Medeleni din România și localitatea cu același nume din Republica Moldova au făcut parte dintr-o singură unitate administrativă, până în anul 1812.
După anexarea Basarabiei, biserica a rămas în România, iar medelenii de pe malul stâng al Prutului erau nevoiți să meargă la bisericile din satele învecinate. În ultima perioadă, slujbele au fost oficiate într-un paraclis amenajat în fosta clădire a ambulatoriului sătesc.
La numirea ca paroh, Pr. Florin Acatrinei a găsit în 2018, acoperișul clădirii-paraclis în pericol să se dărâme, iar construcția se degrada tot mai mult.
În doi ani de zile, preotul împreună cu credincioșii din localitate au reușit să ridice o biserică și pe lângă aceasta au înființat a o garderobă socială cu haine, alimente, rechizite, puse la dispoziția familiilor cu venituri mici.
Ceea ce QMagazine a numit „Minunea de la Medeleni”, Mitropolitul Petru a pus luni pe seama hărniciei preotului, a credincioșilor, dar și a dragostei lor față de Sfântul Nectarie. Ierarhul a slujit în parohie de hramul secundar al bisericii, sărbătoarea Sf. Ier. Nectarie de Eghina.
„Nu reușesc să îmi adun cuvintele, pentru că rar întâlnim preoți care să se dedice slujirii așa cum o face părintele Florin. Sfinții mijlocesc întotdeauna, însă fără un preot gospodar care să organizeze lucrurile și să insiste către Bunul Dumnezeu și sfinții săi, prin hărnicie, spirit de bun gospodar și dedicație, nu este posibil ca lucrurile să se desfășoare atât de frumos și atât de repede”.
În semn de apreciere pentru toată activitatea pe care a desfășurat-o în parohie, IPS Petru i-a oferit clericului o distincție bisericească. Tot luni, Părintele Mitropolit a hirotonit un diacon pe seama parohiei Medeleni.
Deși hramul istoric al parohiei era „Sfântul Gheorghe”, de la venirea Pr. Florin Acatrinei din Iași, credincioșii medeleni au cultivat o evlavie mare către Sfântul Nectarie.

„Dacă acum doi ani nu se știau foarte multe despre Sfântul Nectarie în Medeleni, evlavia părintelui față de el și mijlocirea neostenită a sfântului, arătată prin rapiditatea cu care s-au mișcat lucrările de restaurare capitală a bisericii, au făcut ca acest Sfânt să devină foarte iubit de către mica comunitate”, a explicat Părintele Protoiereu Andrei Bucliș, Secretarul Cabinetului Mitropolitan al Mitropoliei Basarabiei.
Această evlavie „a atras și alți credincioși din localitățile din împrejurimi și astfel, astăzi avem în fiecare duminică biserica neîncăpătoare pentru credincioșii care se adună pentru a se ruga acestui sfânt neostenit mijlocitor către Bunul Dumnezeu”, a spus Pr. Andrei Bucliș potrivit site-ului oficial al Mitropoliei Basarabiei.
În urmă cu un an de zile, în data de 09 noiembrie 2019, preoții din satele Medeleni din România şi Republica Moldova au oficiat o slujbă comună la biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe și Sf. Ier. Nectarie”, marcând înfrățirea celor două localități.
Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului Medeleni din Republica Moldova era de 573 de persoane, dintre care 49.91% – bărbaţi și 50.09% – femei. Structura etnică a populaţiei: 96.86% – moldoveni, 2.27% – ucraineni, 0.35% – ruşi, 0.17% – bulgari, 0.35% – alte etnii.
Foto credit: Mitropolia Basarabiei
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 244
Id: 71839
Data: Nov 10, 2020
Imagine:
Sectorul Social-Filantropic al Arhiepiscopiei Râmnicului și Protoieria Râmnicu-Vâlcea au organizat vineri, 06 noiembrie, o activitate filantropică pentru familii numeroase din Râmnicu-Vâlcea și din comunitatea de romi de la Colonie Nuci.
Au fost împărțite .....
Data: Nov 10, 2020
Câştigătorii concursului eparhial de scriere eseuri și lucrări științifice au fost premiaţi luni de .....
Data: Nov 10, 2020
Cu ocazia împlinirii centenarului de la adormirea Sfântului Nectarie, episcopul Pentapolei, Patriarhul Alexandriei a transmis o
Data: Nov 10, 2020
De sărbătoarea Sfântului Nectarie, membrii filialei bucureștene a Asociației Studenților Creștin Ortodocși (ASCOR) din România au .....
Data: Nov 10, 2020
La Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Ierarh Nectarie” din Cluj-Napoca sunt comemorați în fiecare an, de hram, pacienții care au trecut la Domnul.
Mitropolitul Andrei a participat luni seara la
Data: Nov 10, 2020
Ediția din noiembrie a concursului de creație pentru copii „Spune-mi o poveste pentru suflet” este intitulată „Cealaltă Bucovină” și își propune să conștientizeze copiii că în .....
Data: Nov 10, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).