Într-o lume asaltată de informație, Patriarhul Daniel a văzut prezența Bisericii Ortodoxe în peisajul mediatic românesc ca o necesitate primară. La mai puțin de o lună de la întronizare, în data de 27 octombrie 2007, Preafericirea Sa înființa Centrul de Presă Basilica, format din cinci componente: Radio Trinitas, Trinitas TV, publicațiile Lumina, Agenția de știri Basilica, Biroul de presă şi relații publice.
Agenția de știri Basilica a apărut atunci doar ca departament. Lansarea oficială a site-ului și începutul activității propriu-zise s-a petrecut câteva luni mai târziu, pe 16 iunie 2008. Mezinul Centrului de Presă Basilica este până în prezent singura agenție de știri a unei Biserici Ortodoxe autocefale.
Din prima zi, instituția a pornit cu rolul clar „de a prezenta, sub forma știrilor și a documentarelor de presă, instituțiile, activitățile și atitudinile Bisericii Ortodoxe Române, precum și ale altor Biserici, în diferite probleme actuale”. Agenția și-a asumat desfășurarea activității „în concordanță cu principiile moralei creștine și cu normele deontologiei jurnalistice”.
La început am funcționat ca un agregator de știri din toate Eparhiile Patriarhiei Române preluând informațiile direct de la sursă, cu puține intervenții asupra formei sau conținutului. Au urmat trei schimbări majore ale site-ului (2010, 2012 și 2016).
Relevanța site-ului, calitatea și aspectul știrilor au crescut odată cu migrarea masivă a presei scrise în mediul digital. Astfel, Basilica.ro a devenit cel mai relevant site de știri religioase din România, fiind citat nu numai de presa națională, ci și din întreaga lume. Aproximativ 15% dintre articole sunt disponibile și în limba engleză.
Nu doar știri
Din octombrie 2015, Basilica.ro a intrat pe social media. În 2016, odată cu lansarea actualei versiuni a site-ului a avut loc și o regândire a identității vizuale. Tot atunci, motto-ul inițial „Vestea bună împărtășită tuturor” a fost sintetizat în „Binele de știut”.
Paleta de subiecte s-a extins de la transmiterea evenimentelor religioase și a mesajelor Bisericii la acțiuni sociale, culturale, artă, turism, ecologie și chiar sport. Agenția s-a dezvoltat în ultima perioadă și în zona de interviu, opinie și fotoreportaje.
Mai ales pe rețelele de socializare, Agenția de știri Basilica și-a asumat, pe lângă funcția de informare, și una de catehizare, de educație religioasă, dedicată în special tinerilor. S-a pus accent mai mare pe fotografie, pe crearea de infografice cu învățături ortodoxe, meme-uri cu diverse citate.
Tot în 2016 a fost lansată aplicația de știri religioase Basilica.ro (pentru dispozitive Android).
Activitatea s-a diversificat în mod constant. În 2017, Agenția de știri Basilica și-a deschis serviciul de newsletter, prin care, de trei ori pe săptămână, abonații primesc cele mai importante subiecte din lumea religioasă.
La finalul anului 2017 apare „Retrospectiva lunară Basilica”, în format PDF – un proiect venit din dorința de a face o pauză de la fluxul zilnic de știri pentru a rezuma și analiza cele mai importante subiecte din ultima perioadă. Din 2019, retrospectiva a fost regândită ca o revistă mai ușor de parcurs pe ecranele telefoanelor și poartă numele „Revista Binele de știut”.
Fotografie ortodoxă
Urmând modelul marilor agenții de știri, fotoreporterii Basilica.ro aduc în atenție în fiecare zi de luni „Săptămâna în imagini”. Proiectul inițiat în iulie 2018 are scopul de a prezenta cele mai interesante fotografii din lumea ortodoxă care acoperă o varietate de subiecte: de la sărbători bisericești până la evenimente culturale sociale și viață spirituală.
În 2019 a avut loc prima expoziție foto organizată de Basilica.ro în colaborare cu 14 artiști fotografi, „Chipul satului românesc”, iar în 2020 primul concurs de fotografie al agenției, intitulat „Viața Bisericii în timp de pandemie”.
Basilica.ro a depășit numărul de 100.000 de articole publicate și are o medie de peste 20.000 de vizitatori unici pe zi.
Sperăm că împlinirea a 13 ani să fie doar o bornă din istoria Basilica.ro pe care ne-o dorim cât mai lungă, împreună cu urmăritorii și colaboratorii noștri.
Vă mulțumim că susțineți „Binele de știut”!
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 285
Id: 73886
Data: Jun 15, 2021
Imagine:
Parohia Mărcuța din Capitală a organizat marți un eveniment cultural-comemorativ dedicat lui Mihai Eminescu, la 132 de ani de la mutarea acestuia la cele veșnice de pe locul actualei parohii, fostul Sanatoriu Mărcuța.
„Se spune că Eminescu este sufletul poporului .....
Data: Jun 15, 2021
„Eminescu nu a murit, pentru că are de la Dumnezeu suflet viu şi nemuritor, nu a murit pentru că a fost, este şi va fi iubit de orice suflet de român, nu a murit pentru că Biserica l-a pomenit şi îl pomeneşte şi se roagă pentru iertarea celor vremelnice încercări ale vieţii sale. .....
Data: Jun 15, 2021
Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul își serbează onomastica în 15 iunie, ziua de cinstire a Fericitului Ieronim.
Ierarhul s-a născut în 21 noiembrie 1959, în Brădești, județul Buzău.
A urmat Școala Generală din Bușteni, județul Prahova, după .....
Data: Jun 15, 2021
Mănăstirea Putna a inaugurat marți seria de manifestări „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal”. Acestea aniversează 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni și de la Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni, .....
Data: Jun 15, 2021
Biblioteca Academiei Române şi Muzeul Național al Literaturii Române au vernisat marţi expoziția „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere“. .....
Data: Jun 16, 2021
La împlinirea a 13 ani de existență a Agenției de știri Basilica a Patriarhiei Române, i-am întrebat pe primii lucrători la agenția noastră cum a fost la început.
Părintele Consilier Patriarhal Nicolae Dascălu, Directorul Publicaţiilor Lumina, și Nicolae Dinu, azi .....
Data: Jun 16, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
PS Visarion Baltat - Cuvant de invatatura -Sf Gheorghe 2015 - Botosani
PS Visarion Baltat - Ce inseamna sa fii tolerant fata de celalalt
PS Visarion Baltat - Interviu, Universul credintei, TVR
PS Visarion Baltat - Marturii de arta si credinta ortodoxa
PS Visarion Baltat - Ce valoare are sufletul omului
PS Visarion Baltat - Interviu despre post, Universul credintei, TVR
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).