Printre prioritățile Arhiepiscopiei Sucevei în 2021 se numără proiectarea și atragerea de fonduri pentru o policlinică și un spital cu numele „Anastasie Crimca”.
Prin utilizarea acestui nume, Biserica îl omagiază pe Mitropolitul Anastasie Crimca, cel care a fost ctitorul primului spital public din Moldova (în 1619, la Suceava).
Nu este prima inițiativă de anvergură la Suceava în ceea ce privește sprijinirea activității medicale. La începutul pandemiei, pe când trăia IPS Pimen, Arhiepiscopia a strâns 100.000 de euro pentru dotarea spitalelor din județ.
De menționat este faptul că noul Arhiepiscop al Sucevei, IPS Calinic, are studii universitare de medicină. În perioada 1992 – 1995 el a frecventat, în regim privat, cursurile Facultăţii de Medicină din cadrul Academiei Mihăilene, reînfiinţată de profesorii G. Marderos şi E. Balaure.
Reactivarea eclesiarniței
Un alt obiectiv pe care și-l propune Arhiepiscopia în acest an este reactivarea liturgică a eclesiarniței pe care Mitropolitul Anastasie Crimca a ctitorit-o în curtea Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.
Eclesiarnița sau clisiarnița era clădirea ori încăperea în care se adăposteau pe vremuri veșmintele de slujbă, în special cele de rezervă, sfeșnicele, candelele, cădelnițele, vasul cel mare de agheasmă, proviziile de untdelemn și de ceară, lumânările și aromatele.
În această clădire, uneori legată direct de biserică, așa cum este la Neamț, alteori izolată, cum este la Suceava, călugării de serviciu pregăteau cele necesare slujbelor de peste zi, curățau alămurile și argintăriile și adăposteau scoarțele covoarele și toate țesăturile și broderiile care împodobeau biserica în anumite ocazii. Tot acolo se depozitau darurile aduse de credincioși până la împărțirea lor.
Clisiarnița servea uneori și drept locuință clisiarhilor, adică grupului de călugări sau călugărițe conduși de marele clisiarh, persoane cu funcții determinate și special alese pentru a se ocupa de pregătirea slujbelor.
(Informații din volumul „Mănăstirea Moldovița”, de Ștefan Balș și Corina Nicolescu, Editura Tehnică, București, 1958, pp. 62-63).
Alte proiecte pentru 2021
- inițierea unei biblioteci eparhiale digitalizate
- înființarea și acreditarea unei Fundații Umanitare de Sector, precum și a 5 filiale la nivel de protopopiate
- crearea unei hărți interactive privind activitatea misionar-pastorală și filantropică a eparhiei
- lansarea proiectului Retrospectiva săptămânii în imagini
- publicarea volumului omagial Seminarul Teologic – 30 de ani
- realizarea albumului Mănăstiri din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților
- organizarea unei serii de conferințe despre marii duhovnici ai României.
Obiectivele Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au fost anunțate și dezbătute în cadrul Şedinţei anuale de lucru a Adunării Eparhiale, sâmbătă, 23 ianuarie 2021.
Vezi mai multe detalii pe site-ul oficial al Eparhiei.
Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 448
Id: 72636
Data: Feb 4, 2021
Imagine:
Voluntarii de Catedrala Mântuirii Neamului au ajutat marţi 24 de familii din localitățile ilfovene Grădiștea și Sitaru.
Prin această acţiune, cuprinsă în campania „Implică-te! Împreună reușim mai mult!”, voluntarii le-au oferit membrilor familiilor respective daruri .....
Data: Feb 5, 2021
Emanoil Gojdu, desemnat cel mai mare filantrop ortodox român laic, a fost pomenit miercuri la Sibiu. Parastasul a fost oficiat, la statuia acestuia .....
Data: Feb 5, 2021
Un preot român din Paris, fizician de elită, a vorbit într-un interviu acordat Press One despre .....
Data: Feb 5, 2021
Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei donează Primăriei Miercurea Ciuc zece tone de cartofi pentru romii cazaţi în sala de sport din municipiu, care au fost afectaţi de incendiul care le-a distrus locuinţele, în luna ianuarie.
Preasfinţitul Părinte Andrei a .....
Data: Feb 5, 2021
Episcopul Siluan al Italiei vorbeşte în prima parte a unui interviu despre cum pandemia a schimbat viaţa ierarhilor, clericilor şi credincioşilor din Peninsulă. Adaptare, rugăciune, speranţă, viaţă veşnică sunt cuvintele cheie din mărturisirea ierarhului.
El a adus .....
Data: Feb 5, 2021
Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Bucureștilor s-a întrunit în ședință anuală sâmbătă dimineață, 06 februarie 2021, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Această întrunire are rolul de a analiza activitățile din anul anterior și de a proiecta noi .....
Data: Feb 6, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).