Pentru români, creștinismul nu este doar o etichetă, ci un mod de viață, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul duminică, la hramul Mănăstirii „Duminica Sfinților Români” din Capitală: „Această bogăție infinită și neprețuită, pe care o moștenim, să o transmitem generațiilor viitoare, pentru că aceasta este comoara pe care nimeni nu ne-o poate fura din suflete și din viață”.
Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie avându-i alături în slujire pe Arhim. Dionisie Constantin, consilier patriarhal; pe Arhim. Antim David, starețul Schitului Măgureanu din București; pe Protos. Ioachim Ceaușu, starețul Mănăstirii „Duminica Sfinților Români”; pe Protos. Antim Bâru, starețul Mănăstirii Chiajna‑Giulești din Capitală; pe Părintele Ioan Bondar, Protopop de Ilfov Sud, și pe alți clerici din eparhie.
Preasfinția Sa a rememorat dovezile răspândirii creștinismului pe teritoriul României de azi, începând din Dobrogea, unde s-au găsit vestigii ale unor puternice comunități creștine întemeiate de Sfinții Apostoli Andrei și Filip și de ucenicii acestora.
Aceste comunități au crescut și au dat sfinți care au marcat istoria Bisericii Ortodoxe Române și Universale. De exemplu, în secolele III-V doi sfinți din Dobrogea au fost Sf. Ioan Casian, care a întemeiat monahismul în Apus, și Sf. Dionisie Exiguul, care a calculat calendarul Erei creștine.
„În perioada întunecată a istoriei noastre, când pământul nostru a fost călcat de zeci de neamuri păgâne, Biserica a fost elementul fundamental, care a asigurat supraviețuirea noastră ca popor”, a continuat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
„Poporul român a rodit întotdeauna oameni sfinți, ceea ce arată că Evanghelia răspândită de Sfinții Andrei și Filip pe teritoriul României, la strămoșii noștri, a rodit”, a mai spus ierarhul.
Și continuă să rodească până azi. „O mulțime de români, în anii grei de persecuție ateistă, au lăsat case, părinți, frați, surori, țarini și fel de fel de proprietăți și demnități și au suferit în închisoare doar pentru credința în Mântuitorul nostru Iisus Hristos, de Care nu au vrut să se lepede nici într-un chip, foarte mulți dintre ei mărturisind cu prețul propriei vieți în închisoare, în lagăre de muncă, de exterminare, în mină, în ocne și așa mai departe, sau în deportări”, a spus ierarhul.
„Lucrul acesta arată vigoarea credinței noastre, pe care, în ciuda tuturor încercărilor, continuă să fie amprenta cea mai consistentă a sufletului neamului românesc”, a precizat episcopul-vicar patriarhal.
Aceasta îi face pe români să sară în ajutorul aproapelui, cum au făcut în cazul refugiaților din Ucraina și în diverse crize umanitare produse de catastrofele naturale, „ceea ce arată că a fi creștin nu este o etichetă lipsită de conținut. Este însăși starea firească, starea normală a românului adevărat”, a spus ierarhul.
„Creștinismul la noi este parte a sufletului și a naturii, a firii noastre românești”, pentru că formarea poporului român „s-a realizat într-un mod sacru, într-un mod sfânt, în cristelnița în care poporul acesta, primind Evanghelia, s-a botezat și a devenit popor plăcut lui Dumnezeu”, a afirmat Preasfinția Sa.
„Sărbătoarea de astăzi, a tuturor sfinților români, este o sărbătoare luminoasă, care ne îndeamnă și pe noi să trăim viața șa cum au trăit-o înaintașii noștri”, a mai spus ierarhul.
Episcopul-vicar patriarhal a transmis un mesaj de binecuvântare și urări de mântuire din partea Patriarhului Daniel pentru obștea mănăstirii și comunitatea credincioșilor formată în jurul ei.
Protos. Ioachim Ceaușu, starețul mănăstirii, i-a oferit ierarhului o icoană cua Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, și a transmis mulțumiri atât Patriarhului Daniel, pentru purtarea de grijă, cât și credincioșilor care participă regulat la slujbele sfântului așezământ.
După Sfânta Liturghie a fost oficiat parastasul pentru ctitori.
Mănăstirea „Duminica Sfinților Români” a fost construită în anii 2003-2006 pe un teren unde funcționau Atelierele Arhiepiscopiei Bucureștilor, la inițiativa vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, cu gândul de a fi loc de pomenire și pentru eroii Revoluției din 1989, arși la crematoriul din apropiere și apoi aruncați într-un un canal din Popești-Leordeni, comuna învecinată.
În 2008, la propunerea Părintelui Patriarh Daniel, mănăstirea a primit al doilea hram, „Sf. Cuv. Teoctist din Palestina” (3 septembrie), în amintirea vrednicului de pomenire patriarh Teoctist Arăpașu.
Vezi și:
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 243
Id: 77194
Data: Jun 27, 2022
Imagine:
Duminică se împlinesc șase ani de la încheierea Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, care a reunit în Insula Creta ierarhii a zece din cele 14 Biserici Ortodoxe Autocefale. Atât înainte, cât și după eveniment, Patriarhul României a explicat că lucrările nu s-au .....
Data: Jun 27, 2022
În Duminica Sfinților Români îi cinstim pe toți sfinții români știuți și neștiuți, a spus Patriarhul Daniel, care a menționat și o categorie surprinzătoare de sfinți români: „Mulțimea sfinților credincioși mireni, mulțimea mamelor, taților, bunicilor care au crescut copiii în .....
Data: Jun 27, 2022
Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul se află în Grecia zilele acestea, unde participă la seria de manifestări PAVLIA, dedicate Sf. Apostol Pavel, ocrotitorul Mitropoliei Veriei, Naoussei și Kampaniei.
La invitația Înaltpreasfințitului Părinte Pantelimon, ierarhul .....
Data: Jun 27, 2022
Ziua internaţională împotriva abuzului şi traficului ilicit de droguri, marcată anual în data de 26 iunie, are anul acesta
Data: Jun 27, 2022
Duminică se împlinește centenarul nașterii Arhim. Ioan Iovan, cel care a făcut aproape un deceniu de temniță grea după ce le-a scris autorităților comuniste un memoriu în care protesta împotriva politicii ateiste.
Părintele Ioan Iovan
Data: Jun 27, 2022
Anul acesta, Ziua Drapelului Național coincide cu Duminica Sfinților Români, reunind simbolic omagierea eroismului militar și a făuritorilor națiunii cu eroismul duhovnicesc și lucrarea lui Dumnezeu în poporul român.
Potrivit unei legi din 1998, ziua de 26 iunie a .....
Data: Jun 27, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Invataturi patristice - 2015-03-20 - Cel mai mare dar
Invataturi patristice - 2014-02-18 - despre mandrie
Invataturi patristice - 2013-12-13 - despre marturisirea pacatelor
Invataturi patristice - 2013-12-05 - educatia copiilor
Invataturi patristice - 2013-11-21 - intrarea in Biserica
Invataturi patristice - 2015-01-14 - Despre ura
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).