Episcopul Siluan al Italiei vorbeşte în prima parte a unui interviu despre cum pandemia a schimbat viaţa ierarhilor, clericilor şi credincioşilor din Peninsulă. Adaptare, rugăciune, speranţă, viaţă veşnică sunt cuvintele cheie din mărturisirea ierarhului.
El a adus în discuţie pierderea joburilor şi metodele pastorale prin care s-a încercat ajutorarea celor afectaţi: prin mijloace duhovniceşti, dar şi materiale.
„Chiar de la începutul pandemiei, când am recomandat folosirea mijloacelor duhovnicești – apa sfințită, untdelemnul sfințit, împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului, rugăciunea, semnul Crucii –, acestea le-au părut unora ca fiind niște recomandări… naive, puerile, medievale”.
„Însă experiența Bisericii nu este medievală, ci bimilenară. Molime au mai fost și în trecut, iar înaintașii noștri s-au folosit de mijloacele duhovnicești și dumnezeiești, la o vreme când nu erau nici medicamente sau nu se punea problema unui vaccin sau a unei operații, ci se recomanda doar să stai cuminte acasă”, a subliniat el.
Episcopul Siluan argumentează că deşi medicina a evoluat, s-a demonstrat că gestionarea acestei pandemii, „prin care încă trecem, că nu s-a terminat, nu este atât de simplă”.
„Chiar dacă există opinii și curente diferite – că este sau nu este reală –, cu oameni pozitiviști, negativiști, totuși, în Italia, sunt peste optzeci de mii de victime, nu mai vorbim de alte țări. Trebuie să îți dai seama că sunt zeci de mii de familii îndoliate și acest lucru merită a fi luat în seamă. Am prieteni, și aici, și în România, care au decedat de pe urma molimei…”, a spus el.
Un alt aspect evidenţiat de Episcopul Italiei a fost acela că pandemia ne-a reamintit de propria moarte.
„Cred că uitasem cumva că moartea este chiar așa de aproape de noi și de posibilă. E cinic să spunem noi, tinerii: pe noi nu ne afectează, ci doar pe cei bătrâni! Stai, dar n-ai mamă, n-ai tată? N-ai bunici? Bătrânii sunt de aruncat, sau ce facem cu ei? Cum zice proverbul popular: Cine nu are bătrâni să-și cumpere! Nu înseamnă că noi stăm liniștiți, dacă bătrânii mor, va fi o grijă mai puțin. Vai de noi, dacă nu avem bătrâni! Dar iată că mor și oameni tineri”.
Potrivit Preasfinţiei Sale, a insistat şi insistă pe partea aceasta de organizare bisericească – rugăciune, legătură cu oamenii, de ajutorare socială, materială, binefacere caritativă – , dar şi pe păstrarea regulilor, că le păstrez pentru mine și pentru celălalt.
„Trebuie să mă gândesc la celălalt! Chiar dacă unul este adept al unui curent negativist, să zicem așa. Că omul are o opinie, libertatea opiniei este incontestabilă. Dar eu sunt creștin, în primul rând, sau preot. Eu respect principiile ce mi se predau să fie respectate. Eu nu predic opinia personală, nu o promovez. Eu îl predic pe Hristos și rânduiala în care ne aflăm, așa cum spune Sfântul Pavel: „Biserica este a rânduielii și nu a neorânduielii”.
„Eu mă tem, sincer, mai mult să pun în pericol pe cineva decât să fiu pus în pericol. Pot fi pus în pericol, dar asta înseamnă că îmi asum riscul, dar este mai greu să îmi asum că pun în pericol pe altcineva. Într-un fel, preotul și medicul sunt puși să tuteleze sănătatea sufletească și trupească a oamenilor, și chiar ei pot să-i expună”.
Scopul vieţii creştinului rămâne mântuirea și viața veșnică.
„Planul mântuirii are prioritate, gândul că viața mea nu este aici toată, că e veșnică dincolo; faptul că eu lucrez la mântuirea mea și prima mea grijă este mântuirea, dincolo de sănătate. Bolnav sau sănătos, eu vreau să mă mântuiesc. Atunci programul nostru nu se schimbă, nu depinde de alții”.
