Ziua de cinstire a martirilor din temniţele comuniste a fost instituită în 30 mai 2017, când președintele Klaus Iohannis a promulgat legea votată de Parlament la inițiativa mai multor parlamentari din toate partidele. 14 mai a fost aleasă ca dată de marcare a acestei zile comemorative, deoarece în noaptea dintre 14 și 15 mai 1948 au început arestările masive în rândul elitelor României creștine.
Numai în noaptea respectivă au fost arestaţi aproximativ 10.000 de intelectuali: nu numai membri ai partidelor politice și ai fostei clase conducătoare, ci și intelectuali, studenți, preoți, țărani.
Au avut loc arestări masive din toate categoriile recunoscute drept dușmănoase unui regim ateu – într-o țară majoritar creștină.
Numeroşi deţinuţi politici și-au pierdut viața în închisorile comuniste de la Piteşti, Gherla, Aiud, Târgu Ocna, Sighet, Râmnicu Sărat, Arad, Jilava, Văcăreşti.
Un experiment unic a avut loc la Pitești, unde deținuții erau torturați până când deveneau ei înșiși torționari ai colegilor de celulă. Azi în vechea temniță funcționează un muzeu memorial.
Închisoarea de la Sighet a fost transformată și ea, la inițiativa poetei Ana Blandiana, în Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei și este deschis în Noaptea Muzeelor din acest an (14-15 mai 2022).
În memoria martirilor din temniţele comuniste, la Aiud, pe locul cunoscut drept „Râpa Robilor”, a fost ridicat un monument intitulat „Calvarul Aiudului”: martirii sunt reprezentați prin mai multe cruci care duc în spate crucea neamului românesc. Numele victimelor sunt inscripționate în piatră.
În interiorul monumentului, Mitropolitul Bartolomeu Anania, pe vremea când era arhiepiscop al Clujului, a sfințit în anul 2000 un paraclis la intrarea căruia stă scris: „Fericiţi cei prigoniţi pentru dreptate, că a lor este Împărăţia Cerurilor” (Matei 5, 10). Ierarhul a fost deţinut al închisorii Aiud.
În acest paraclis se găseşte o icoană unicat a Maicii Domnului, care este reprezentată cu mâinile înălţate în rugăciune pentru cei care l-au mărturisit pe Hristos în temniţele comuniste. La inițiativa Părintelui Iustin Pârvu, la Aiud a fost înființat în 2005 și Schitul Înălţarea Sfintei Cruci, întru pomenirea tuturor martirilor neamului românesc.
Mai multe informații despre cei mai cunoscuți martiri din temnițele comuniste și un calendar cu datele lor de comemorare se găsesc la Fericiticeiprigoniti.net.
Vezi și:
Foto credit: Doxologia.ro
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 252
Id: 76892
Data: May 15, 2022
Imagine:
„Fără carte, manuscrisă sau tipărită, fără arhive și documente, nu avem memorie, nu ne cunoaștem istoria”, a .....
Data: May 15, 2022
În cele patru protopopiate ale Episcopiei Covasnei și Harghitei s-au desfășurat anul acesta 10 proiecte catehetice și misionar-filantropice înscrise în Concursul Național Catehetic „Rugăciunea în viața mea”. Comisia de jurizare la nivel de eparhie a evaluat activitățile și
Data: May 15, 2022
Preasfințitul Părinte Antonie a
Data: May 15, 2022
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis un mesaj cu ocazia întrunirii Consiliului Național al Asociaţiei Studenţilor Creştin-Ortodocşi Români (A.S.C.O.R.), eveniment care se desfășoară în perioada 12-15 mai 2022 la Așezământul Sfântul Mare .....
Data: May 15, 2022
Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Mănăstirea Putna, care l-a serbat pe Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, .....
Data: May 16, 2022
Preasfinţitul Părinte Sofronie a prezidat sâmbătă sinaxa stareţilor, stareţelor şi egumenilor aşezămintelor monahale din Episcopia Oradiei.
Sesiunea de primăvară a sinaxei s-a desfăşurat la Mănăstirea Izbuc, cea mai veche vatră de sihăstrie monahală din Eparhie.
.....Data: May 16, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).