În ziua de 2 iunie 2022, Catedrala Arhiepiscopală din Suceava şi-a serbat ocrotitorul, pe Sf. M. Mc. Ioan cel Nou de la Suceava, ale cărui moaşte sunt aşezate în biserica mănăstirii încă din secolul al 16-lea.
Liturghie şi parastas
Sfânta Liturghie de hram a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.
Sfânta Liturghie a fost tradusă în limbaj mimico-gestual de Pr. Mirel Ilie, slujitor al Comunității Surzilor „Sfântul Ierarh Meletie – Arhiepiscop al Antiohiei” din Arhiepiscopia Bucureștilor. Domnul Liviu Marian Ioniță, parte a acestei comunități, a tradus răspunsurile de la strană. La eveniment au fost prezente persoane cu deficiențe de auz din comunitatea surzilor din Suceava, din Municipiul București și din județele Botoșani, Dâmbovița, Ialomița, Călărași și Teleorman.
În predică, Arhiepiscopul Calinic a vorbit, printre altele, despre momentul în care a fost instituit cultul eroilor, la scurt timp după realizarea României Mari.
„Cultul eroilor a luat fiinţă sub patronajul Reginei Maria, prin Decretul-Lege 4.106 din 12 septembrie 1919, iar prin Decretul-Lege 1693 din 4 mai 1920 s-a stabilit – cu acordul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române – ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul Înălţării Domnului, fiind decretată astfel drept sărbătoare naţională. România devine astfel primul stat modern în care eroii străini sunt asimilaţi eroilor naţionali”.
„Trei ani mai târziu, în 1923, a fost inaugurat Mormântul Ostaşului necunoscut, în Parcul Carol I din Bucureşti. Ziua Eroilor a fost celebrată, în perioada comunistă, pe 9 mai, împreună cu Ziua Independenţei de stat a României. După 1990 s-a revenit la sărbătoarea dedicată eroilor, comemorarea sau pomenirea liturgică a acestora fiind împlinită în ziua Înălţării Domnului”.
„Războaie şi convulsii sociale au fost, sunt şi vor mai fi, din păcate. Nici acum nu ducem lipsă de ele. De multe ori pacea propovăduită de Biserică a trebuit dobândită prin luptă. Cei care au ţinut la neamul lor nu au avut ţară de împărţit și nici credință. În atari situaţii, Dumnezeu cere omului alte măsuri comportamentale, mai ales atunci când este în discuţie credinţa, neamul şi ţara. De aceea, gloriile celor ce s-au jertfit pentru aceste valori au fost, sunt şi vor fi nepieritoare”.
Apoi, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru eroii români.
Distincţii de vrednicie
Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a oferit, în continuare, binefăcătorilor și susținătorilor lucrării Bisericii distincții de vrednicie, semn al prețuirii și recunoștinței pentru meritele deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștin-ortodoxe românești.
„Exarhii de zonă ai eparhiei, arhim. Mihail Balan, stareț al Mănăstirii Sihăstria Râșcăi, și arhim. Nectarie Clinci, starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei, au primit din partea Înaltpreasfinției Sale Ordinul Crucea Bucovinei pentru remarcabila activitate dedicată Bisericii și Comunității”.
„Ordinul Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava a fost dăruit celor care au urmat exemplul oferit de tânărul înțelepțit de Dumnezeu, care și-a îndeplinit cu devotament slujirea sa și și-a fundamentat credința ortodoxă pe înțelegerea Evangheliei, mărturisind-o curajos semenilor săi prin faptă și cuvânt”.
„Printre cei care au fost premiați se numără și membri ai Lotului Olimpic al Federației Române de Canotaj, precum doamna Elisabeta Lipă, multiplă campioană olimpică și Președinte al Federației. Pentru râvna, osteneala și dragostea de care au dat dovadă au fost răsplătiți domnul Ciprian Olinici, consilier patriarhal și director al postului național de televiziune Trinitas TV, dascălii și elevii merituoși implicați în desfășurarea Olimpiadei Naționale de Religie, precum și alți sprijinitori ai eparhiei.
„Diplome de vrednicie au fost acordate și reprezentanților autorităților centrale, județene și locale, cei implicați primind distincția Ordinul Mușatinii, oferită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic pentru strădania în slujirea semenilor, urmând (astfel) domnilor Moldovei și altor vrednici ctitori de țară și neam”.
„A fost conferit Ordinul Anastasie Crimca, celor care au urmat exemplul Mitropolitului Anastasie Crimca, cărturar distins și om de cultură polivalent, creator și inovator în arta ecleziastică, jertfelnic lucrător în mijlocul societății moldave ca laic, dar și ca ierarh, milostiv și sensibil față de cei în suferință, de numele căruia se leagă construirea primului spital public din țară, la Suceava, în anul 1619”, se precizează pe site-ul eparhial.
Expoziţie foto
Apoi, a fost inaugurată expoziția de fotografie „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava – o istorie în imagini de patrimoniu mondial”.
Proiectul prezintă aspecte ale cultului Sfântului Ioan cel Nou în discursul iconografic din Moldova secolelor XV-XVII, dar descoperă şi noi ipostaze fotografice din Biserica-monument „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, loc în care sunt așezate sfintele sale moaște.
Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor
Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 226
Id: 77042
Data: Jun 3, 2022
Imagine:
Într-un interviu acordat pentru syntopic.ro, Preasfințitul Părinte Ignatie a vorbit despre ce înseamnă cu adevărat Ortodoxia și cum se manifestă aceasta în viața tinerilor. „Ortodoxia .....
Data: Jun 3, 2022
Înălțarea Domnului la ceruri „ne arată calea spre Ierusalimul de sus, ne arată destinația pe care o vor avea toți cei care cred în Hristos. Ei nu sunt făcuți pentru mormânt”, a spus Patriarhul Daniel joi în cadrul predicii rostite la paraclisul Reședinței Patriarhale. Prin Înălțarea .....
Data: Jun 3, 2022
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieşteanul este unul dintre absolvenţii Promoţiei 1982 a Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ.
La 40 de ani de la absolvire, Episcopul vicar patriarhal a
Data: Jun 3, 2022
Deși Biserica are sărbătoare proprie dedicată tineretului ortodox, precum și o Duminică a părinților și copiilor, slujitorii ei nu au trecut cu vederea nici Ziua Internațională a Copilului, sărbătoare care a colorat în ultimele zile bisericile sau catedralele, mănăstirile și .....
Data: Jun 3, 2022
Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a participat miercuri la ceremonia comemorativă organizată în Capitală, la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I. Este sărbătoarea Înălțării Domnului, dar și „o zi de înălțare sufletească” în rugăciune pentru eroii care au asigurat .....
Data: Jun 3, 2022
Conferința Europeană de Medicină și Spiritualitate Creștină (CEMSC) de la Monza, Italia, s-a încheiat luni, 30 mai. .....
Data: Jun 3, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).