„Nu trebuie să alunecăm într-o teamă excesivă față de un virus care, da, face victime foarte multe, dar nu-i singura boală mortală din lume. Aș adăuga faptul că, dacă știm să ne păzim de el, ne păzim, dar, în același timp, ne punem viața în mâinile lui Dumnezeu”.
„Omul credincios crede în ajutorul lui Dumnezeu, dar asta nu înseamnă că apoi iese fără mască și nu are nici o teamă, atinge pe toată lumea și nu are probleme. Nu. Deși sunt credincios, păstrez principiile sanitare și de igienă și nu las să se instaleze, în inima mea, teama”.
Ierarhul atrage atenţia că lumea în care trăim ar vrea ca totul să se rezolve „prin intervenție din exterior, fără ca eu să mă schimb sau să modific ceva în felul în care trăiesc”: „E ca și cum bolnavul poate să creadă că redevine sănătos numai prin medicamente, fără ca regimul lui de viață să se schimbe – deși a ajuns bolnav datorită unei carențe în regimul de viață, în principiu (poate sunt și alte cazuri). Se păcălește pe el însuși”.
Soluţia propusă de ierarh pentru o înnoire a omenirii este pocăinţa.
„Noi credem și mărturisim că, fără schimbarea vieții și a principiilor de viață, atmosfera din sufletul, mintea și inima omului nu poate să se schimbe, altfel încep să respir același aer și să mă hrănesc cu aceeași hrană și nimic nu se schimbă”.
„Dar dacă schimb ceva în viața mea, aceasta, în limbaj bisericesc, se numește pocăință. Pocăința înseamnă „revenirea la setările inițiale” (cum se spune în limbaj telefonic), adică la principiile semănate de Dumnezeu în firea noastră, prin Botez. Pe acelea le trădăm cu cuvântul, cu fapta, cu gândul, cu privirea, cu atitudinea, cu doririle, cu imaginațiile noastre”.
Interviul integral este disponibil aici.
Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!
Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 311
Id: 72641
Data: Feb 5, 2021
Imagine:
Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Bucureștilor s-a întrunit în ședință anuală sâmbătă dimineață, 06 februarie 2021, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Această întrunire are rolul de a analiza activitățile din anul anterior și de a proiecta noi .....
Data: Feb 6, 2021
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie al Râmnicului își sărbătorește sâmbătă ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Cuvios Varsanufie cel Mare.
Cu acest prilej, Patriarhul Daniel i-a transmis Înaltpreasfnţiei Sale un mesaj de felicitare.
Profil .....
Data: Feb 6, 2021
Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Bucureștilor s-a întrunit sâmbătă la Palatul Patriarhiei pentru a-și analiza activitățile din anul trecut și a stabili prioritățile pentru 2021.
Activitatea a fost îngreunată, comparativ cu cea din anii anteriori, ca urmare a .....
Data: Feb 6, 2021
Editura Cuvântul Vieții vă propune o nouă publicație care se intitulează „Părinții Apostolici: texte alese”.
„Pentru a cunoaște mai bine istoria Bisericii și predania acesteia, trebuie să ne întoarcem la sursele primare, să descoperim ceea ce era încă de atunci bine .....
Data: Feb 6, 2021
„Am mare încredere. Și cu centrul vom reuși, și cu catedrala vom reuși și cu toată misiunea noastră. Noi vom reuși”, a repetat Episcopul Antonie în deschiderea ședinței anuale a Adunării Eparhiale din Episcopia de Bălți.
Ierarhul a spus că nu este singur și se .....
Data: Feb 6, 2021
1. A apărut pe 7 februarie 2005 la Iași, fiind realizat de o echipă formată din teologi de la Institutul Trinitas și jurnaliști care activaseră în presa laică, în special la cotidianul Lumea Ieșeanului.
2. Primul cotidian creștin-ortodox din România „a pornit .....
Data: Feb 7, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
IPS Serafim Joanta - Predica la Duminica cananeencei
IPS Serafim Joanta - Bucuria vietii (partea 2)
IPS Serafim Joanta - Rugaciunea izvor de vindecare sufleteasca si trupeasca
IPS Serafim Joanta - Despre dragostea crestina
IPS Serafim Joanta - Cuvioasa Teodora de la Sihla - Manastirea Casiel
IPS Serafim Joanta - Bucuria vietii (partea 1)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).