În Duminica Sfinților Români îi cinstim pe toți sfinții români știuți și neștiuți, a spus Patriarhul Daniel, care a menționat și o categorie surprinzătoare de sfinți români: „Mulțimea sfinților credincioși mireni, mulțimea mamelor, taților, bunicilor care au crescut copiii în credință, i-au învățat să iubească pe Hristos, să iubească Biserica Sa și să iubească țara și neamul românesc”.
Această mențiune a fost făcută în contextul explicării de către Preafericirea Sa a troparului Duminicii Sfinților Români, care enumeră categoriile, sau cetele de sfinți români cinstite în această duminică.
Prima ceată este formată din „preoții și diaconii care au mărturisit credința apostolică primită de la Sf. Ap. Andrei, de la Sf. Ap. Filip și de la ucenicii lor”. A doua este cea mucenicilor, urmată de ceata cuvioșilor. La acestea Patriarhul Daniel i-a adăugat pe părinții și bunicii creștini care s-au jertfit smerit, transmițând generațiilor tinere credința prin exemplul lor.
Patriarhul României nu a omis nici eroii și mărturisitorii recenți: „O mulțime de sfinți care s-au jertfit pe câmpurile de luptă în timpul invaziilor, năvălirilor barbare și în timpul stăpânirilor de altă credință asupra teritoriului țării noastre, până în vremurile mai recente ale stăpânirii comuniste, când o mulțime de oameni au murit în închisori, în lagăre și au suferit pentru că au crezut în Hristos, L-au iubit și L-au mărturisit, până în zilele noastre”.
„Creștinismul românesc este profund înrădăcinat în sufletul poporului român și a dat rugători în ceruri. Prin rugăciunile sfinților români, poporul se luminează și transmite credința, construind altare sfinte”, a mai spus Patriarhul Daniel.
„De două mii de ani, poporul român a iubit mai mult credința în Hristos și în iubirea Preasfintei Treimi decât orice ideologie politică sau filosofică trecătoare, efemeră. De aceea, sfinții români sunt dascăli ai noștri privind păstrarea credinței în vremuri grele”, a concluzionat Preafericirea Sa.
Creștinarea românilor: la nivel profund
Patriarhul României a făcut cu acest prilej o incursiune în istoria creștinismului pe teritoriile locuite de români și de strămoșii românilor: Scythia Minor (Dobrogea) și Dacia, cunoscută după năvălirile barbare și sub numele de Gothia (Goția).
„Creștinarea poporului român, spre deosebire de creștinarea altor popoare vecine, ca de pildă bulgarii, în secolul IX, și rușii în secolul al X-lea, nu s-a făcut prin ordinul cneazului, al regelui sau împăratului, ci a fost o creștinare de jos în sus”, a spus Preafericirea Sa.
„Avem un proces de creștinare lentă: prin soldații romani creștini, prin negustorii creștini care veneau din Răsărit, și prin misionari de limbă greacă sau de limbă latină, a subliniat Patriarhul Daniel.
„Această creștinare lentă, de jos în sus, a fost o creștinare profundă și a permis creștinismului românesc să reziste în fața popoarelor migratoare, care, începând cu secolul la IV-lea mai ales, s-a intensificat.”
Cuvinte din latina populară în rugăciunile de bază
Patriarhul a mai subliniat latinitatea creștinismului românesc și statutul de punte între Orient și Occident al teritoriilor locuite de români și de strămoșii lor.
„Unii din Părinții noștri dobrogeni – ca de pildă Sf. Ioan Casian și Sf. Dionisie Exiguul, Dionisie cel Neînsemnat, cum își spunea el – foloseau limba latină și limba greacă cu multă ușurință. Aveau în față un text în limba greacă și îl citeau în latină. Sau un text în limba latină și traduceau direct în limba greacă. Traduceau cu multă ușurință, pentru că erau de origine latină, limbă romanică, deci erau latini, dar și-au însușit cultura ortodoxă răsăriteană greacă la Bizanț, sau Constantinopol”.
„Uneori, limba latină pe care o foloseau misionarii pe teritoriul țării noastre nu era latina cultă, ci o latină folosită inspirându-se din limba latină populară”, a explicat Părintele Patriarh Daniel. Așa se explică etimologia unor cuvinte din rugăciunile de bază al Ortodoxiei românești.
- În Crez noi nu spunem „Dumnezeu Creatorul”, ci Făcătorul. „În limba latină literară, el este numit «Creator». În limba latină populară, El a fost numit Factor, Factoris”, a explicat Preafericirea Sa.
- Fecioara nu este numită Virgo, Virginis, ci «Fecioară», din latina populară, Fetiola. „Aceasta arată că misionarii care au venit aici au folosit limba latină populară”, a mai subliniat Patriarhul Daniel.
Părintele Patriarh Daniel a participat dumincă la Sfânta Liturghie în Salonul Sfinților Români din Reședința Patriarhală.
Duminica a doua după Pogorârea Duhului Sfânt a fost instituită ca Duminica Tuturor Sfinților Români printr-o decizie a Sfântului Sinod din 20 iunie 1992, pentru a sublinia lucrarea Duhlui Sfânt în poporul român dreptmăritor.
Vezi și:
- Lumină pe calea mântuirii: 30 de ani de la instituirea unei Duminici a Sfinților Români și canonizarea a 62 dintre ei
- 7 lucruri despre Sf. Ioan Botezătorul explicate de Patriarhul Daniel
Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Raluca Ene (deschidere)
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 240
Id: 77196
Data: Jun 27, 2022
Imagine:
Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul se află în Grecia zilele acestea, unde participă la seria de manifestări PAVLIA, dedicate Sf. Apostol Pavel, ocrotitorul Mitropoliei Veriei, Naoussei și Kampaniei.
La invitația Înaltpreasfințitului Părinte Pantelimon, ierarhul .....
Data: Jun 27, 2022
Ziua internaţională împotriva abuzului şi traficului ilicit de droguri, marcată anual în data de 26 iunie, are anul acesta
Data: Jun 27, 2022
Duminică se împlinește centenarul nașterii Arhim. Ioan Iovan, cel care a făcut aproape un deceniu de temniță grea după ce le-a scris autorităților comuniste un memoriu în care protesta împotriva politicii ateiste.
Părintele Ioan Iovan
Data: Jun 27, 2022
Anul acesta, Ziua Drapelului Național coincide cu Duminica Sfinților Români, reunind simbolic omagierea eroismului militar și a făuritorilor națiunii cu eroismul duhovnicesc și lucrarea lui Dumnezeu în poporul român.
Potrivit unei legi din 1998, ziua de 26 iunie a .....
Data: Jun 27, 2022
Mănăstirea Sihla și-a serbat joi și vineri hramul în prezența Preasfințitului Părinte Nichifor Botoșăneanul, care a .....
Data: Jun 27, 2022
Evenimentele dedicate hramului istoric al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava s-au încheiat vineri cu
Data: Jun 27, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).