Arhim. Paisie Teodorescu, la expoziţia dedicată mitropoliţilor Ţării Romaneşti: Au făcut din Mitropolia Ungrovlahiei o instituție venerabilă

Arhimandritul Paisie Teodorescu, Vicar Patriarhal și slujitor la Paraclisul Catedralei Naţionale, a participat vineri la prezentarea unei expoziții dedicate Mitropoliților Țării Romanești.

Expoziția a fost organizată de Centrul Cultural Mihai Eminescu din București și vernisată in Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei.

Arhim. Paisie Teodorescu a precizat in cuvantul său că la Editura Basilica a Patriarhiei Romane se află in plin proces de editare un volum inchinat Mitropoliților Țării Romanești.

El a subliniat şi că mitropoliţii Ţării Romaneşti vor avea un spaţiu comemorativ la demisolul Catedralei Naţionale.

Cuvantul integral:


Cu binecuvantarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, se află in lucru la editura Basilica a Patriarhiei Romane, un volum intitulat: Cronica Mitropoliților Țării Romanești – de la intemeierea Mitropoliei Ungrovlahiei pană in zilele noastre.

Conform documentelor și pomelnicelor Mitropoliților Țării Romanești, de la primul mitropolit Iachint, din anul 1359, pană in prezent, sunt identificate 62 de nume de mitropoliți.

Expoziția de față, organizată de Centrul Cultural Mihai Eminescu – București, prin bunăvoința doamnei director Nicoleta Panianopol, prezintă un număr de 20 de portrete ale Mitropoliților Țării Romanești, pictate de artiști din Republica Moldova: Dimitri Murahovschi, Victor Frimu, Valentin Cebotari și Radu Negru.

Aceste 20 de portrete, impreună cu alte portrete, pictate de Dl Ion Vasiluță de la Argeș, precum și cu portretele istorice, vechi, păstrate in Reședința patriarhală, vor ilustra Cronica� Mitropoliților Ţării Romaneşti, care se află in curs de editare, in pregătirea momentelor aniversare ale Bisericii Ortodoxe Romane din anul 2025, cand se vor implini 100 de ani de ridicarea la rangul de Patriarhie (1925), și 140 de ani de la recunoașterea oficială a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane (1885).

Acest demers are loc din inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care dorește, de asemenea, ca la demisolul Catedralei Naţionale să organizeze un spațiu comemorativ, dedicat memoriei mitropoliților Ţării Romaneşti, spațiu ce va fi decorat cu portretele lor, pentru a onora şi evoca astfel contribuția lor la istoria şi cultura poporului roman.

Prin slujirea lor neintreruptă și prin strădania de a promova spiritualitatea, cultura și unitatea poporului roman, Mitropoliții Țării Romanești au făcut din Mitropolia Ungrovlahiei o instituție venerabilă, care şi-a continuat in mod neintrerupt existența şi misiunea ei in această parte a Europei.

Mitropolia Ţării Romaneşti a fost adeseori, in această parte a ţării, singura instituție stabilă din perioada medievală pană in contemporaneitate.

Puterea ei spirituală, administrativă şi adeseori diplomatică, a adus o contribuţie majoră la păstrarea unităţii şi identităţii poporului roman in momente critice, de amenințări, de războaie şi invazii devastatoare, cand puterea domnitorilor şi a statului erau profund instabile și incapabile să facă față singure unor provocări majore.

De aceea, considerăm că nu poate exista o cunoaștere corectă și nuanțată a istoriei poporului roman, a culturii și spiritualității sale, făcand abstracție de contribuția Bisericii in acest sens.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Urmăreşte-ne pe Twitter:�@agentiabasilica


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 213

Id: 77539

Data: Dec 17, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).