Unirea Principatelor sărbătorită la Cahul: Romanii au vrut dintotdeauna să fie uniți, a spus Episcopul Veniamin

Unirea Principatelor a fost marcată la Cahul, in Republica Moldova, prin mai multe manifestări cultural-religioase. Ziua a inceput cu un Te Deum oficiat de Preasfințitul Părinte Veniamin la paraclisul episcopal din localitate. „Romanii au vrut dintotdeauna să fie uniți”, a spus Episcopul Basarabiei de Sud.

„Noi, cei din zona Cahulului, Ii mulțumim lui Dumnezeu că, după pacea de la Paris (1856), cele trei județe din sudul Basarabiei au intrat in componența Moldovei și am avut reprezentanți la momentul acesta al Unirii și am beneficiat de toate reformele care s-au făcut in perioada lui Cuza pentru schimbarea stării din sudul Basarabiei”, a spus Preasfinția Sa.

„S-au făcut multe reforme. Cele mai importante au vizat creșterea culturală, pentru că școlile au avut un rol important pentru tot ceea ce s-a intamplat mai tarziu, iar reforma agrară și celelalte au contribuit la păstrarea spiritului romanesc aici, in sudul Basarabiei, după ce, mai bine de jumătate de secol, strămoșii noștri din această zonă fuseseră in Imperiul Țarist.”

Pentru că rolul lui Al.I. Cuza a fost important in această regiune romanească, ierarhul a propus realizarea și amplasarea in localitate a unui bust al acestuia.

„Romanii au vrut dintotdeauna să fie uniți, istoria, insă, cumva nu le-a fost favorabilă. Vedeți ce se intamplă și in zilele noastre, cand, din păcate, există multă dezbinare in comunitate, există foarte mult egoism și oamenii uită că, atunci cand sunt uniți, sunt puternici”, a mai spus Episcopul Basarabiei de Sud, făcand trimitere la versurile din Hora Unirii de Vasile Alecsandri.

„Dacă azi suntem uniți și ne cunoaștem rădăcinile, atunci ne putem crea un viitor frumos”, a subliniata Preasfinția Sa.

La slujbă au participat reprezentanți ai Consulatului General al Romaniei, ai Universității de Stat din Cahul, ai Muzeului Eparhial din Brăila și ai Consiliului Raional Cahul.

Au mai fost prezenți copiii de la grădinița din Cahul și membri ai unei asociații culturale care au fost imbrăcați ca persoane de diverse stări sociale din vremea Unirii Principatelor.

După cuvantul de invățătură al ierarhului, două eleve de școală primară au recitat „Ce-ți doresc eu ție, dulce Romanie?” de Mihai Eminescu.

Slujbe de Te Deum au fost oficiate in tot cuprinsul eparhiei, iar la final au fost trase clopotele timp de un minut.�Festivitățile dedicate zilei Unirii Principatelor au continuat miercuri la Cahul cu un colocviu organizat la Universitatea de Stat „B.P. Hasdeu” din Cahul și prezentarea onorului militar pe platoul din fața universității.

Foto credit: Captură ecran

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 127

Id: 80146

Data: Jan 25, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).