Biserica Sf. Anton – Curtea Veche | PS Varlaam: Ce ne invata marii pustnici, asemenea Sf. Antonie cel Mare

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a vorbit la hramul Bisericii Domneşti „Sfântul Anton” – Curtea Veche din centrul Capitalei despre ce ne învaţă marii pustnici, asemenea Sfântului Antonie cel Mare, ocrotitorul lăcaşului de cult.

„Noi trăim în societate unde avem o mulţime de îndatoriri şi Mântuitorul Iisus Hristos prin Evanghelia Sa ne învaţă că trebuie să le îndeplinim cu credincioşie şi cu prisosinţă”.

„Dar şi pe noi, creştinii – nu doar pentru călugări şi călugăriţe – icoanele marilor pustnici pe care îi sărbătorim ne învaţă că în viaţa de familie, la serviciu, în societate, între prieteni, trebuie să fim mărturisitori ai dreptei credinţei şi împlinitori dacă nu şi a sfaturilor evanghelice cum au fost părinţii pustiei, măcar a ceea ce este esenţial în Evanghelia Mântuitorului nostru Iisus Hristos, ştiind că potrivit cuvântului Mântuitorului, Fericiţi sunt cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi-l păzesc (Luca 11:28)”.

Episcopul vicar patriarhal a oficiat Sfânta Liturghie la altarul exterior al bisericii din Centrul vechi al Bucureştiului şi a prezentat pe scurt viaţa Sfântului Cuvios Antonie cel Mare.

Întrucât duminică, 17 ianuarie 2021, au fost înregistrate în Capitală temperaturi foarte scăzute, Părintele Episcop a spus că aceasta poate fi o ocazie de reflectare la condiţiile de viaţă ale părinţilor din deşert, peşteri sau munţi.

„Dumnezeu a rânduit să sărbătorim afară, în frig, pomenirea Sfântului Antonie cel Mare, dar sub privirea caldă a razelor soarelui ca să ne gândim vreme de două ore cât am stat aici la condiţiile în care au trăit 50-80 de ani părinţii în pustiu, peşteri sau codri”.

„Sunt convins că trăiţi acest sentiment atunci când mergeţi la peştera Sfântului Daniil Sihastru din apropierea Putnei sau la peştera în care a trăit o viaţă întreagă Sfânta Teodora de la Sihla”, a afirmat ierarhul.

Episcopul a slujit la hramul bisericii bucureştene în calitate de delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ocazie cu care a transmis gândurile de bine ale Preafericirii Sale.

„Vă transmitem tuturor un cuvânt părintesc de binecuvântare şi dorire a Preafericirii Sale ca Sfântul Cuvios Antonie cel Mare, ocrotitorul acestei parohii şi al tuturor celor care iubesc această biserică şi care vin să se închine la moaştele Sfântului Antonie şi la icoana lui făcătoare de minuni din această biserică, să vă ocrotească, să vă dăruiască sănătate, pace, bucurie şi mult ajutor”.

PS Varlaam Ploieşteanul şi-a încheiat cuvântul adresându-le credincioşilor un mesaj personal.

„Vă dorim ca această zi să rămână o amintire frumoasă pentru fiecare noi în care înfruntând frigul am cunoscut în schimb căldura iubirii lui Dumnezeu pentru noi şi pentru întreaga umanitate”.

Lăcaşul de cult adăpostește din 4 iulie 2017 un fragment din moaștele ocrotitorului ei spiritual. Acestea au fost aduse de la o biserică din Franța, de lângă Grenoble de IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale.

Biserica Domnească de la Curtea Veche – Paraclis Patriarhal cu hramurile Buna Vestire și Sfântul Cuvios Antonie Cel Mare a fost zidită de domnitorul Mircea Ciobanul în anul 1559.

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).