Părintele Ciprian Ion Ioniţă, Consilier patriarhal coordonator la Sectorul social-filantropic din Administraţia Patriarhală, a vorbit pentru Radio Trinitas despre modul în care a decurs al doilea an al pandemiei din punct de vedere al activităților filantropice, la nivelul Patriarhiei Române.
Pr. Ciprian a spus că în toată această perioadă „s-a menținut susținerea pentru unitățile medicale implicate în tratarea bolnavilor de Covid-19, prin realizarea de donații de aparatură medicală, renovări ale unor secții medicale, echipamente de protecție și substanțe de dezinfectare”.
„Serviciile de tip cantină socială au continuat să aibă un rol foarte important, deoarece au furnizat inclusiv hrană caldă la domiciliu persoanelor aflate în izolare sau în carantină dar și vârstnicilor”.
„În ceea ce privește comportamentul filantropic din această perioadă, persoanele care erau implicate la nivel parohiilor în programele social filantropice înainte de pandemie și-au continuat activitatea, extinzând-o și prin activități ce vin în sprijinul nevoilor specifice din perioada pandemică. De asemenea o serie de societăți comerciale s-au alăturat efortului de combatere a efectelor negative ale pandemiei prin oferirea de produse alimentare”.
Părintele consilier a specificat faptul că activitățile din cadrul programelor multianuale au continuat chiar și în contextul pandemic precum și prin noile proiecte inițiate. El a enumerat în ce au constat principalele intervenții sociale:
• Eforturile de menținere în activitate a serviciilor sociale destinate principalelor categorii vulnerabile, vârstnice, persoane cu dizabilități și copii.
• Înființarea de servicii specializate de tip Pro-Vita pentru a preveni avorturile și a sprijini femeile aflate în criză de sarcină.
• Dezvoltarea infrastructurii de asistență socială prin intermediul proiectelor finanțate prin fonduri europene.
• Menținerea funcțională a serviciilor îngrijire la domiciliu și diversificarea serviciilor medicale prin înființarea de noi clinici, cabinete de specialitate, îngrijiri paliative și transport pacienți.
• Colaborarea cu autoritățile locale în vederea în vederea derulării de proiecte destinate migraților în special livrarea de hrană caldă.
• Sprijinirea persoanelor afectate de calamități naturale prin construirea de locuințe, dotarea acestora și acordarea de ajutoare materiale.
• Derularea de activități de strângere de fonduri prin organizarea unor campanii dedicate a unor concerte și expoziții.
• Mobilizarea comunităților pentru susținerea programelor filantropice cu ocazia marilor sărbători, a zilei de 1 iunie și început de an școlar, și bineînțeles campanii de donare de sânge.
Pr. Ciprian Ioniță a spus că în cadrul programului „Caravana medicală sănătate pentru sate”, în anul 2021, din cauza restricțiilor sanitare impuse de pandemie, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului au realizat mai puține deplasări. La fel, colaborarea cu Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” București, în cadrul campaniei de prevenție și diagnosticare a cancerului de col uterin, a fost și ea diminuată din această cauză.
Programul „Masa Bucuriei” împlinește anul acesta 14 ani de la începerea colaborării cu „Selgros Cash & Carry” România. În toate cele 13 eparhii în care există magazine Selgros programul se derulează în condiții foarte bune, ritmic și constant. Punctual, s-au dezvoltat parteneriate la nivel local cu alți retaileri de produse alimentare precum Mega Image, Auchan sau Kaufland care oferă produse cantinelor sociale sau pachete alimentare ce sunt livrate la domiciliul beneficiarilor, vârstnici sau nedeplasabili, a mai spus părintele consilier.
„Date privind numărul de beneficiari și fonduri angajate în serviciile sociale și acțiuni filantropice nu sunt disponibile în acest moment pentru anul 2021. O imagine orientativă însă o pot da cifrele aferente anului 2020: am avut un număr de 137.679 de beneficiari la nivelul Patriarhiei Române, iar fondurile estimate incluzând si valorile bunurilor oferite au fost în cuantum de 185.959.815 lei”.
Foto credit: Ziarul Lumina
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 322
Id: 75777
Data: Dec 30, 2021
Imagine:
PS Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, împreună cu PS Marc Nemțeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale,
Data: Dec 31, 2021
În data de 31 decembrie 2021 se împlinesc 132 de ani de la trecerea la cele veșnice a unuia dintre cei mai mari scriitori români, diaconul Ion Creangă. El a descris în operele sale satul moldovenesc în cel mai autentic mod posibil, cu aspecte și figuri tipice de la țară, muncă, .....
Data: Dec 31, 2021
Restaurarea Bisericii zidite pe locul Nașterii Domnului Iisus Hristos, în Betleem, se apropie de finalizare. Lucrările, întârziate din cauza pandemiei vor mai dura aproximativ un an.
CEO-ul Fundației pentru dezvoltare Betleem, Mazen Karam a vizitat biserica înainte .....
Data: Dec 31, 2021
Părintele Ionuț Tutea, Consilier eparhial al Sectorului Social Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a vorbit pentru Radio Trinitas despre activitățile și proiectele social-filantropice desfășurate în al doilea an de pandemie la nivelul Arhiepiscopiei .....
Data: Dec 31, 2021
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca anul 2022 să fie „Anul comemorativ al Sfinților Isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț” în Patriarhia Română. Isihasmul este o practică ascetică de origine monahală ce presupune repetarea neîncetată .....
Data: Dec 31, 2021
La fel ca anul precedent, și 2021 a fost un an dificil. Au plecat la Domnul o serie de personalități semnificative ale Ortodoxiei românești și nu numai, între care: episcopi, stareți și starețe de mănăstiri, preoți și profesori de teologie, academicieni și publiciști creștini. .....
Data: Dec 31, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).