Teodor Baconschi: Bilanțul Patriarhului se sprijina pe fapte imediat documentabile, nu are trebuința de firitiseli triumfaliste

Diplomatul, teologul şi omul de cultură Teodor Baconschi dedică un articol Patriarhului Daniel în contextul împlinirii vârstei de 70 de ani. El realizează în QMagazine un portret al Preafericirii Sale, pe care îl numeşte „teolog și arhipăstor de Dumnezeu dăruit cu multe însușiri roditoare”, şi evidenţiază activitatea rodnică pe care a desfăşurat-o de-a lungul timpului.

„La urma urmelor”, notează Teodor Baconschi, „bilanțul Patriarhului Daniel (și al întregii Biserici, căci totul e conlucrare în trupul mistic al Domnului Iisus Hristos) nu se sprijină decât pe fapte imediat documentabile, așa că nu are trebuință de firitiseli triumfaliste”.

Teodor Baconschi subliniază pregătirea temeinică a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în contrast cu „o lume frecvent dominată de impostori, ariviști, mediocrități lustruite sau figuri de carton, proptite în roluri nepotrivite”.

„A urmat studii doctorale temeinice, a ucenicit pe lângă marele Dumitru Stăniloae și nu mai puțin prestantul duhovnic Ilie Cleopa, s-a afirmat teologic în mediul academic al institutului de la Bossey (Elveția), reușind să se impună, încă din ultimii ani ai comunismului, ca o figură plină de potențial”.

Omul de cultură aduce în discuţie şi povara pe care Patriarhul Daniel o poartă pe umeri în calitatea sa de conducător al Bisericii Ortodoxe Române.

„Ai așadar privilegiul autorității spirituale supreme, conduci reuniunile Sfântului Sinod, poți imprima obștii dreptmăritoare un anume stil și o direcție, reprezinți Biserica Ortodoxă Română în relațiile sale ecumenice și pan-ortodoxe, dar ești și prima țintă a criticilor, simbolul vulnerabil din fața galopului secularizant, „victima” favorită a retoricii anticlericale pe care socialismele din Vest au trimis-o, mimetic, și în România…

„Mi se pare onest să judecăm prezența Patriarhului Daniel la cârma Ortodoxiei românești fără a pierde din vedere oportunitățile judicios fructificate, dar și presiunea continuă la care este supus și pe care sunt convins că o gestionează deopotrivă prin analize lucide, tainică rugăciune și umor paterical”.

Teodor Baconschi precizează că Biserica Ortodoxă Română este astăzi o realitate spirituală, socială, caritativă și culturală spectaculos primenită datorită multiplelor impulsuri, deschideri și idei asumate de Patriarhul Daniel. De asemenea, Baconschi aminteşte că Patriarhul României a oferit Bisericii „un vis mereu amânat, prima catedrală națională, emblematică, de care nu se învrednicise până acum”.

Amprenta patriarhului se regăseşte şi în faptul că Biserica îşi duce la bun sfârşit proiectele, fiind un exemplu pentru alte instituţii, spune Teodor Baconschi.

„Sincer, cine nu s-a săturat de retorică goală, de promisiuni electorale neconfirmate sau de „mari împliniri” rămase în trei dimensiuni, pe ecranul unor simulacre digitale? Cel puțin Biserica Ortodoxă Română se dovedește a fi o instituție care duce la capăt proiectele specifice vocației sale divino-umane și livrează o pildă de seriozitate instituțională într-o cetate altminteri subminată de populism și demagogie”.

Citeşte articolul integral aici.

Sursă foto: Arhivă Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 300

Id: 74212

Data: Jul 21, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).