Centrul Ortodox Dumitru Staniloae din Paris organizeaza programul de studii online: Intoducere in Teologia Ortodoxa. Inscrie-te si tu!

afis-ito-2017

Pentru al patrulea an consecutiv, Centrul Ortodox de Studii si Cercetare Dumitru Staniloae din Paris organizeaza programul de studii online Intoducere in Teologia Ortodoxa, informeaza site-ul oficial al institutiei. Programul se adreseaza exclusiv persoanelor fara studii teologice anterioare si este conceput sa ajute la fixarea cunostintelor teologice de baza, necesare inscrierii intr-un ciclu academic la nivel de licenta. Sunt disponibile 70 de locuri.

sigla-cds_medium

In desfasurarea proiectelor sale, Centrul  Dumitru Staniloae  se bucura de colaborarea generoasa a unora dintre cei mai renumiti profesori de teologie ortodoxa din Romania si de peste hotare.

Perioada de inscriere este cuprinsa intre 1 si 30 noiembrie 2016, iar programul de studii se va desfasura intre 28 noiembrie 2016 – 30 iunie 2017.

Cursurile vor fi avea loc in serile de luni si joi, incepand cu ora 20.30 (a Parisului), si vor avea o durata de 2h, din care ultimile 30 de minute vor fi rezervate intrebarilor din partea cursantilor. Programul va debuta luni, 28 noiembrie 2016, cu un curs inaugural, si se va incheia joi, 29 iunie 2017, cu o intalnire concluziva. De-a lungul acestor luni, sunt prevazute si trei vacante: de Craciun (24 decembrie 2016 – 8 ianuarie 2017), in prima saptamana a Postului Mare (27 februarie – 5 martie 2016) si de Pasti (10 – 23 aprilie 2017).

Echipamente necesare: un calculator si o conexiune buna la Internet

Toate cursurile vor fi sustinute prin intermediul unei platforme pentru conferinte si cursuri online care ofera o foarte buna calitate a sunetului si imaginii, asigurand totodata instrumentele necesare facilitarii unui nivel ridicat de interactiune intre profesor si studenti. Debutul cursurilor va fi precedat de o sesiune de prezentare a platformei web, in cadrul careia li se vor prezenta cursantilor oportunitatile pe care aceasta ni le pune la dispozitie. Cursantii pot participa la aceasta sesiune tehnica luni, 28 noiembrie 2016, incepand cu ora 19.30 (GMT +1), chiar inaintea sesiunii inaugurale a programului.

Inscrieri

Inscrierea in acest program se face exclusiv prin completarea  formularului de inscriere online. Data limita pentru inscrieri este miercuri, 30 noiembrie 2016.

Taxa de inscriere in acest program de studiu este in valoare de 200 de euro, putand fi achitata in doua transe – una inainte de 1 decembrie 2016, iar cealalta inainte de 1 martie 2017. Persoanele care, din diferite motive, nu-si permit achitarea integrala a taxei de inscriere au posibilitatea solicitarii unei burse de studiu din partea Centrului.

Mai multe informatii aici.

Prelegerile vor fi impartite intre urmatoarele discipline:

  1. Biblia in Biserica – prelegerile au ca obiectiv precizarea locului, rolului si autoritatii Sfintei Scripturi in cadrul vietii ecleziale rasaritene. Se va face o introducere in cuprinsul canonului biblic tratandu-se apoi cateva probleme actuale din domeniul studiilor biblice (ex: scrieri apocrife, metode exegetice, cu premisele, avantajele si neajunsurile lor etc.).
  1. Patrologie – Prelegerile au ca obiectiv asistarea cursantului in dobandirea unei familiaritati elementare cu marile nume ale patristicii crestine, incadrate in epocile si contextele lor. Se va opta pentru o tratare in stransa legatura cu mersul istoric al Bisericii si cu provocarile si exigentele de care parintii au trebuit sa tina seama in articularea lucrarii lor de marturisire si aparare a invataturii de credinta si de pastorire al poporului binecredincios. Aceasta trecere in revista va oferi premisele necesare tratarii unor teme precum temeiul autoritatii Parintilor in Biserica Ortodoxa, inspiratia divina, receptarea ecleziala a unui autor etc. – toate acestea reprezentand concepte fundamentale pentru o articulare a acestei discipline intr-o maniera bine intemeiata in exigentele academice contemporane, dar si in specificitatea vietii noastre bisericesti.
  1. Istorie bisericeasca – Cursurile au ca obiectiv sa-l ajute pe cursant in a se putea orienta in parcursul istoric al Bisericii, pastrandu-se totodata perspectiva teologica, adica avandu-se in vedere prezenta si lucrarea lui Dumnezeu de-a lungul secolelor.
  1. Teologie sistematica – Cursurile  vor  oferi o introducere in Teologia dogmatica (Dumnezeu ca Taina, Treime, Creator, Om, Duh, Rugaciune, Vesnicie).
  1. Teologie liturgica – Cursurile au ca obiectiv sa familiarizeze cursantii cu notiunile liturgice  fundamentale (anul liturgic, laudele, Tainele, ierurgiile, arhitectura si iconografia bisericeasca, muzica in biserica etc.).
  1. Introducere in arta bisericeasca – Isi propune sa  prezinte elementele fundamentale ale artei bisericesti (iconografie, arhitectura, imnografie, muzica).
  1. Introducere in Traditia canonica a Bisericii – Cursul prezinta modul in care s-a dezvoltat constiinta canonica in Biserica, structurand organizarea institutionala si incadrand viata pastoral-misonara.
  1. Introducere in  dialogul interortodox, intercrestin si interreligios – Cursul ofera o prezentare generala a raporturilor dintre Bisericile Ortodoxe surori, raporturile Bisericii Ortodoxe cu celelalte Biserici si cu principalele traditii religioase ale lumii.
  1. Introducere in misiologia ortodoxa – Cursul are ca obiectiv familiarizarea cu elementele fundamentale ale ethosului misionar ortodox.

Evaluarea

Evaluarea in urma programului de Introducere in Teologia Ortodoxa se va face in cadrul unei intalniri fata catre fata a cursantilor cu profesorii, programata a avea loc la Paris, in toamna anului 2017 (datele exacte vor fi comunicate pana la sfarsitul anului). Cele trei zile de lucru ale acestei intalniri vor cuprinde, pe langa evaluarea propriu-zisa a cursantilor, o sesiune de prelegeri in plen din partea profesorilor, ateliere tematice si vizitarea catorva obiective turistice din capitala franceza. Intregul program va fi incadrat intr-un program liturgic ce va culmina cu oficierea Sfintei Liturghii in ultima zi a intalnirii.

Evaluarea cursantilor va consta intr-un examen oral si in prezentarea unei lucrari de aprofundare a unei teme, intocmite sub indrumarea unuia dintre profesorii Centrului Dumitru Staniloae .

***

Centrul de Studii si Cercetare Dumitru Staniloae  este o institutie de cultura si spiritualitate fondata in anul 2008, prin decizia Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale.

Inaugurat in iulie 2009, de catre Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Centrul Dumitru Staniloae  isi are sediul la Catedrala Mitropolitana din Paris. Obiectivele acestei institutii sunt activitatea de cercetare si studiul academic in domeniile teologie, religie si cultura, telul imediat fiind formarea permanenta a clericilor din eparhiile mitropoliei, precum si formarea catehetilor si a laicilor doritori de a ajuta Biserica in desfasurarea lucrarii ei pastoral-misionare.

Centrul are, de asemenea, ca scop elaborarea si implementarea de proiecte editoriale, care sa faciliteze cunoasterea operei teologice a parintelui Dumitru Staniloae, in special, precum si a spiritualitatii ortodoxe in general. In fine, Centrul nostru isi propune desfasurarea unor proiecte de cercetare in teologie si antropologie ortodoxa, precum si o reflectie asupra problemelor contemporane din domeniul moral, etic, bioetic si ecologic.

Centrul functioneaza cu binecuvantarea IPS Parinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Roman al Europei Occidentale si Meridionale, si este impartit in doua sectiuni – una organizand programe in limba romana, iar cealalta, in limba franceza.

ziua-1-9-large

 

 

The post Centrul Ortodox Dumitru Staniloae din Paris organizeaza programul de studii online: Intoducere in Teologia Ortodoxa. Inscrie-te si tu! appeared first on Basilica.ro.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 933

Id: 61344

Data: Nov 12, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).