe detalii: Sfantul Ierarh Andrei Șaguna,150 de ani de la inveşnicire.
Foto credit: Facebook – Academia Romana Filiala Cluj-Napoca și Cătălin Onicaș
Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews
Sursa: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 176
Id: 78621
Data: Jun 30, 2023
Imagine:
Echipa de comunicare a Catedralei Naționale a anunțat care este icoana de mari dimensiuni care urmează să fie finalizată in luna august ca parte a picturii interioare in tehnica mozaicului.
„In atelierul de mozaic, prin răbdarea .....
Data: Jul 1, 2023
La Centrul social‑pastoral „Sfanta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman a inceput conferința națională a doctoranzilor din domeniul Teologie Ortodoxă, informează Ziarul Lumina.
Primele sesiuni ştiinţifice ale .....
Data: Jul 1, 2023
Diac. Gheorghe-Cristian Popa a preluat postul de Director General al Trinitas TV, rămas vacant după numirea fostului director, Ciprian Olinici, in fruntea Secretariatului de Stat pentru Culte.
Noul director al postului de televiziune al Patriarhiei Romane .....
Data: Jul 1, 2023
Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Roman al Spaniei și Portugaliei, a slujit joi la slujba Sfintei Liturghii, oficiată cu ocazia hramului istoric Sf. Ap. Petru și Pavel al Mănăstirii Bixad din Satul Mare.
La Sfanta .....
Data: Jul 1, 2023
„Dacă prigonitorul creștinilor a devenit Apostolul neamurilor, și noi, fiecare in parte, putem dobandi ceva din milostivirea lui Dumnezeu, din Darul lui Dumnezeu, care se revarsă asupra noastră”, a subliniat Mitropolitul Laurențiu al .....
Data: Jul 2, 2023
Mădălina Grigoraș, Soția Protopopului de Sascut, de profesie horticultor și cadru didactic, a vorbit cu Basilica.ro despre cultivarea florilor și a virtuților la tineri și avertizează cu privire la importanța misiunii preotesei in .....
Data: Jul 2, 2023
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).