Sfântul Ioan Valahul patronează un grup înființat de ASCOR Cluj cu scopul de a reînvia tradiții și obiceiuri strămoșești. „Ceata Sfântului Ioan Valahul” a devenit deja o comunitate a foștilor și actualilor „ascoriști” care formează noi discipoli.
„«Ceata» a fost creată din dorința de a afla, de a înțelege și a duce mai departe ceea ce făceau strămoșii noștri în viața atât de naturală a satului românesc tradițional”, povestește Raluca Oană, unul din membrii fondatori.
Dorința inițială a Înaltpreasfințitului Părinte Bartolomeu Anania, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, a fost ca Sf. Ioan Valahul să fie ocrotitorul Bisericii Studenților din Cluj-Napoca.
Astfel, Părintele Ciprian Negreanu, duhovnicul studenților, le-a sugerat să și-l aleagă drept ocrotitor pe Sf. Ioan Valahul.
„Ceata Sf. Ioan Valahul” activează din 2013 neîncetat, povestește Raluca Oană, care a fost timp de 10 ani membru ASCOR Cluj. Au început în acel an cu un concert de colinde tradiționale.
Au urmat multe alte obiceiuri inedite reînviate în viața de zi cu zi. „Am reconstituit ceremonialul de cunună a secerișului și pe cel al nunții tradiționale, atunci când membrii cetei s-au căsătorit”, povestește Raluca Oană, care în prezent lucrează la Departamentul pentru Tineret al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.
„Căutarea noastră continuă este descoperirea și înțelegerea satului românesc și ducerea mai departe a tradițiilor în contextul urban al Clujului.”
Pentru nunțile „ascoriștilor” membri, ceata a învățat cântările autentice din zona mirilor și a organizat ceremonialul ca pe vremuri: cu staroste, „iertăciune”, scoaterea miresei, aruncatul cu grâu, jocul tradițional, „desgătatul” mirelui și miresei.
Între timp, la ceată au aderat și adolescenți interesați de ce vedeau că fac studenții creștini ortodocși.
„Sfântul Ioan Valahul ne-a adunat și ne ține împreună în grup. E o comunitate care s-a format și care vrea să trăiască astfel sărbătorile”, mai spune Raluca Oană.
„Este un fel de a fi. Odată intrat în Ceata Sfântului Ioan Valahul, nu vrei să mai ieși.”
Cei căsătoriți și cu copii continuă să facă parte din ceată, la care s-au adăugat actualii studenți membri ASCOR și, mai nou, adolescenți care le calcă pe urme.
Clujul este un oraș vibrant, cel mai modern din țară. Iar în mijlocul lui membrii „cetei” trăiesc cu bucurie după codul existențial al strămoșilor de la sat. „Nu m-a preocupat niciodată dacă alții din jur ar putea să ne vadă cam demodați. Noi avem bucuria de a trăi și ține aceste tradiții”, spune Raluca Oană.
Sfântul Ioan Valahul s-a născut în Ţara Românească în vremea domniei lui Matei Basarab (1632-1654). În timpul unei incursiuni otomane, a fost luat prizonier și dus la Istanbul.
Frumusețea și credința i-au fost pricină de martiriu, căci nu a vrut să se învoiască la propunerile de desfrâu primite de la cei care aveau soarta lui în mâini.
Sursa foto: Radio Renașterea
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 257
Id: 73548
Data: May 12, 2021
Imagine:
Cea mai mare comunitate de români din afara României se află în Italia. Prima parohie românească a apărut în peninsulă în 1940, dar abia din 08 mai 2008 românii ortodocși din Italia au avut propriul episcop, în persoana Preasfințitului Părinte Siluan.
La aniversarea .....
Data: May 12, 2021
„Pastorație și misiune în diaspora” este tema simpozionului Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă (ISSTA) organizat de Facultatea de Teologie din .....
Data: May 12, 2021
Ziua Internațională a Asistenților Medicali oferă un bun prilej pentru a evoca o slujitoare a Bisericii care a practicat această profesie. În Războiul .....
Data: May 12, 2021
În predica rostită duminică la Colmenar Viejo – Spania, Preasfinţitul Părinte Teofil de Iberia a explicat deosebirea dintre omul religios şi omul credincios. Ierarhul a evidenţiat că omul religios nu va deveni niciodată sfânt, deoarece este superficial.
„Om religios .....
Data: May 12, 2021
Premierul României a vizitat marți Liceul Teologic Ortodox Român din Satu Mare, prilej cu care s-a alăturat spontan unui meci de fotbal jucat între elevii instituției. Momentele filmate au fost postate pe pagina de Facebook a premierului. „M-au alergat puțin băieții ”, a recunoscut .....
Data: May 12, 2021
În urmă cu 115 ani, în 13 mai 1906, a fost sfințită Catedrala mitropolitană din Sibiu.
Data din actele oficiale este 30 aprilie, dar în acea perioadă Biserica Ortodoxă Română ținea calendarul iulian neîndreptat.
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).