1. A apărut pe 7 februarie 2005 la Iași, fiind realizat de o echipă formată din teologi de la Institutul Trinitas și jurnaliști care activaseră în presa laică, în special la cotidianul Lumea Ieșeanului.
2. Primul cotidian creștin-ortodox din România „a pornit ca o inițiativă a laicatului ortodox, pe modelul a ceea ce este La Croix în Franța.”*
Inițiativa a venit din partea laică spre cler, spre Mitropolitul Daniel, actualul Patriarh al României, care a binecuvântat și a sprijinit proiectul în care directorul editorial Florin Zamfirescu († 2010) propunea „abordarea evenimentului religios cu instrumentele jurnalistului, și nu ale teologului, care, fatalmente, va da o perspectivă academică unui text, greu de receptat la nivel de public de ziar”.
3. După doi ani de activitate la Iaşi, Ziarul Lumina s-a mutat la Bucureşti, iar primul număr național a fost publicat în 27 noiembrie 2007 într-un tiraj de opt mii exemplare.
4. Ziarul Lumina a devenit publicaţie statutară a Bisericii Ortodoxe Române, fiind înscris în Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române (art. 198, alin. 1 şi 2), publicat marţi, 22 ianuarie 2008, în Monitorul Oficial al României.
5. Ziarul Lumina face parte din Centrul de Presă Basilica al Patriarhiei Române, împreună cu: Trinitas TV, Radio Trinitas, Biroul de Presă și Agenția de știri Basilica.
6. Ziarul Lumina ajunge și la publicul rural, trecut cu vederea de firmele de auditare: oamenii din satele, comunele și orașele mici, în care orice parohie deține minim cinci abonamente și pe care preotul le împarte credincioșilor sau le păstrează în biblioteca parohială, după caz.
7. Cotidianul Patriarhiei are o medie lunară de aproximativ 22 de mii de copii difuzate pe apariție.
8. Cotidianul Lumina apare și online din 2010.
9. Ziarul Lumina este prezent pe Facebook și Instagram.
10. Ziarul Lumina a avut patru ediții regionale: Moldova, Transilvania, Oltenia, și Banat. Cele patru s-au unificat în 2019 într-o singură ediție națională.
11. Din luna octombrie 2011, sediul central al Publicaţiilor Lumina se află în clădirea Patriarhiei Române din Bd. Regina Maria nr. 1.
12. Ziarul Lumina nu are doar subiecte religioase, ci din tot spectrul vieții sociale.
„Florin Zamfirescu avea ideea aceasta: că omul simplu, creștinul, face parte din societate și că trebuie să primească nu numai informații religioase, ci din tot spectrul vieții sociale (…) Florin a mai reușit să aducă în acest proiect toate genurile publicistice, de la știre, relatare, până la interviu și reportaj” (Prof. Daniel Condurache).
13. Activitatea cotidianului Patriarhiei Române propune „jurnalismul ca rugăciune”.
„Andrei Tarkovski vorbea despre filmul ca rugăciune. Noi încercăm să transformăm activitatea noastră de fiecare zi în rugăciune, să vedem jurnalismul ca rugăciune. Acesta este ţelul nostru, ca atunci când lucrăm să fim în rugăciune şi când suntem în rugăciune să fim de fapt în lucrarea de curăţire a noastră, de iluminare şi de mai mare umplere de sfinţenia şi harul lui Dumnezeu în viaţa noastră” (Pr. Nicolae Dascălu, directorul Publicațiilor Lumina).
14. Ziarul Lumina propune o alternativă la presa generalistă, adresată creștinilor ortodocși care doresc o informare corectă, conectată la un puternic sistem de valori: tradiția creștină.
Patriarhul Daniel a numit Ziarul Lumina „o prezenţă luminoasă în presa românească, o sursă de informaţie obiectivă şi echilibrată, dar şi un bine-venit sprijin pentru cler în păstorirea credincioşilor”.
15. Ziarul Lumina publică încă din 16 octombrie 2005 și o ediție de duminică, supliment săptămânal.
16. Ziarul Lumina a fost lansat în ziua în care Patriarhul Teoctist a împlinit 90 ani, 7 februarie 2005. A apărut cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.
Notă:
*Florin Zamfirescu intervievat de Pr. Nicolae Dima, apud. Otilia Bălinișteanu, Florin Zamfirescu, făcătorul de gazete, Editura Trinitas, București, 2015, p. 58.
Foto credit: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 278
Id: 72647
Data: Feb 7, 2021
Imagine:
Patriarhul Teoctist, de la a cărui naștere se împlinesc duminică 106 ani, „a lucrat, în contextul ostil Bisericii din vremea regimului comunist, pentru păstrarea credinţei și a valorilor culturale românești inspirate de ea”, iar după 1990 „a folosit libertatea pentru a urma .....
Data: Feb 7, 2021
La slujba de duminică, PS Timotei Prahoveanul a vorbit în Catedrala Patriarhală despre Pilda Talanților. Spre finalul cuvântului său, ierarhul a oferit mai multe exemple de oameni care au înțeles mesajul acestei parabole și au încercat să-l pună în aplicare, adică .....
Data: Feb 7, 2021
La 30 de ani de la întreruperea apariției sale, Revista Mitropolia Ardealului își reia rolul de publicație oficială de informare, de folos misionar și pastoral pentru preoții și credincioșii din Mitropolia Ardealului.
Revista mitropolitană a preoților și .....
Data: Feb 7, 2021
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit duminică despre Pilda Talanților. El a spus că această parabolă este plină de învățături și se referă atât la viața obișnuită a oamenilor, cât și la viața spirituală.
„Calitățile sufletești ale fiecărei .....
Data: Feb 7, 2021
Parohiile din orașul Găești au contribuit cu suma de 7.000 lei la Fondul de Solidaritate deschis de primăria orașului pentru a-i ajuta pe locatarii afectați de explozia de luna trecută.
Anunţul a fost făcut de Arhiepiscopia Târgoviştei pe
Data: Feb 8, 2021
Domnitorul Mircea cel Bătrân a fost pomenit duminică la mănăstirea Cozia, locul unde îşi doarme somnul de veci. Liturghia şi slujba .....
Data: Feb 8, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
IPS Serafim Joanta - Predica la Duminica cananeencei
IPS Serafim Joanta - Bucuria vietii (partea 2)
IPS Serafim Joanta - Rugaciunea izvor de vindecare sufleteasca si trupeasca
IPS Serafim Joanta - Despre dragostea crestina
IPS Serafim Joanta - Cuvioasa Teodora de la Sihla - Manastirea Casiel
IPS Serafim Joanta - Bucuria vietii (partea 1)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).