Întrebați dacă emojiurile le înlesnesc comunicarea online, marea majoritate a respondenților unui sondaj Adobe la nivel global au spus că da. De Ziua Internațională a Emojiurilor, Basilica.ro face propria mini-anchetă în rândul utilizatorilor ortodocși și află că manifestă un entuziasm temperat față de fenomen. Un psiholog explică limitările comunicării de acest tip.
Ziua Internațională a Emojiurilor a fost inițiată în 2014 de Jeremy Burge, fondatorul site-ului Emojipedia. Data a fost aleasă fiindcă la momentul respectiv emojiul „calendar” avea fila „oprită” în data de 17 iulie.
O statistică Emojipedia spune că peste 700 de milioane de emojiuri se postează zilnic pe Facebook și peste 900 de milioane se trimit prin Messenger. Facebook lansează anul acesta, de Ziua Internațională a Emojiurilor, soundmojiurile. Aceasta oferă posibilitatea de a trimite emojiuri cu sunet.
Dar cât de bine răspund acestea la nevoia oamenilor de a-și comunica emoțiile online? Am făcut o mică investigație, punând aceleași trei întrebări Părintelui Necula, jurnalistului Radu Buzăianu, psihologului Alexandra Efrem și studentului Iulian Tomeac. Răspunsurile lor dezvăluie un entuziasm moderat cu privire la fenomen.
Părintele Constantin Necula: Căutați prieteni vii, care să vă zâmbească pe bune
Basilica.ro: Folosiți des emojiuri în comunicarea online? De ce?
Folosesc. Mai ales cele legate de bucurie sau tristețe și numai în contextul mesajelor telefonice. Am desființat Facebook de mult și am renunțat la WhatsApp din motive de lipsă de timp. Eu mai pun câte un emoji pe cărțile care le semnez pentru adolescenți, copiilor desenându-le câte ceva. Cred că o fac din nevoia de a schița un răspuns cât mai complet …vizual.
Basilica.ro: În ce situații ajută și din ce punct de vedere nu ajută emojiurile? Dați-ne câteva exemple din experiența proprie.
Nu cred că emojiurile, ca și întreaga comunicare, ajută atunci când ele afectează franchețea noastră comunicațională. Multe lucruri negative se ascund după câte un zâmbet-abțibild. Am constatat că oameni care îți surâd cu o mulțime de emoji te-ar desființa prin cuvinte.
Basilica.ro: De ce credeți că au apărut emojiurile? Aveți un mesaj pentru utilizatorii rețelelor de socializare online de Ziua Mondială a Emojiurilor?
Cred că au apărut să eludeze cuvintele „tari” ale vieții. Sunt folositoare tinerei generații, care comunică litere și semne, dar, din nefericire, în ele nu-și mai asumă o comunicare „întreagă”.
Le transmit celor care și-au atârnat comunicarea doar de semne să ridice ochii din ecrane și să spună în cuvinte întregi ceea ce simt și ceea ce au nevoie. Pentru că, deseori, se ascund în spatele clișeelor drame de nerostite. Căutați prieteni vii, care să vă zâmbească „pe bune”.
Părintele Constantin Necula este prorectorul Facultății de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.
Radu Buzăianu: Înțeleg rostul lor, dar încerc să le evit
Basilica.ro: Folosiți des emojiuri în comunicarea online? De ce?
Înțeleg rostul lor, dar încerc să le evit. Încerc să îmi fie suficiente cuvintele. Dar, evident, sunt momente in care „agăț” și emojiuri la comunicări.
Basilica.ro: În ce situații ajută și din ce punct de vedere nu ajută emojiurile? Dați-ne câteva exemple din experiența proprie.
Cred că tonul e mai important decât zicerea in sine. Iar în scris lipsește tonul. Emojiurile te ajută să stabilești tonul. Discuțiile, din ce m-am surprins și eu făcând, acum se poartă mai degrabă în scris. Ne scriem, nu ne mai spunem. Scrisul are ceva rece. Emojiurile încearcă să aducă niște emoție.
Basilica.ro: De ce credeți că au apărut emojiurile? Aveți un mesaj pentru utilizatorii rețelelor de socializare online de Ziua Mondială a Emojiurilor?
Cred că la utilitatea lor trebuie trecută și dinamica în care se face comunicarea. Trebuie să reușim să spunem cât mai multe în cât mai puține cuvinte. Emojiurile duc laconismul la următorul nivel.
