În urmă cu 513 ani apărea, la Mănăstirea Dealu, primul liturghier ortodox şi prima tipăritură din Ţările Române. Acest lucru a fost posibil datorită monahului Macarie, susţinut în eforturile sale de domnitorul Radu cel Mare.
Într-un material dedicat Liturghierului lui Macarie, Arhim. Policarp Chiţulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, a subliniat că volumul publicat în anul 1508 „nu este doar prima tipăritură imprimată vreodată în Ţările Române, ci şi primul liturghier ortodox tipărit”.
„Reţinem şi faptul că primul Liturghier în limba greacă avea să se tipărească abia în 1526, când avea să apară concomitent, la Veneţia şi la Roma”.
La sfârşitul cărţii se precizează:
„S-au început această sfîntă carte, numită Liturghier, după porunca domnitorului Io Radu voievod, să-i fie lui veşnică pomenire, şi s-au săvîrşit această carte din porunca întru Hristos Dumnezeu binecredinciosului şi de Dumnezeu păzitului şi prealuminatului domnitor Io Mihnea, marele voievod a toată ţara Ungrovlahiei şi a părţilor de la Dunăre, fiul marelui Io voievod Vlad, în anul întîi al domniei sale, ostenindu-se şi smeritul monah şi preot Macarie. În anul 7016 (1508) […] luna noiembrie 10 zile”
Conţinut
Liturghierul lui Macarie are textul în limba slavonă şi conţine cele mai des oficiate slujbe din cultul Bisericii Ortodoxe: liturghiile Sf. Ioan Gură de Aur, Sf. Vasile cel Mare şi a Darurilor înainte sfinţite, alături de slujba parastasului (pomenirea morţilor), molitfa (rugăciunea) de iertare a păcatelor etc.
Frumoasele ornamente, frontispicii şi letrine roşii şi negre care împodobesc această rară tipăritură sunt inspirate din tradiţia manuscriselor şcolii lui Gavriil Uric de la Mănăstirea Neamţ.
Tipograful Macarie
Macarie era deja familiarizat în arta tiparului, tipărind la Cetinie (capitala Muntenegrului), cu susținerea principelui Gheorghe Cernoievici, după ce se inițiase într‑o tipografie la Veneția.
Pentru că la 1496 Muntenegru a fost ocupat de turci, Macarie a trecut în Țara Românească, unde principele român Radu cel Mare (1495‑1508) i‑a pus la dispoziție o tipografie pe care, se presupune, ar fi achiziționat‑o tot de la Veneția.
Această tipografie a fost instalată la Mănăstirea Dealu, reper cultural‑duhovnicesc cel mai apropiat de capitala țării.
Așadar, prima tipografie avea să funcționeze, în peisajul românesc, la Dealu, iar din teascurile ei, pe lângă Liturghierul de la 1508, au ieșit, pe rând, un Octoih la 1510 și un Tetraevanghel la 1512 (detalii aici).
Foto credit: Biblioteca Metropolitană Bucureşti
Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 236
Id: 75310
Data: Nov 10, 2021
Imagine:
În curtea Parohiei „Așezământul Sfinții Împărați Constantin și Elena” din municipiul Pitești se va
Data: Nov 10, 2021
Preasfințitul Părinte Vasile Flueraș a fost pomenit marți împreună cu pacienții care s-au stins în ultimul an la centrul de îngrijiri paliative pe care ierarhul l-a ctitorit în Cluj-Napoca.
Centrul este închinat Sfântului Nectarie Taumaturgul și în fiecare an, în .....
Data: Nov 10, 2021
În ziua de cinstire a Sf. Ier. Nectarie de Eghina, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul a vorbit la Mănăstirea Sihăstria Putnei despre virtutea .....
Data: Nov 10, 2021
Românii ortodocși din Viena au aprobat un nou statut, care pune accentul pe mai multă .....
Data: Nov 10, 2021
Părintele Nicolae Ceruță a mers zilele trecute în Croația pentru a sluji, de Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, dar și în duminica precedentă, în biserica românească din Zagreb.
De Sfinții Arhangheli, au participat la slujbă Excelența Sa Constantin-Mihail .....
Data: Nov 10, 2021
Miercuri, 10 noiembrie, se împlinesc 333 de ani de la tipărirea Bibliei de la București, prima traducere integrală în limba română a Sfintei Scripturi. Cartea a contribuit la unificarea limbii și culturii românilor din toate provinciile istorice românești.
.....Data: Nov 10, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Cuvantul care zideste - 2015-02-09 - Judecarea aproapelui
Cuvantul care zideste - 2014-10-20 - Pierderea timpului
Cuvantul care zideste - 2016-04-27 - Luati mancati acesta este Trupul meu
Cuvantul care zideste - 2016-04-19 - Nadejdea in Dumnezeu
Cuvantul care zideste - 2015-08-24 - Rabdarea aduce bucurie
Cuvantul care zideste - 2016-03-28 - Munca si rugaciunea
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).