Sinaxa panortodoxa – eveniment spiritual reprezentativ

Cuvântul Preafericitului Parinte DANIEL, Patriarhul României, la deschiderea lucrarilor Sinaxei Întâistatatorilor Bisericilor Ortodoxe Autocefale, Constantinopol, 06-09 martie 2014:

Sinaxa sau reuniunea Întâistatatorilor Bisericilor Ortodoxe Autocefale nu este o institutie permanenta, ci un eveniment spiritual reprezentativ. Sinaxa primatiala panortodoxa nu are un statut formal, nici atributii exprimate canonico juridic. Ea nu este un Sinod Panortodox, ci o reprezentare panortodoxa a sinoadelor autocefale, pe care le prezideaza întâistatatorii prezenti în Sinaxa.

Sinaxa panortodoxa are în prezent un rol consultativsi orientativ cu scopul de-a întari comuniunea sacramentalaprin concelebrare euharistica, coresponsabilitatea pastorala prin dialog si cooperarea misionara prin actiune, între Bisericile Ortodoxe Autocefale si în relatia Ortodoxiei cu lumea de azi. Autoritatea spirituala a Sinaxei creste mai ales prin cultivarea coresponsabilitatii pentru unitatea Ortodoxiei.

Sinaxa panortodoxa ofera imaginea Ortodoxiei ca fiind mai mult o familie spirituala a Bisericilor Ortodoxe din regiuni, tari si etnii diferite, decât o institutie religioasa internationala.

Sinaxa cultiva mai întâi comuniunea fraterna si apoi programe comune de actiune. De aceea, Sinaxele panortodoxe de pâna acum au emis mai mult mesaje si recomandari pentru Biserica si societate.

Totusi, într-o Sinaxa panortodoxa, ca într-o familie, pot fi discutate si problemele concrete care afecteaza negativ relatiile dintre Bisericile Ortodoxe surori si marturia ortodoxa în lumea de azi. Desi Sinaxa panortodoxa nu este un Sinod Panortodox, totusi ea poate ajuta mult la înțelegerea importantei sinodalitatii la nivel panortodox sau universal.

Întrucât Sfintele Canoane cer ca episcopii sa se adune în Sinod cel putin de doua ori pe an (canonul 37 Apostolic, canonul 5 al Sinodului I Ecumenic, canonul 19 al Sinodului IV Ecumenic si canonul 20 al Sinodului local de la Antiohia), sinaxele panortodoxe ar trebui organizate cel putin odata la doi ani, pentru intensificarea comuniunii, cooperarii si solidaritatii panortodoxe azi.

În mod paradoxal Bisericile Ortodoxe Autocefale cultiva azi mai mult dialogurile oficiale internationale cu alte Biserici decât dialogul si cooperarea între ele.

În prezent, este nevoie de mai multa consultare si cooperare între Bisericile Ortodoxe surori, în fata a trei mari provocari ale lumii de azi:

1.secularismul sau indiferentismul religios, care afecteaza negativ familia ortodoxa traditionala, parohia ortodoxa, manastirea ortodoxa si misiunea ortodoxa în societate;

2.fenomenul migratiei, care genereaza noi probleme sociale si pastorale, mai ales când migratia este cauzata de razboi sau persecutii, cum se vede azi în Siria si în alte parti ale lumii.

3.criza economica si financiara, care ne cheama la mai multa solidaritate cu oamenii saraci, bolnavi si singuri.

Misiunea spirituala, pastorala si sociala a Ortodoxiei ne cheama azi sa unim mai mult jurisdictia canonica teritoriala cu responsabilitatea pastorala pentru persoanele concrete si Autocefalia locala cu Ortodoxia universala sau ecumenica.

În acest sens, multumim Sanctitatii Sale Bartolomeu al Constantinopolului, Patriarhul Ecumenic, pentru ca ne-a invitat sa participam la aceasta Sinaxa, cu speranta ca dialogul fratern si cooperarea ne ajuta sa iubim si sa slujim mai mult Ortodoxia si misiunea ei în societatea contemporana.

Apreciem eforturile spirituale si materiale pe care Patriarhia Ecumenica le depune pentru pregatirea Sfântului si Marelui Sinod Panortodox, prin intermediul Comisiilor si Conferintelor Panortodoxe si Sinaxelor Panortodoxe, spre binele întregii Ortodoxii.

† DANIEL

Patriarhul României

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 518

Id: 38597

Data: Mar 6, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).