Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Bucureștilor s-a întrunit sâmbătă la Palatul Patriarhiei pentru a-și analiza activitățile din anul trecut și a stabili prioritățile pentru 2021.
Activitatea a fost îngreunată, comparativ cu cea din anii anteriori, ca urmare a restricțiilor impuse de autorități în contextul pandemiei. Cu toate acestea, majoritatea activităților au continuat la nivel administrativ-pastoral, economic-patrimonial, cultural-misionar și educațional, dar mai ales pe plan social-filantropic, acolo unde a fost o nevoie acută de sprijn.
Din punct de vedere al sumei investite în filantropie, un nou vârf s-a atins în anul 2020 la nivel de eparhie: aproape 10 mil. lei, față de 8,4 în 2019 și în jur de 6 mil. în anii precedenți.
Principalele activități social-filantropice au fost:
- Parteneriat cu autoritățile pentru ajutorarea persoanelor aflate în dificultate în timpul carantinei generalizate, în baza căruia au fost oferite aproximativ 3.000 de porții de mâncare, dar și pachete cu alimente de bază – cu susținerea Protoieriilor din București.
- Sprijinirea spitalelor Covid-19 cu aparatură medicală, dar și a medicilor de familie din zone defavorizate, cu măști de protecție și pulsoximetre.
- Sprijinirea copiilor din comunitățile defavorizate, cu rechizite şcolare, cu tablete si dispozitive electronice pentru a putea participa la cursuri în condițiile școlii online, în colaborare cu Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei. De exemplu, în anul 2020, cu sprijinul financiar al parohiilor din eparhie, 290 de elevi din familiile sărace sau defavorizate au fost ajutați cu rechizite și uniforme școlare, manuale, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, necesare începerii anului școlar, în cuantum de 832.096 lei.
- Au fost consolidate parteneriatele existente și au fost identificați noi parteneri sociali în vederea susținerii inițiativelor sociale ale Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Totodată, în anul 2020 au fost continuate programe și proiecte sociale pentru categorii defavorizate, spre exemplu: Construirea unui nou Centru de zi pentru copii cu deficiențe de auz în București, extinderea Centrului de zi pentru copii din orașul Urlați, construirea a două case de tip familial la Mănăstirea Turnu, Prahova, continuarea proiectului Banca de alimente din Protoieria Sector VI Capitală ș.a.
Valoarea totală a ajutoarelor materiale și financiare acordate în anul 2020 a fost de aproximativ 10 milioane lei (9.945.926,49 lei).
Vezi raportul integral.
Adunarea Eparhială
După ce a prezentat raportul general, Patriarhul Daniel a transmis mulțumiri tuturor celor care au făcut posibile aceste lucruri:
„În încheiere, mulțumim tuturor persoanelor particulare, comunităților și instituțiilor locale și centrale care au ajutat Arhiepiscopia Bucureștilor în multiplele sale activități pastorale, edilitare și social-filantropice în anul 2020. Totodată, ne rugăm Preasfintei Treimi să le dăruiască tuturor sănătate și fericire, pace și bucurie, precum și mult ajutor în toată fapta cea bună”.
Întrunirea de sâmbătă a debutat cu slujba de Te Deum oficiată în Catedrala Patriarhală de PS Timotei Prahoveanul. La Palatul Patriarhiei, după prezentarea raportului general, lucrările s-au desfășurat separat, pe comisii de lucru. În paralel, a avut loc și o ședință a protoiereilor.
La final, au fost supuse la vot rapoartele prezentate, proiectul de buget și propunerile de programe pentru 2021.
Distincție pentru „Cuvântul vieții”
În cadrul Adunării Eparhiale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Diploma „2020 – Anul omagial al pastorației părinților și copiilor și Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români” cu medalie comemorativă Editurii „Cuvântul Vieții” și revistei „Glasul Bisericii” ale Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.
Distincția a venit în semn de apreciere pentru rezultatul obținut în urma încheierii competiției de evaluare a editurilor și revistelor cu profil umanist, care s‑a desfășurat la finalul anului 2020.
Editura „Cuvântul Vieții” a obținut o dublă acreditare, atât pentru domeniul Teologie, cât și pentru domeniul Istorie și studii culturale, pentru amândouă domeniile editura fiind clasificată în categoria B, iar în rândul publicațiilor de teologie, revista „Glasul Bisericii” a fost clasată în categoria B.
Foto credit: Ziarul Lumina
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 286
Id: 72644
Data: Feb 6, 2021
Imagine:
Editura Cuvântul Vieții vă propune o nouă publicație care se intitulează „Părinții Apostolici: texte alese”.
„Pentru a cunoaște mai bine istoria Bisericii și predania acesteia, trebuie să ne întoarcem la sursele primare, să descoperim ceea ce era încă de atunci bine .....
Data: Feb 6, 2021
„Am mare încredere. Și cu centrul vom reuși, și cu catedrala vom reuși și cu toată misiunea noastră. Noi vom reuși”, a repetat Episcopul Antonie în deschiderea ședinței anuale a Adunării Eparhiale din Episcopia de Bălți.
Ierarhul a spus că nu este singur și se .....
Data: Feb 6, 2021
1. A apărut pe 7 februarie 2005 la Iași, fiind realizat de o echipă formată din teologi de la Institutul Trinitas și jurnaliști care activaseră în presa laică, în special la cotidianul Lumea Ieșeanului.
2. Primul cotidian creștin-ortodox din România „a pornit .....
Data: Feb 7, 2021
Patriarhul Teoctist, de la a cărui naștere se împlinesc duminică 106 ani, „a lucrat, în contextul ostil Bisericii din vremea regimului comunist, pentru păstrarea credinţei și a valorilor culturale românești inspirate de ea”, iar după 1990 „a folosit libertatea pentru a urma .....
Data: Feb 7, 2021
La slujba de duminică, PS Timotei Prahoveanul a vorbit în Catedrala Patriarhală despre Pilda Talanților. Spre finalul cuvântului său, ierarhul a oferit mai multe exemple de oameni care au înțeles mesajul acestei parabole și au încercat să-l pună în aplicare, adică .....
Data: Feb 7, 2021
La 30 de ani de la întreruperea apariției sale, Revista Mitropolia Ardealului își reia rolul de publicație oficială de informare, de folos misionar și pastoral pentru preoții și credincioșii din Mitropolia Ardealului.
Revista mitropolitană a preoților și .....
Data: Feb 7, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
IPS Serafim Joanta - Predica la Duminica cananeencei
IPS Serafim Joanta - Bucuria vietii (partea 2)
IPS Serafim Joanta - Rugaciunea izvor de vindecare sufleteasca si trupeasca
IPS Serafim Joanta - Despre dragostea crestina
IPS Serafim Joanta - Cuvioasa Teodora de la Sihla - Manastirea Casiel
IPS Serafim Joanta - Bucuria vietii (partea 1)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).