Tragedia de la Colectiv a afectat direct câteva sute de familii, dar a provocat răni – multe încă deschise – la nivelul întregii societăți românești. Nici Biserica nu a rămas neatinsă de acuze, unele parțial reale și asumate, altele total nefondate care planează în spațiul public chiar și după 5 ani de la eveniment.
Vorbă: Preoții nu s-au rugat la locul tragediei
Faptă: Printre primii ajunşi la locul tragediei a fost chiar un preot ortodox, Vasile Bîrleanu slujitor la Capela ISU – Dealul Spirii. El a sosit odată cu echipajul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. A fost alături de victimele care se aflau într-o situaţie dificilă şi a înălţat rugăciuni pentru sufletul lor la locul tragediei. Preotul a vorbit despre acea noapte într-un interviu acordat Basilica.ro.
Vorbă: Biserica a fost absentă/indiferentă
Faptă: Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost prima persoană publică din România care a trimis un mesaj de compasiune și a făcut un apel urgent la donare de sânge. A urmat o mobilizare exemplară la nivelul Bisericii.
Vorbă: Biserica nu a făcut nimic pentru victime
Faptă: Biserica a sprijinit material supravieţuitorii de la Colectiv, oferind alimente şi produse sanitare în patru spitale din Bucureşti: Elias, Bagdasar-Arseni, Floreasca şi Municipal. Biserica a sprijinit financiar victimele şi familiile lor, atât prin Arhiepiscopia Bucureştilor, cât şi prin celelalte Eparhii.
Victimele nu au fost uitate. Au fost comemorate imediat după accident, dar şi, potrivit tradiţiei Bisericii, la 3, 6, 9 luni, respectiv anual. Arhiepiscopia Bucureștilor a ridicat un monument în memoria lor în incinta Bisericii Broşteni, lăcaşul de cult cel mai apropiat de Colectiv.
„Eforturile făcute de Biserică au fost cele mai marcante. Nicio instituție din țară nu a făcut eforturile de a se alinia cererilor tinerilor cât a făcut-o Biserica”.
– Pr. Constantin Necula
Vorbă: Pedeapsă divină, Halloween, satanism
Faptă: Unele persoane au enunțat în acea perioadă că incendiul ar fi fost o pedeapsă divină pentru tinerii care sărbătoreau Halloween-ul sau ascultau muzică „satanistă”. Biserica Ortodoxă Română a denunțat și s-a dezis de asocierile forțate făcute între tragedia din Colectiv și Hallooween.
Știrea că un presupus preot anonim din Prahova ar fi făcut astfel de afirmații, a fost denunțată de Patriarhie ca fiind dezinformare: „Regretăm faptul că în astfel de momente în care se impun compasiunea şi solidaritatea cu cei greu încercaţi în urma tragediei din Clubul Colectiv mai sunt persoane care încearcă să incite la ură şi intoleranţă”, transmitea Biroul de Presă al Patriarhiei.
„Noi nu îi judecăm pe oameni și nu îi batjocorim”, declara Patriarhul.
Cât privește muzica rock, cunoscutul preot Constantin Necula afirma că îndrăgește acest gen muzical. „Eu cred ca nu toți rockerii sunt sataniști așa cum cred că nu toți ortodocșii sunt ortodocși, în aceeași măsură”, spunea Pr. Necula.
PATRIARHUL ȘI COLECTIV
Faptele concrete realizate de Biserică pentru victime, chiar din primele clipe ale tragediei, au fost pe nedrept trecute cu vederea, în timp ce afirmațiile reinterpretate ale Patriarhului Daniel umpleau buletinele de știri. Explicațiile oferite ca răspuns jurnaliștilor de Părintele Patriarh au fost luate drept reproșuri.
Părintele Patriarh a explicat că Biserica are rânduiala ei și slujbele nu se fac oricum, oriunde, doar pentru spectacol.
Patriarhul a explicat că nu a mers personal la locul tragediei pentru a nu face spectacol, fiind spațiu public, nu bisericesc, dar și din respect, pentru că de multe persoane nu s-a dorit prezența preoților acolo. De la începutul „Marșului Tăcerii” au fost lozinci împotriva Bisericii.
Imediat după tragedie, numele tuturor victimelor au fost pomenite personal de Preafericitul Părinte Daniel într-o rugăciune privată, la Paraclisul „Sfântul Gheorghe” din Reședința Patriarhală, care nu a fost mediatizată.
Ulterior, Părintele Patriarh Daniel a oficiat el însuşi Slujba Parastasului în memoria victimelor de la Colectiv, la 40 de zile de la tragedie, în Catedrala Patriarhală.
A rostit atunci rugăciuni pentru pace și unitate.

Patriarhul a participat și la slujbele de înmormântare ale unor persoane care şi-au pierdut viaţa la Colectiv.
„Ne cerem iertare dacă unele cuvinte ale noastre au fost insuficient de lămuritoare sau au fost răstălmăcite”, a transmis atunci Patriarhul României.
Ca în fiecare an, în data de 30 octombrie 2020, preoții ortodocși s-au rugat pentru sufletele victimelor Colectiv în Piața Bucur și la Biserica „Sfântul Nicolae – Broșteni” din apropiere.
Foto: Arhivă Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 301
Id: 71746
Data: Oct 31, 2020
Imagine:
Un incendiu cu autor necunoscut a mistuit biserica din lemn a românilor din Praga. Turla centrală, de peste 17 metri înălțime, s-a prăbușit. Parohul Andrei Ioan Danciu a declarat pentru
„Ofrandă Cuviosului Dimitrie” este unul dintre cele mai apreciate videoclipuri ale Grupului Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale şi a fost lansat la începutul Sărbătorii Sfântului Dimitrie 2020.
Data: Oct 31, 2020
Părintele Aurel Mihai, Vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat vineri slujba parastasului pentru victimele incendiului de la Colectiv. Zeci de persoane au participat la pomenirea lor de cinci ani.
Evenimentul a avut loc la ora 11:00 în Piața Bucur .....
Data: Oct 31, 2020
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj de solidaritate cu Biserica Ortodoxă Greacă și cu poporul elen, în urma puternicului cutremur produs vineri. Mesajul este adresat Arhiepiscopului Ieronim al Atenei şi al întregii Elade:
.....
Data: Oct 31, 2020
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și-a exprimat durerea față de pierderile suferite de Grecia și Turcia în urma cutremurului produs vineri. Preafericirea Sa a transmis un mesaj de solidaritate, adresat Patriarhului Ecumenic Bartolomeu:
Sanctităţii Sale .....
Data: Oct 31, 2020
În urmă cu 95 de ani, în data de 01 noiembrie 1925, Mitropolitul primat Miron Cristea devenea cel dintâi patriarh al României.
Originar din Toplița, Harghita (născut în 18 iulie 1868), Patriarhul Miron Cristea a fost Episcop al Caransebeșului timp de 20 de ani. Apoi, .....
Data: Nov 1, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Parintele Cleopa - Despre Paisie Aghioritul si Sfantul Vasile cel Mare
Parintele Cleopa - Moise si cele 7 ceruri
Parintele Cleopa - 40 de Liturghii
Parintele Cleopa - Inaltarea Sf. Cruci
Parintele Cleopa - 20 de reguli pentru mersul la biserica
Parintele Cleopa - Cele 12 trepte si cele 7 pricini ale pacatului
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).