Obiectele populare promovate la MNU Alba Iulia: Expoziție dedicata furcii de tors de pe Valea Sebesului

O mini-expoziţie dedicată furcii de tors de pe Valea Sebeşului a fost vernisată marţi la Muzeul Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia, care deţine o colecţie bogată de exponate etnografice, informează Agerpres.

Un astfel de obiect a fost ales exponatul lunii la MNU Alba Iulia.

Furcile de tors erau confecționate din lemn de paltin deoarece era mai ușor de prelucrat, a declarat muzeograful Adriana Ţuţuianu.

Reprezentantul muzeului a explicat că furcile de tors erau confecționate vara, la munte, de ciobani și oferite persoanelor iubite toamna, odată cu coborâtul turmelor.

Executate întotdeauna cu o motivație afectivă, ele erau destinate de cele mai multe ori logodnicelor.

„Foarte interesant la această furcă este faptul că era şi un simbol al dragostei. De obicei, ciobanii care mergeau la munte începând cu sărbătoarea Sf. Împăraţi Constantin şi Elena şi coborau la Sf. Dumitru făceau aceste furci pentru logodnicele lor. În cazul în care ei ştiau să scrie, pe furcă apar anul, numele iubitei, dar şi versuri de dragoste. De obicei, erau date în şezătoare acelor iubite”, a spus Adriana Ţuţuianu.

Muzeograful a mai precizat că în prezent pe Valea Sebeşului mai există un singur meşter care mai confecţionează furci de tors.

Foto credit: MNU Alba Iulia

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 240

Id: 71184

Data: Sep 2, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).