Ziua Limbii Romane in Covasna și Harghita: Lansari de carte, concurs de recitare, incurajari adresate basarabenilor

Românii din Harghita și Covasna au serbat Ziua Limbii române în perioada 29-31 august prin lansări de carte, cântece pentru eroi și un mesaj de omagiu adresat basarabenilor de Directorul Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, pentru modul exemplar în care aceștia cultivă limba maternă.

Seria de evenimente a început la prima școală românească din Sfântul Gheorghe, în Covasna, unde Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR) și Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” (CEDMNC) au organizat „o șezătoare literară” cu lansări de carte, prelegeri și expoziții de istorie.

În debutul evenimentului, dr. Ioan Lăcătușu, Directorul CEDMNC, a afirmat: „La românii ardeleni, școala s-a născut în tinda bisericii. Iată exemplul concret, Biserica din dreapta noastră construită la 1790, după nouă ani, Școala Confesională. Ceea ce facem noi astăzi este să aducem un omagiu celor doi stâlpi ai culturii, istoriei și ai limbii române: popa și domnul învățător”.

„Imaginați-vă această modestă școală pe băncile căreia au trecut generații de elevi, bineînțeles în contextul concret al mediului multietnic și confesional în care limba română nu era o prioritate a statului de atunci. Dacă doreai să-ți cultivi limba maternă, trebuia să te ocupi ca și comunitate, de aceea meritul este și mai mare.”

În acest sens, el i-a adus omagiu Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, care a înființat 800 de școli primare confesionale românești în toată Transilvania.

Lansări de carte

Evenimentul a continuat cu lansarea a trei volume de versuri scrise de poeții Mihaela Aionesei, Ramona Moldovan și Gheorghe Filip. Au urmat prelegerile „Adrian Păunescu, un poet vizionar controversat”, susținută de prof. Mihai Trifoi, și „Românii maghiarizați. Români care și-au pierdut limba”, susținută de dr. Ioan Lăcătușu.

Au fost inaugurate și expozițiile „Manuale pentru școlile confesionale românești din Transilvania” și „Volume ale poetului Mihai Eminescu și cărți referitoare la poetul național”, prilej cu care Larisa Axinia a vorbit despre colecția de cărți ale poetului Mihai Eminescu donate Bibliotecii „Nicolae Colan” de către prof. Petre Străchinaru.

„Sărbătoarea a constituit un prilej de celebrare  a limbii române și de recunoaștere a importanței sale ca element esențial în menținerea identității naționale, în mediul multietnic şi pluriconfesional al judeţelor Covasna şi Harghita”, a scris ulterior dr. Ioan Lăcătușu.

Mesaj pentru Basarabia

Într-un interviu acordat de la eveniment postului Radio Chișinău, el a transmis și un „omagiu intelectualilor şi tuturor românilor din comunităţile istorice din jurul graniţelor României şi din diasporă, cetăţenilor Republicii Moldova, pentru modul  exemplar în care păstrează şi cultivă limba maternă, această sfântă comoară moştenită din străbuni”.

„Aşa cum spunea inegalabilul poet Grigore Vieru, românii din Covasna şi Harghita se înţeleg din priviri cu românii de peste Prut. Avem baza trainică, temelia, pe care putem consolida viitoarele  noastre  relaţiile culturale şi umanitare şi astfel, uniţi, să fim mai puternici. La mulţi ani, limbă română, la mulţi ani, români!”

În 30 august, a fost organizată o nouă lansare a volumelor de poezie și la Miercurea Ciuc, în Harghita. Doi dintre autori, Ramona Moldovan și Gheorghe Filip, sunt membri ai Cenaclului literar „Buna Vestire” din Miercurea Ciuc.

Concurs de recitare

Mihaela Aionesei și Ramona Moldovan au fost prezente și luni, 31 august, la Covasna, unde a avut loc ceremonia de acordare a premiilor concursului de recitare organizat de Asociația GRIT (Gândește Românește, Implică-te Tinerește) și Primăria Covasna.

Pe primele locuri s-au clasat Anastasia Cosneanu, de 6 ani, din Zăbala, cu poezia Limba Românească de Gheorghe Sion, Maria Anastasia Subțirelu, de 7 ani, care a recitat Repetabila povară a poetului Adrian Păunescu, și Ermionia Stelea, o elevă de 11 ani din Sita Buzăului, care a recitat un fragment din Scrisoarea a III-a de Mihai Eminescu.

Cea din urmă a împărțit Premiul III cu Ilinca Maria Balea, de 5 ani, din Covasna, care a încântat juriul cu  poezia  Bondarul leneș de Elena Farago. „Ne-au demonstrat nu doar că o cinstesc așa cum se cuvine, ci și că vor fi străjeri de nădejde ai Limbii Române”, a declarat poeta Mihaela Aionesei din Târgu Secuiesc.

Cântece pentru eroi

Covăsnenii nu au uitat să-și omagieze nici eroii de Ziua Limbii Române. Luni, maestrul Nicolae Voiculeț și membrii Corului „Voievozii Munților” au cântat pentru soldații români căzuți la datorie care odihnesc în cimitirul din comuna Vâlcele, județul Covasna.

„Numai datorită lor astăzi ne putem ruga aici în Limba Română!”, a scris pe Facebook Părintele Vasile Antonie Tămaș din Vâlcele, membru al Corului „Voievozii Munților”.

Vezi și:

Foto credit: Facebook / Asociația GRIT, Vasile Antonie Tămaș; Mesagerul de Covasna


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 221

Id: 71179

Data: Sep 2, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).