Un curs pilot de bătut toaca se desfășoară la Seminarul Teologic Ortodox din București

25 de elevi ai Seminarului Teologic Ortodox din București s-au inscris la cursul pilot de bătut toaca organizat anul acesta de instituția de invățămant in parteneriat cu Parohia Olari din Capitală.

„Istoria școlii de toacă a pornit de la Biserica Olari, prin școala de percuție pe care o susținem acolo, la Centrul social-educațional Adorno”, a declarat Părintele Antoniu Ciocoiu de la Parohia Olari din București, pentru Trinitas TV.

„Am hotărat, impreună cu Părintele Paroh Mihai Iordache, să ne folosim de această școală de percuție pentru a-i invăța pe copii să bată la toacă.”

„O parte dintre copiii care au invățat foarte bine au mers la multe concursuri și aici, in apropierea Bucureștiului, și in țară și, văzand că ar fi nevoie de o formă organizată a baterii in toacă, am propus Părintelui Director Marian Colțan acest curs pilot la Seminarul Teologic din București”, a continuat Părintele Antoniu Ciocoiu.

„Pentru copiii aceștia care sunt viitori preoți, cursul ii va ajuta in primul rand să-i poată invăța pe alți copii din parohiile lor și va genera numeroase activități culturale, educaționale, in parohiile lor.”

„Este un curs pe care nimeni nu-l face in țara asta, deci este o idee extraordinar de bună, mai ales pentru tinerii seminariști”, a declarat și coordonatorul cursului, prof. Marian Micu de la Școala Militară de Muzică din București.

Cursul le prezintă participanților toaca și anumite formule muzicale folosite in cult. „Copiii sunt foarte entuziasmați de ceea ce fac”, a mai spus prof. Marian Micu.

„De cand eram mic imi plăcea să bat toaca și consider că este o modalitate de relaxare, dar și de unire cu Biserica. E o activitate spirituală ce te unește cu Dumnezeu. Atunci cand, inainte de orice slujbă, este bătută toaca, credincioșii știu că trebuie să ajungă la rugăciune, la biserică, să ajungă la Dumnezeu”, a declarat unul dintre cursanți.


Se presupune că lovirea intr-un lemn sau un obiect din metal a apărut in Biserica primară, ca să cheme in ascuns la slujbă creștinii prigoniți de autoritățile romane.

„Pe la inceputul secolului al V-lea, străromanul nostru, Sfantul Ioan Casian, ne-a lăsat mărturie că in Galia, chemarea la rugăciune se făcea prin lovirea cu un ciocan in ușile chiliilor. La fel se proceda in mănăstirile din Egipt sau Palestina, după cum precizează Paladie in a sa Istorie lausiacă”, explica Arhim. Mihail Daniliuc intr-un articol de la Doxologia.ro.

Foto credit: Facebook / Parohia „Sfantul Ierarh Spiridon” Ogoru

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 151

Id: 80453

Data: Mar 5, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).