Teologi ai mai multor denominații creștine au discutat despre pace la Biserica „Sf. Ștefan cel Mare” din Viena

Biserica Ortodoxă Romană „Sf. Ștefan cel Mare” din Viena a găzduit, săptămana trecută, un simpozion de teologie care a avut tema „Căi de reconciliere. Misiunea noastră de creștini pentru o pace dreaptă”.

Simpozionul a debutat cu slujba Vecerniei ortodoxe, oficiată in limba germană de Pr. Emanuel Nutu, parohul comunității ortodoxe romane „Sf. Ștefan cel Mare” din Viena. Răspunsurile liturgice au fost date de corala bisericii, condusă de Diac. Dr. Theodore Coresi.

Pr. Paroh Emanuel Nuţu i-a salutat, apoi, pe oaspeţi in numele Părintelui Mitropolit Serafim al Europei Occidentale și Meridionale și le-a transmis un gand despre importanţa rugăciunii ca prim pas in calea găsirii liniștii, păcii și reconcilierii.

Prof. Christine Schliesser, director de studii la Centrul Ecumenic pentru Credință și Societate de la Universitatea din Fribourg și profesor asociat de teologie sistematică și etică la Universitatea din Zurich, precum și Alfons Kloss, președintele PRO ORIENTE, au susținut comunicări știinţifice.

In prelegerea sa, prof. Christine Schliesser a explorat diferite fațete ale „unei teologii a reconcilierii”, bazată pe restabilirea comuniunii cu Dumnezeu, cu semenii, cu mediul inconjurător și cu noi inșine.

In loc de țapi ispășitori, avem nevoie de propria recunoaștere a vinovăției ca o condiție prealabilă pentru reconciliere și iertare. Iar iertarea eliberează victimele și făptașii. In cuvintele episcopului sud-african Desmod Tutu, „nu există viitor fără iertare”.

Diplomația și religia ar trebui să fie mană in mană

Alfons Kloss, Președintele PRO ORIENTE și fost ambasador al Austriei la Sfantul Scaun, a subliniat rolul important pe care religia ar trebui să il joace in politica externă. In ultimii ani, au fost create noi posturi in cancelarii de stat și ministere de externe, pentru angajați care să se ocupe de relația dintre religie și politica externă.

Cunoașterea, ințelegerea și respectul pentru religii sunt condiții prealabile esențiale pentru o diplomație de succes a spus Alfons Kloss.

Un aspect inedit abordat de Președintele PRO ORIENTE a fost angajamentul față de conservarea creației. In acest context, el a subliniat meritul Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I, care a dat și continuă să dea impulsuri decisive in angajamentul pentru protejarea creației la nivelul Ortodoxiei și dincolo de aceasta.

Simpozionul a fost organizat de Fundația PRO ORIENTE, Comisia Eparhială pentru Afaceri Ecumenice a Arhiepiscopiei Vienei, Comunitatea Bisericilor Protestante din Europa (CPCE), Inițiativa Orientului Creștin, Comitetul Ecumenic al Arhiepiscopiei Vienei și Parohia Ortodoxă Romană „Sf. Ștefan cel Mare” din Viena.

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 116

Id: 79598

Data: Nov 13, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).