Biserica „Sfântul Gheorghe” – Nou din centrul Capitalei se alătură clădirilor iluminate în roșu, în 16 august, în „Ziua națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni și de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor”.
În data de 16 august vor avea loc diverse manifestări publice „în semn de conștientizare de către cetățenii români a violențelor și persecuțiilor la care au fost și sunt supuși și astăzi creștinii în lume”.
Astfel, între orele 20.00-24.00 vor fi iluminate în roşu mai multe clădiri: Parlamentul României, Guvernul României, sediile autorităților publice centrale și locale, Arcul de Triumf din București, Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia şi Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou.
Biserica „Sfântul Gheorghe” – Nou este ctitorită şi ocrotită de Sfântul Domnitor Constantin Brâncoveanu. Moaștele sale se află de 300 de ani în acest lăcaş de cult.
Părintele Emil-Nedelea Cărămizaru, parohul bisericii, a declarat pentru Basilica.ro faptul că legea privind instituirea zilei naţionale amintite a fost o „decizie binevenită”.
„Am primit cu multă bucurie decizia Parlamentului şi aprobarea pe care a dat-o Preşedintele României”.
„Fiecare român are datoria de a-şi cunoaşte istoria şi pe cele mai reprezentative figuri ale istoriei naţionale, cu atât mai mult cu cât este vorba despre Sfinţii Martiri Brâncoveni”, a afirmat Părintele Cărămizaru.
Clericul a amintit că în 2014, Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română, au avut loc mai multe manifestări în contextul împlinirii a 300 de ani de la moartea martirică a Sfinţilor Brâncoveni.
Între acestea, în perioada 12-15 mai, la solicitarea Patriarhiei Române, s-a numărat realizarea unei cercetări arheologice a mormântului domnitorului. Sfintele moaşte au fost aşezate apoi, după o rânduială specială, într-o raclă confecţionată la atelierele Patriarhiei Române.
Legea care prevede ca 16 august să fie „Ziua națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni și de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor” a fost promulgată în 16 iulie de Preşedintele României, Klaus Iohannis.
Inițiatorul proiectului de lege a fost deputatul Daniel Gheorghe care şi-a exprimat speranța că legea va încuraja creștinii să-și apere dreptul de a-și practica şi mărturisi credința.
Rolul acestei zile este de informare cu privire la importanţa creștinismului în istoria României, dar și cu privire la amploarea persecuției creștine care continuă și în contemporaneitate.
Într-un interviu acordat publicației „Ziarul de Gardă”, Episcopul Antonie de Bălți, care a studiat medicina, spune că trecerea de la acest domeniu la teologie „a fost o lucrare tainică, cum se întâmplă cu fiecare om, când acesta îl caută sincer pe Dumnezeu”.
.....Data: Aug 1, 2020
Aducând în atenție actele sale de curaj din perioada regimului comunist, dar și echilibrul, statura maiestuoasă și sobră ale Patriarhului Iustin Moisescu, Patriarhul Daniel l-a numit pe acesta „un stâlp neclintit de furtună”.
Calitățile administrative, demnitatea, .....
Data: Aug 1, 2020
Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, își serbează vineri, 31 iulie 2020, ziua onomastică. Cu această ocazie, Patriarhul Daniel i-a transmis un mesaj de felicitare.
.....Data: Aug 1, 2020
În predica rostită duminică la Patriarhie, Episcopul vicar Timotei Prahoveanul a vorbit despre Pâinea vieţii – Hristos şi a evidenţiat legătura dintre minunea relatată în evanghelia zilei şi Sfânta Împărtăşanie. „Înmulţirea pâinilor este anticiparea Euharistiei”, a spus .....
Data: Aug 2, 2020
Piesa de teatru creştin „Brâncovenii” va fi jucată în zilele de 8 şi 16 august, începând cu ora 21:00, în grădina Televiziunii Române, anunţă Compania Teatrală Zona printr-un comunicat de presă.
Spectacolul face parte din actuala stagiune Teatru în TVR, organizată în .....
Data: Aug 2, 2020
La sfinţrea bisericii din Valea Adâncă, Mitropolitul Teofan al Moldovei a vorbit duminică despre virtutea smereniei ca antidot la împietrirea sufletească pe care o găsim adeseori în societatea actuală.
„Smerenia este taina puterii celei adevărate, căci aceasta este .....
Data: Aug 2, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).