București și Tbilisi devin orașe infrațite. Cei doi primari au dezvelit la București statuia poetului Rustaveli

Capitalele României și Georgiei au devenit luni orașe înfrățite. Acordul a fost semnat de Primarul Nicușor Dan și de Kakha Kaladze, primarul orașului Tbilisi. Cei doi au dezvelit apoi bustul poetului național al Georgiei, Şota Rustaveli, realizat de sculptorul Gigauri Guram și amplasat în Parcul Regele Mihai I din București.

La ceremonia de dezvelire au mai participat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, Excelența Sa Nikoloz Nikolozishvili, Ambasadorul Georgiei în România, Iulian Fota, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe, Președintele Consiliului orașului Tbilisi, Giorgi Tkemaladze, oficiali din mediul diplomatic, reprezentanți ai primăriilor celor două orașe și o delegație de parlamentari georgieni condusă de Nikoloz Samkharadze, președintele Comisiei pentru relații externe a Parlamentului Georgiei.

Ambasadorul Georgiei la Bucureşti a mulţumit Primăriei Capitalei pentru implicare şi a transmis un mesaj din partea preşedintelui Georgiei, Salome Zurabișvili, în care se afirmă:

„Astăzi e o zi mare în istoria țărilor noastre, acest monument va fi un simbol al frăției și al relațiilor culturale dintre națiunile noastre”.

„Este o onoare pentru noi să găzduim bustul unuia dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai literaturii georgiene, autorul poemului epic naţional georgian Viteazul în blană de tigru, cea mai citită şi iubită carte în Georgia”, a declarat Primarul Nicușor Dan. „Dacă lumea te citeşte la câteva sute de ani distanţă, înseamnă că ai atins ceva universal uman.”

Bustul poetului național al Georgiei, Şota Rustaveli, realizat de sculptorul Gigauri Guram, a fost inaugurat în Parcul Regele Mihai I din București luni, 30 mai 2022. Foto: Primăria Municipiului București

Primarul orașului Tbilisi a amintit că poemul menționat „este înscris pe merit în tezaurul cultural al lumii occidentale, iar Rustaveli este unul dintre autorii care au contribuit la formarea culturii și civilizației europene”.

Evenimentul a făcut parte din seria de manifestări dedicate Zilei Independenței Georgiei și aniversării a trei decenii de la restabilirea relațiilor diplomatice dintre Georgia și România.

Acordul de înfrățire între Capitalele celor două țări pune bazele colaborării în domenii precum: cultura, arta, ştiinţa, infrastructura, turismul şi asistenţa socială.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).