Toata țara s-a jertfit pentru Reintregire: IPS Teofan a sfințit Monumentul Eroilor din Galata

Mitropolitul Moldovei a sfințit vineri Monumentului Eroilor din cartierul ieșean Galata, proiectat de inginerul Henri Coandă, construit în perioada 1929 – 1930 și reabilitat în anii 2020 – 2021. El a spus că locul amintește de jertfa unei întregi țări pentru reîntregirea ei.

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a oficiat Slujba Parastasului pentru eroii neamului și a binecuvântat monumentul.

„Crucea este Hristos Dumnezeu adevărat și om adevărat, Crucea este eroul, om pământean, devenit om ceresc – răstignire proprie și învierea neamului”, a spus ierarhul la ceremonie.

El și-a exprimat speranța că monumentul va fi un loc „în care oamenii să vină, și privind la osemintele așezate în criptă, precum criptele călugărilor din mănăstirile de altădată, să-și aducă aminte că a fost un război, au murit sute de mii de oameni, o întreagă țară s-a jertfit pentru ca România să fie întreagă în perioada interbelică, ciuntită acum, dar nădăjduim că o să fie reîntregită când va fi voia lui Dumnezeu și strădania oamenilor”.

La inaugurare au luat parte autorități locale și județene, reprezentanți ai Armatei și veteranii de război. Corul Marii Uniri de la Ateneul Național din Iași și elevii Școlii „Ion Simionescu” din Iași au susținut un program artistic dedicat ostașilor căzuți la datorie.

La final, autoritățile și reprezentanții instituțiilor publice din Iași au depus coroane de flori.

Proiectul de reabilitare a monumentului, realizat de Primăria Iași, a inclus și recuperarea, refacerea și amplasarea a șase cruci mari și a 600 de cruci mici. A fost făcută o parcare, au fost amenajate alei pietonale și spațiile verzi din jurul monumentului.

Monumentul a fost ridicat în cinstea luptătorilor din Războiul de Reîntregire și adăpostește osemintele a aproximativ 6.000 de soldați români aduse din 15 sate dimprejurul Iașilor.

Locul a fost ales în 1928 de Mitropolitul Pimen Georgescu, generalul Iacob Zadik, vicepreședintele Societății „Cultul Eroilor”, și primarul Iașului, Osvald Racoviță. Proiectul a fost realizat de inginerul Henri Coandă când era încă elev al Liceului Militar, în perioada 1929 – 1930.

Interiorul obeliscului a fost pictat de Ioan Bălău și restaurat în 1997 de Iulian Albu și Ciprian Stratulat.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).