Un volum dedicat Arhiepiscopului Gherasim reconstituie un secol de istorie bisericeasca din Eparhia Ramnicului

La inițiativa Părintelui Arhiepiscop Varsanufie, Editura Praxis a Arhiepiscopiei Râmnicului a publicat un volum comemorativ dedicat Arhiepiscopului Gherasim, care a condus Eparhia Râmnicului între 1984 și 2014. 

Cartea, intitulată „Arhiepiscopul Gherasim, vrednic păstor al Râmnicului”, reunește studii și cuvinte omagiale din partea Părintelui Patriarh Daniel, a unor ierarhi, academicieni, oameni de cultură, preoți și a altor personalități.

Episoadele biografice și mărturiile reconstituie nu doar portretul ierarhului, ci și un secol de istorie bisericească. În prefață, Părintele Arhiepiscop Varsanufie îl numește pe predecesorul său „model autentic de ierarh misionar”, spunând că este de datoria noastră să păstrăm memoria celor care oferă modele pentru generațiile viitoare.

Virtuțile arhipăstorului sunt amintite și de Părintele Patriarh Daniel, care le numește „florile adunate în timpul vieții: lumina rugăciunii, smerenia postirii, bunătatea inimii milostive și darnice, curăția minții dobândită prin pocăință și propovăduirea dreptei credințe”.

Foto: Arhiepiscopia Râmnicului

Arhiepiscopul Gherasim a păstorit timp de trei decenii Eparhia Râmnicului. În acest timp, s-a confruntat și cu dictatura comunistă, care impunea restricții și presiuni asupra vieții Bisericii, dar și cu perioada de după 1990, marcată de individualism, prozelitism, secularizare, emigrație și noi fenomene și provocări.

„Atât într-o perioadă, cât și în alta, venerabilul Arhiepiscop Gherasim a reușit, cu răbdare constantă și înțelepciune practică, să păstreze și să promoveze dreapta credință, cultura și spiritualitatea românească în eparhia încredințată spre păstorire”, scrie Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Ierarhul a consolidat și restaurat cele mai importante așezămintele de cult din regiunea Râmnicului și a construit biserici noi, case parohiale, Centrul cultural-religios Sfântul Ierarh Antim Ivireanul, Așezământul pastoral-cultural Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica și cantina socială a Centrului Eparhial, la care se adaugă și înfrumusețarea Mănăstirii Arnota.

„Din dragoste față de această străveche vatră de spiritualitate și cultură românească, cu fidelitate pentru istorie și grijă pentru înnoirea frumuseții Casei lui Dumnezeu, harnicul Arhiepiscop Gherasim a restaurat și a împodobit această mănăstire, ctitorind aici o nouă biserică: Paraclisul Sfântul Ilie Tezviteanul, pregătit deja pentru sfințire, precum și noi clădiri pentru chiliile maicilor și ale pelerinilor”, menționează Patriarhul Daniel.

„Părintele Arhiepiscop Gherasim al Râmnicului a rămas în memoria noastră ca fiind un arhipăstor misionar și harnic, apărător înțelept al tradiției ortodoxe românești și al monumentelor istorice bisericești”, mai scrie Părintele Patriarh în evocarea sa.


Gherasim Cristea, Arhiepiscopul Râmnicului, s-a născut la data de 14 noiembrie 1914, în localitatea Muntenii Buzăului, judeţul Ialomiţa, şi a intrat în monahism în 1934. În 1984 a fost ales Episcop titular al Eparhiei Râmnicului şi Argeşului, iar în 2009 Sfântul Sinod i-a conferit demnitatea de Arhiepiscop al Râmnicului.

Foto credit: Ziua de Constanța

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 300

Id: 69858

Data: Apr 14, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).