George Enescu s-a născut în data de 19 august 1881 în Liveni-Vârnav din Botoşani. Provenea din familie de preoţi, atât pe linie maternă, cât şi pe linie paternă.
Tatăl său, Costache, a urmat cursurile Seminarului Teologic Veniamin Costachi – Neamţ, dar nu a urmat calea preoţiei.
„Bunicul după tată, Gheorghe Enescu, slujea în Parohia Zvoriştea, Botoşani, în timp ce fratele bătrânului Enescu, Enin, păstorea în satul Mălini, din ţinutul Fălticenilor. Bunica după tată a marelui compozitor, Elena Filipescu, era fiică de preot din Simnicea, Botoşani. Mama lui Enescu, Maria, se născuse în familia părintelui Cosmovici din Mihăileni, tot din regiunea Botoşanilor”, menţiona Arhim. Mihail Daniliuc într-un articol dedicat marelui compozitor român.
I-a rămas în suflet participarea la slujbele bisericii, în special îşi aducea aminte de o liturghie oficiată de bunicul său în Biserica din Zvoriştea.
Am luat parte la o slujbă săvârşită de bunicul şi am rămas extaziat de frumuseţea serviciului… Eram atât de transporta, încât mă închipuiam să văd dacă într-adevăr sunt lângă altar … O aşa slujbă bisericească n-am pomenit şi o voi ţine minte toată viaţa.
A început să cânte la vioară la vârsta de patru ani, iar la cinci ani a avut primul concert.
Între 1888 şi 1894, a studiat la Conservatorul din Viena, cu profesori renumiţi ai vremii. Se perfecţionează la Conservatorul din Paris (1895 – 1899) sub îndrumarea profesorilor José White şi Martin-Pierre-Joseph Marsick la vioară, Jules Massenet şi Gabriel Fauré la compoziţie, Ambroise Thomas şi Théodore Dubois la armonie şi André Gédalge la contrapunct.
În anul 1913 a înfiinţat şi a susţinut din fonduri proprii Premiul naţional de compoziţie George Enescu. A fost acordat anual până în 1946.
S-a numărat printre membrii fondatori ai Societăţii Compozitorilor Români din Bucureşti. A fost preşedinte între anii 1920 – 1948.
Compoziţia sa cea mai valoroasă este Oedip. A lucrat mai bine de 10 ani la această lucrare finalizată în 1931, pe care a dedicat-o Mariei Rosetti-Cantacuzino, cea care îi va deveni soţie în 1937.
În perioada ce a urmat celui de-al doilea război mondial, George Enescu părăseşte definitiv România şi locuieşte la Paris, unde trece la Domnul în 1955.
În testamentul său din 1945 şi-a exprimat foarte clar dorinţa de a fi înmormântat creştineşte, adăugând cu creionul pe spatele plicului sigilat, lăsat lui Romeo Drăghici: „Doresc ca înmormântarea mea să fie cât mai simplă, în schimb, să se dea cât mai multe pomeni şi daruri. George Enescu, în 14 iulie 1945.“
Sursa foto: Radio România Cultural
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 223
Id: 71047
Data: Aug 20, 2020
Imagine:
Ziua Mondială a Fotografiei marchează inventarea procedeului de realizare a unei fotografii numit „daghereotipie”.
Invenția a fost realizată de Louis Jacques Mande Daguerre împreună cu Joseph Nicéphore Niépce, apoi cu fiul acestuia, Isidore. O fotografie realizată .....
Data: Aug 20, 2020
Mănăstirea Putna organizează joi și vineri Colocviul „Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta 100”, cu ocazia centenarului nașterii celei mai importante cercetătoare a operei eminesciene. Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a oficiat joi slujba de pomenire, urmată de .....
Data: Aug 20, 2020
Doamna Maria Brâncoveanu, soția marelui Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu, a fost comemorată duminică la Parohia „Sfântul Grigorie Teologul” din Schiedam/Rotterdam – Țările de Jos.
Slujba de pomenire a fost oficiată, după Sfânta Liturghie, de Părintele .....
Data: Aug 20, 2020
Mai multe persoane care s-au implicat în restaurarea unor monumente creştine din Republica Moldova au primit distincţii din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Petru. Ordinele
Data: Aug 20, 2020
Arhiepiscopul Ioachim al Romanului şi Bacăului a resfinţit duminică biserica istorică de lemn a Mănăstirii Pogleț.
Slujba de resfinţire a avut loc în urma unor ample lucrări de consolidare .....
Data: Aug 20, 2020
Se împlinește centenarul de la nașterea maicii Benedicta de la Văratec. Cu studii muzicale, juridice și filologice, a fost profesor, șef de catedră, director al Institutului de Istorie și teorie literară George Călinescu, iar spre finalul vieții, monahie.
A .....
Data: Aug 20, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).