Radu Buzăianu, jurnalist de radio și televiziune, este cunoscut publicului mai ales prin emisiunea „Bună, România!”, pe care o realizează la B1 TV împreună cu Răzvan Zamfir. Este autorul cărții de interviuri „Pe prispa istoriei”.
Alexandra Efrem: E mai simplu să apeși pe un buton decât să vorbești despre ce simți
Basilica.ro: Folosiți des emojiuri în comunicarea online? De ce?
Personal, încerc să folosesc emojiurile în comunicarea online cât mai puțin, în situațiile în care doresc să transmit o emoție și nu este posibilă o întâlnire fizică ori să construiesc un mesaj de tip anunț mai prietenos.
Prefer, însă, de cele mai multe ori cuvintele în detrimentul emoticoanelor. Spre exemplu, aș spune mai degrabă: „Îmi este dor de tine”, decât să folosesc un emoticon trist sau: „Sunt foarte fericită” în locul unui emoticon care să explice acest lucru.
De ce? Ar fi mai multe motive. Prin cuvinte ajungi mai repede la cealaltă persoană, te faci mai bine înțeles, eliminând sau scăzând șansele de interpretare greșită, în special cu persoane pe care le-ai cunoscut recent. Totuși, susțin ideea că internetul nu permite un contact autentic și chiar și atunci când doi oameni abia s-au cunoscut sau când se cunosc de mai mult timp, este nevoie să se întâlnească pentru a se cunoaște mai bine, pentru a cunoaște și înțelege reacțiile ori intențiile și comportamentele.
Basilica.ro: În ce situații ajută și din ce punct de vedere nu ajută emojiurile? Dați-ne câteva exemple din experiența proprie.
În mediul natural este mult mai greu sau chiar imposibil „să programezi” o reacție care să exprime ceea ce simți cu privire la un anumit lucru. Pe de altă parte, în mediul online, virtual, nu poți verifica congruența: ceea ce spune celălalt să fie în acord cu ceea ce simte.
Și pentru că acest mediu are acest „beneficiu”, totuși ne îndepărtează de un contact autentic, real, sincer.
Din nevoia de a fi apreciați, validați continuu, nu mai arătăm acea parte din noi despre care gândim că nu ar fi acceptată și atunci preferăm să arătăm doar aspectele pozitive, creând o imagine de sine falsă (de cele mai multe ori), ceea ce poate duce în final la o constatare (tristă): că „nu e așa cum se prezenta, e altfel, nu ne potrivim”.
Când vorbim despre contact, vedem imediat o altă persoană în fața noastră. Deși, aparent, folosim emoticoane pentru a fi văzuți și pentru a vedea, totuși nu trăim un contact real, autentic.
Adesea ne folosim de emoticoane tocmai pentru a evita acest contact și dorim să păstrăm barierele, rezistențele și blocajele, nepermițându-ne să ne bucurăm de o întâlnire deschisă și fără apărare cu realitatea exterioară sau cu celălalt.
Deși există o universalitate a emoțiilor, suntem unici și pentru fiecare poate însemna altceva. Acest lucru duce adesea la neînțelegeri, în primul rând pentru că acceptăm cu dificultate faptul că celălalt poate gândi sau simți diferit și nici nu suntem interesați să aflăm cum este pentru el, respectiv, de ce a trimis acel emoji? Ce a vrut să spună ori să transmită?
Mi s-a întâmplat adesea să folosesc anumite emojiuri și să fiu întrebată: „De ce te-ai supărat? De ce ești rece? Eu folosesc asta doar cu persoanele pe care încerc să le evit”, fiind surprinsă de cât de diferit a ajuns mesajul la interlocutor.
Basilica.ro: De ce credeți că au apărut emojiurile? Aveți un mesaj pentru utilizatorii rețelelor de socializare online de Ziua Mondială a Emojiurilor?
Emoticoanele au apărut, dintr-o comoditate, ca substitut pentru cuvinte, fiind o modalitate superficială de dialog. Se transformă într-un limbaj, limbajul internetului.
Este mult mai simplu să apeși pe un buton și să exprimi astfel ce simți, decât să vorbești despre ceea ce simți. Ne este teamă să fim văzuți, ne este teamă să vedem și ne folosim de emoticoane tocmai pentru a evita acest contact. Când vorbim despre contact, vedem imediat și o altă persoană în fața noastră.
Aparent, limbajul este instrumentul principal al comunicării în care intervine, de asemenea, auzul și mai ales vederea. Ceea ce se întâmplă în comunicarea online, virtuală, este tocmai o păgubire a contactului. Relația poate că nu se distruge, însă există o stagnare și o barieră care nu ne permite mergerea spre mai bine.
