Voiești sa te faci sanatos? Harul lui Dumnezeu are nevoie de acceptul și colaborarea noastra, spune PS Varlaam

Pentru a lucra vindecarea, harul lui Dumnezeu are nevoie de colaborarea liberă a omului, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul duminică la Catedrala Patriarhală. Episcopul-vicar patriarhal a explicat astfel rostul întrebării puse de Hristos paraliticului de la Scăldătoarea Vitezda înainte de a-l vindeca.

„Întrebarea aceasta pare fără rost, însă ea este esențială pentru mântuirea noastră. Sunt oameni care nu doresc să fie mântuiți, să fie vindecați”, a spus ierarhul.

„Vindecarea, mântuirea, este un dar de la Dumnezeu, dar darul acesta, dacă nu este primit de oameni de bunăvoia lor, devine nelucrător. Harul lui Dumnezeu, ca să lucreze în inima noastră, are nevoie de acceptul  nostru, are nevoie de colaborarea noastră.”

„Nimeni nu-L cheamă pe Iisus să vină la Scăldătoarea Vitezda, unde exista atât de multă suferință, ci EL vine din proprie inițiativă, pentru că, Dumnezeu fiind, știa că a acolo un om plin de credința vindecării”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam.

Suferința trupească a paraliticului era dublată de cea sufletească, a mai remarcat ierarhul: „Într-o atât de mare aglomerație, nu s-a găsit niciodată, vreme de 38 de ani, un om care să-l ajute să se arunce în scăldătoare”.

„Dar această răbdare, dublată de această smerenie a lui, de a nu cârti nici împotriva Domnului, nici împotriva semenilor săi, era dublată și de o credință și o nădejde puternică.” Răbdarea și nădejdea acestui bolnav sunt dovezi ale unei mari pocăințe, a mai spus Preasfinția Sa.

Episcopul-vicar patriarhal a mai subliniat: „În Vitezda, care în limba ebraică se traduce cu «Casa Milei», sau «Casa Îndurărilor», nu s-a găsit nici un om care să-l ajute pe acest om suferind”.

„Din Evanghelia de astăzi înțelegem cât de importantă este solidaritatea și cât de mult seamănă lumea noastră de astăzi cu mulțimea de bolnavi și însoțitorii lor de la Scăldătoarea Vitezda: o societate individualistă, o societate egoistă, în care o mulțime de oameni, deși locuiesc în orașe aglomerate, trăiesc într-o singurătate absolută.”

Ierarhul a menționat că vechea Vitezdă și-a încheiat activitatea „odată cu Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, cu Înălțarea Lui la ceruri și cu coborârea Duhului Sfânt, când a fost întemeiată Biserica, noua Vitezdă, în care noi venim și cerem de la Dumnezeu harul, sau darul, vindecării de rănile păcatelor și ale bolilor noastre”.

PS Varlaam la Catedrala Patriarhală în Duminica vindecării slăbănogului de la Scăldătoarea Vitezda, 15 mai 2022. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Mântuitorul a lăsat Bisericii Sfintele Sale Taine, care sunt izvoare ale vieții și ale tămăduirii noastre. Oarecând în Scăldătoarea Vitezda harul lucra cu totul întâmplător. Dar în vremea Bisericii, oricine dorește să devină creștin coboară în Biserica sau în scăldătoarea Botezului, unde este  vindecat de rănile păcatului strămoșesc”, a mai spus Preasfințitul Părinte Varlaam.

După Botez, găsim vindecare în Sfintele Taine ale Spovedaniei, Sfântului Maslu și Împărtășaniei, a mai explicat ierarhul.

Preasfinția Sa și-a încheiat cuvântul cu un mesaj de solidaritate cu cei care au nevoie de vindecare sufletească și trupească: să fim fiecare din noi omul celui bolnav, care-l aruncă în scăldătoarea tămăduirilor oferite de Biserică, la fel cum Mântuitorul Iisus Hristos a fost Om pentru paraliticul de la Vitezda.

Preasfințitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.

Cu această ocazie, ierarhul l-a hirotonit preot pe Răzvan-Mihai Ciubotariu, slujitor al Catedralei Patriarhale și membru al Grupului Psaltic Tronos.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 223

Id: 76880

Data: May 15, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).