Ziua Limbii Române sărbătoare a identității și demnității poporului român”, a spus Patriarhul Daniel la prima celebrare a acestei zile.
Ziua Limbii Române este serbată anual din 31 august 2013.
Actul normativ prevede că Ziua Limbii Române poate fi marcată de autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific.
De asemenea, sărbătoarea constituie un prilej de celebrare și aprofundare a limbii materne și de recunoaștere a importanței sale ca element esențial în menținerea identității naționale, atât în țară, cât și în rândul comunităților românești din diaspora.
Patriarhul României a evidenţiat că „că limba română a fost mereu liantul viu dintre credinţă, cuget şi simţire”.
Biserica Ortodoxă Română a avut o contribuție majoră în dezvoltarea limbii române. Bazele limbii literare au fost edificate prin traducerea şi tipărirea cărţilor bisericeşti în limba română pentru „întreaga seminție românească”.
Preafericirea Sa a mai subliniat că limba este, alături de cultură şi credinţă, unul dintre cele mai importante repere identitare.
Făcând referire la diaspora română, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat că „Biserica devine locul unde românii își păstrează adevărata identitate spirituală”.
În acest sens, Patriarhul consideră oficierea Liturghiei în limba maternă drept „un factor de unificare spirituală naţională, de dezvoltare a identității şi conștiinței naționale şi a culturii românești”.
De asemenea, Patriarhul Daniel a spus că limba română „devine tot mai mult o punte de legătură între diaspora şi ţara-mamă”.
„Dar şi o contribuţie distinctă a românilor la patrimoniul spiritual european, care se afirmă azi ca bogăţie multilingvistică şi multiculturală”, a adăugat Părintele Patriarh.
Patriarhul a subliniat adesea atenţia deosebită acordată de Biserica neamului românesc limbii vorbite de poporul dreptcredincios, şi a menţionat că instituţia eclesială a făcut din limba noastră maternă „veșmânt viu al învățăturilor de credință și al cultului liturgic”.
„Ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Cuvântul veşnic al lui Dumnezeu, să reverse în inimile şi în cugetele noilor generaţii de români bucuria de a citi, asculta, vorbi şi cultiva limba română, aceasta fiind prima dovadă a unităţii noastre de credinţă şi cultură, de cuget şi simţire”, a mai spus Patriarhul Daniel.
Foto credit: Radio Chișinău
Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!
Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 201
Id: 71152
Data: Aug 31, 2020
Imagine:
Sfinții săvârșesc minuni și în zilele noastre. Trebuie să ne străduim să le vedem. Astfel, la Editura Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a apărut un volum cu mărturii ale credincioșilor bucureşteni despre minunile Sfântului Spiridon.
Lucrarea „Noi .....
Data: Aug 31, 2020
O serie de expoziții, recitaluri de muzică și poezie românească, cursuri de limba română vor fi prezentate pe paginile de Facebook ale reprezentanțelor Institutului Cultural Român de Ziua Limbii Române, sărbătorită în data de 31 august,
Data: Aug 31, 2020
Românii îl pot asculta online şi îi pot adresa întrebări părintelui Efrem, starețul Mănăstirii Vatoped din Muntele Athos, prin intermediul platformei Zoom, anunţă ASCOR Iaşi.
Întâlnirea va avea loc, marți, 1 septembrie 2020, începând cu ora 20:00.
Evenimentul .....
Data: Aug 31, 2020
Un grup de 75 de voluntari au strâns, în doar cinci ore, aproximativ 1500 de kilograme deșeuri de pe maluri și din ape, în zona Defileul Oltului.
Acțiunea de ecologizare a fost organizată sâmbătă, 29 august, în cadrul programului „Acționăm pentru Ape”, inițiat de .....
Data: Sep 1, 2020
Parohia românească Ragusa are un nou spaţiu de slujire şi de catehizare. Edificiul achiziţionat în localitatea Vittoria a fost binecuvântat duminică de Arhiereul vicar Atanasie de Bogdania, care a liturghisit în cadrul comunităţii româneşti din Sicilia.
Evenimentul a .....
Data: Sep 1, 2020
Academia Română a organizat luni, de Ziua Limbii Române, o dezbatere în care a fost analizată utilizarea unor termeni apăruţi în timpul epidemiei de Covid-19, potrivit
Data: Sep 1, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).