Mesaj pentru utilizatori: Nu putem fi înțeleși sau putem fi înțeleși greșit din cauza lipsei din comunicare a tonului, vederii, pentru că în limbaj, ceea ce contează este și tonul (comunică mai mult emoțiile).
Utilizarea comunicării online nu permite un contact autentic, nu permite decât utilizarea cuvintelor și a emoticoanelor ce însoțesc cuvintele; am putea spune altfel, gândurile și emoțiile. Cu toate astea însă, vederea este eliminată, vocea este eliminată, elemente esențiale ale contactului.
Astăzi, de ziua mondială a emojiurilor, propun să ne întâlnim și să ne privim, să ne zâmbim și să fim în mod real.
Alexandra Efrem est psiholog la Centrul de consiliere și informare „Sf. Elena” și psihoterapeut în formare la Societatea de Psihoterapie Experiențială Română (SPER)
Iulian Tomeac: Să încercăm să avem mai mult text decât emoji în mesaje
Basilica.ro: Folosiți des emojiuri în comunicarea online? De ce?
Nu folosesc foarte des emojjiuri în comunicarea online. Dacă le folosești mai rar au un efect mai puternic. Mă folosesc de ele pentru a direcționa atenția cititorului unde doresc sau pentru a transmite o stare de spirit.
Basilica.ro: În ce situații ajută și din ce punct de vedere nu ajută emojiurile? Dați-ne câteva exemple din experiența proprie.
Ele ajută în măsura în care se leagă cu specificul și scopul mesajului. Un emoji poate da nuanță și completează ideea pe care vrei sa o transmiți. Uneori unui tânăr te poți face mai ușor înțeles printr-un emoji, sau îl poți atrage să citească mesajul tău.
Minusul pe care îl văd în utilizarea emojjiurilor este faptul că te obișnuiești să exprimi anumite stări sau idei prin ele, lucru care se întâmplă în detrimentul cuvintelor. Era o vorbă care spunea că „un emojji face cât o mie de cuvinte”… dar totuși folosești cuvinte pentru a exprima această idee.
Basilica.ro: De ce credeți că au apărut emojiurile? Aveți un mesaj pentru utilizatorii rețelelor de socializare online de Ziua Mondială a Emojiurilor?
Cred că emojiurile au apărut pe fundalul comunicării online, care are loc foarte rapid, dar și datorită necesității de a exprima ceva la fel de repede, într-un mod ușor de înțeles.
Cred că e important să folosim emojiurile cu discernământ și să încercăm să avem mai mult scris într-un text (în limba română și corect gramatical) decât emojiuri. Într-o carte de povești predomină textul, iar imaginile atrag copii mici… sau mari.
Iulian Tomeac este student la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universității I.A. Cuza din Iași și Președintele ASCOR Iași.
Foto credit: Freepik.com
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 287
Id: 74172
Data: Jul 17, 2021
Imagine:
Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud a vorbit în timpul lucrărilor conferinţei lunare din Protopopiatul Cahul despre importanța cimitirelor şi responsabilitatea pentru .....
Data: Jul 17, 2021
Noua biserică a Mănăstirii „Hristos Pantocrator” din Alba Iulia va fi sfinţită duminică, 18 iulie 2021, de un sobor de ierarhi condus de Mitropolitul Laurenţiu al Ardealului. .....
Data: Jul 17, 2021
Părintele Damaschin Grigoriatul de la Sfântul Munte Athos conferenţiază în Bucureşti, sâmbătă, 17 iulie 2021.
Evenimentul este organizat de ASCOR Bucureşti şi are loc de la ora 19:00 la sediul .....
Data: Jul 17, 2021
La Muzeul Național al Țăranului Român este în curs de desfăşurare Târgul de Sfântul Ilie organizat anual în apropierea sărbătorii marelui proroc.
Meșteșugarii, .....
Data: Jul 17, 2021
Arhimandritul Efrem Vatopedinul a fost externat sâmbătă, 17 iulie 2021, după ce ultima în lună şi jumătate a fost internat la secţia de terapie intensivă a Spitalului Evangelismos din Atena, fiind diagnosticat cu Covid-19.
La recomandarea medicilor care l-au .....
Data: Jul 17, 2021
Basilica.ro vă propune un dialog onest cu arbitrul Alexandru Tudor despre legătura dintre sport și viața duhovnicească. Interviul cuprinde două părți.
Basilica.ro: Cum vedeți rolul sportului în edificarea .....
Data: Jul 17, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).