Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a vorbit la hramul Bisericii Domneşti „Sfântul Anton” – Curtea Veche din centrul Capitalei despre ce ne învaţă marii pustnici, asemenea Sfântului Antonie cel Mare, ocrotitorul lăcaşului de cult.
„Noi trăim în societate unde avem o mulţime de îndatoriri şi Mântuitorul Iisus Hristos prin Evanghelia Sa ne învaţă că trebuie să le îndeplinim cu credincioşie şi cu prisosinţă”.
„Dar şi pe noi, creştinii – nu doar pentru călugări şi călugăriţe – icoanele marilor pustnici pe care îi sărbătorim ne învaţă că în viaţa de familie, la serviciu, în societate, între prieteni, trebuie să fim mărturisitori ai dreptei credinţei şi împlinitori dacă nu şi a sfaturilor evanghelice cum au fost părinţii pustiei, măcar a ceea ce este esenţial în Evanghelia Mântuitorului nostru Iisus Hristos, ştiind că potrivit cuvântului Mântuitorului, Fericiţi sunt cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi-l păzesc (Luca 11:28)”.
Episcopul vicar patriarhal a oficiat Sfânta Liturghie la altarul exterior al bisericii din Centrul vechi al Bucureştiului şi a prezentat pe scurt viaţa Sfântului Cuvios Antonie cel Mare.
Întrucât duminică, 17 ianuarie 2021, au fost înregistrate în Capitală temperaturi foarte scăzute, Părintele Episcop a spus că aceasta poate fi o ocazie de reflectare la condiţiile de viaţă ale părinţilor din deşert, peşteri sau munţi.
„Dumnezeu a rânduit să sărbătorim afară, în frig, pomenirea Sfântului Antonie cel Mare, dar sub privirea caldă a razelor soarelui ca să ne gândim vreme de două ore cât am stat aici la condiţiile în care au trăit 50-80 de ani părinţii în pustiu, peşteri sau codri”.
„Sunt convins că trăiţi acest sentiment atunci când mergeţi la peştera Sfântului Daniil Sihastru din apropierea Putnei sau la peştera în care a trăit o viaţă întreagă Sfânta Teodora de la Sihla”, a afirmat ierarhul.
Episcopul a slujit la hramul bisericii bucureştene în calitate de delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ocazie cu care a transmis gândurile de bine ale Preafericirii Sale.
„Vă transmitem tuturor un cuvânt părintesc de binecuvântare şi dorire a Preafericirii Sale ca Sfântul Cuvios Antonie cel Mare, ocrotitorul acestei parohii şi al tuturor celor care iubesc această biserică şi care vin să se închine la moaştele Sfântului Antonie şi la icoana lui făcătoare de minuni din această biserică, să vă ocrotească, să vă dăruiască sănătate, pace, bucurie şi mult ajutor”.
PS Varlaam Ploieşteanul şi-a încheiat cuvântul adresându-le credincioşilor un mesaj personal.
„Vă dorim ca această zi să rămână o amintire frumoasă pentru fiecare noi în care înfruntând frigul am cunoscut în schimb căldura iubirii lui Dumnezeu pentru noi şi pentru întreaga umanitate”.
Lăcaşul de cult adăpostește din 4 iulie 2017 un fragment din moaștele ocrotitorului ei spiritual. Acestea au fost aduse de la o biserică din Franța, de lângă Grenoble de IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale.
Biserica Domnească de la Curtea Veche – Paraclis Patriarhal cu hramurile Buna Vestire și Sfântul Cuvios Antonie Cel Mare a fost zidită de domnitorul Mircea Ciobanul în anul 1559.
Mai multe imagini în Galeria Foto.
Preasfințitul Antonie a oficiat vineri o slujbă de pomenire pentru poetul naţional Mihai Eminescu, la împlinirea a 171 de ani de la naşterea marelui scriitor. Slujba a avut loc în biserica Sfinţilor Împăraţi din Corlăteni, rn. Râşcani. După ceremonialul liturgic, ierarhul a .....
Data: Jan 18, 2021
„Timpurile pe care le trăim acum sunt marcate de necredință, de suferință și de grele și neașteptate încercări. De aceea, se cere să avem evlavia și răbdarea sfinților care au luptat lupta cea bună și au primit cununa, arătându-ne clar că nimeni nu se încununează dacă nu luptă după .....
Data: Jan 18, 2021
Episcopul Macarie a menționat duminică două lucruri pe care creștinul trebuie să le facă pentru a primi „mila lui .....
Data: Jan 18, 2021
Preasfinţitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, își cinstește luni, 18 ianuarie 2021, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Ierarh Atanasie, .....
Data: Jan 18, 2021
Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă (IBMO) a publicat în colecţia Acatiste şi vieţi de sfinţi lucrarea „Viaţa, Acatistul şi Paraclisul Sfintei Xenia din Petersburg”.
Serviciul de Stare Civilă Iaşi a transmis o statistică potrivit căreia în 2020 au fost înregistrate 7.541 acte de naștere, din care 3.707 fete și 3.834 băieți.
Lunile cu cele mai .....
Data: Jan 18, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).