Parohia din Povergina a câștigat un proiect finanțat de Institutul Național al Patrimoniului (INP) și va începe lucările de restaurare la biserica din localitate. Locașul de cult, care datează din secolul 18, a suferit daune considerabile în urma incendiului din anul 2015. Biserica nu a fost reparată până acum din lipsa fondurilor.
Săptămâna trecută a avut loc o întâlnire în Povergina la vederea demarării lucrărilor. Au participat profesori, peisagiști și tineri arhitecți, restauratori de la Facultatea de Arte și Arhitectură din Timișoara.
„Scopul acestei prime întâlniri a fost acela de a găsi soluții pentru a se elabora o documentație tehnico-economică necesară salvării acestui monument al patrimoniului satului bănățean din secolul al XVIII-lea”, se menţionează pe site-ul eparhiei.
Proiectul de restaurare este finanțat prin fonduri nerambursabile de INP, faza DALI, în cadrul subprogramului Elaborare a documentaţiilor tehnico-economice pentru intervenţii asupra monumentelor istorice.
Valoarea proiectului este de 116.820 lei, iar termenul limită pentru finalizarea studiilor este 15 decembrie 2020.
Biserica ocrotită de „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” datează din anii 1782-1783. A fost construită din lemn de stejar, iar pereţii exteriori sunt acoperiţi cu lipitură de pământ. Fundaţia este din piatră de carieră.
Pictura a fost realizată de unul dintre cei mai importanți zugravi din Banat, Gheorghe Diaconovici, cel care face tranziția între pictura bizantină și cea occidentală.
Foto credit: Arhiepiscopia Timişoarei.
Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!
Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 247
Id: 71087
Data: Aug 24, 2020
Imagine:
Două parohii române din Germania strâng fonduri pentru a acorda burse de studii unor copii proveniți din familii numeroase și cu .....
Data: Aug 24, 2020
Sculptorul Laurențiu Mogoșanu expune, până pe 6 septembrie, la Muzeul de Artă Constanța, o suită de lucrări în lemn care comemorează martiriul domnitorului .....
Data: Aug 24, 2020
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a slujit duminică, 23 august, la altarul de vară al Catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu-Vâlcea.
În predica rostită, Arhiepiscopul Râmnicului a evidențiat că „împăratul” din
Data: Aug 24, 2020
Părintele Gheorghe Holbea de la Facultatea de Teologie din București spune că cel mai mare folos pe care un tânăr îl poate avea citind opera părintelui Andrei Scrima este „articularea nevoii de a nu fi singur pe cale, de a avea un părinte duhovnicesc care să te îndrume spre .....
Data: Aug 24, 2020
Arhiepiscopul Dunării de Jos i-a oferit vineri academicianului Răzvan Theodorescu distincţia .....
Data: Aug 24, 2020
Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a participat duminică la procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Macii Domnului din Agiassos, Grecia.
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).