Zilele Hramului de Vara la Parohia Sascut Sat–Schineni: A primit un fragment din moaștele Sf. Dionisie Erhan

Parohia Sascut Sat – Schineni din județul Bacău a organizat între 30 iunie și 4 iulie Zilele Hramului de Vară. Acestea s-au încheiat cu Sfânta Liturghie din Duminica Tuturor Sfinților Români, al doilea hram al parohiei. Programul a inclus o școală de vară pentru copiii parohiei și așezarea în biserica parohială a unui fragment din moaștele Sf. Ier. Dionisie Erhan, Episcopul Cetății Albe – Ismail.

Sâmbătă, o delegație de la Mănăstirea Sireți, din Republica Moldova, a oferit parohiei un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Dionisie Erhan.

Dar de la frații de peste Prut

Așezarea moaștelor în biserica parohială „Sf. Ier. Nicolae și Sfinții Români” a fost urmată de slujba de priveghere oficiată de Părintele Vasile Abageru, Protopopul de Sascut, la care a participat și Arhimandritul Andrei Ioniță, Exarh Cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. El a transmis binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Ioachim.

„Acest moment este unul cu adevărat istoric pentru parohia noastră”, a spus Părintele Paroh Alexandru Grigoraș. „În ziua prăznuirii Sfinților Români, a poposit în biserica noastră parohială un sfânt ierarh român apărător al conștiinței de neam și al unității românilor într-o singură țară, în jurul unei singure biserici ortodoxe dreptslăvitoare.”

„Acest odor de mare preț nădăjduim să fie tuturor credincioșilor noștri ajutor și întărire în credință”, a adăugat parohul.

Zilele Hramului de Vară s-au încheiat cu Sfânta Liturghie de sărbătoarea Sfinților Români, oficiată duminică de Părintele Protopop Vasile Abageru. Răspunsurile stranei au fost date de Corul Psaltic Filomelos din Borzești, dirijat de Preoteasa Paula Cautis.

În Zilele Hramului de Vară, la parohie au fost oficiate zilnic Sfânta Liturghie și Taina Sfântului Maslu.

Școală de vară pentru 70 de copii

În paralel s-a desfășurat Școala de Vară pentru copiii satului, organizată în parteneriat cu Asociația JoyCamps România. Cei 70 de copii au îmbinat cateheza cu jocul în aer liber în curtea bisericii și în pădurea din apropiere. Parohia le-a oferit și câte un prânz cald.

„Ne-am dorit să îi scoatem din mediul online și să le oferim posibilitatea să socializeze și să își manifeste creativitatea în aer liber”, a explicat părintele paroh.

La vecernia dinainte hramului de vară, toți copiii au primit în dar cărți de rugăciune, iconițe, cruciulițe și dulciuri. La ediția anterioară, ei primiseră câte un exemplar al Noului Testament.

„Aceste zile au venit cu o altă bucurie pentru parohia noastră, întrucât am reușit finalizarea lucrărilor interioare la parterul Așezământului Social-Filantropic al parohiei”, a mai spus el. Aceasta va permite desfășurarea de activități cu copiii pe tot parcursul anului.

Unul din proiectele de viitor este Școala de Duminică, prin care să li se ofere copiilor, pe categorii de vârstă, posibilitatea de a participa la activități catehetice și educativ-culturale: proiecții de film, lecții de orgă și pian, lecții de pictură bisericească, meditații gratuite pentru examene.

„În curând vom înființa și o școală de muzică psaltică în care copiii să învețe cântările Sfintei Liturghii și să fie astfel integrați în cadrul cultului divin, fapt care îi va atrage mai ușor la biserică, ei înțelegând mai bine ce se întâmplă în cadrul sfintelor slujbe”, a mai declarat părintele pentru Basilica.ro.

Biserica parohială din Schineni este monument istoric clasa B, datând din 1809. A fost construită de boierul Petrache Sturza pe un vechi amplasament monastic. În biserica parohială a slujit Părintele Teodor Atanasiu (+1893), tatăl Episcopului Teodosie (Atanasiu) al Romanului. Părintele Alexandru Grigoraș slujește din 2019 ca paroh al acestei parohii.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).