Episcopul Antonie a marcat Unirea Principatelor cu rugăciune și depunere de flori la statuia Sf. Ștefan cel Mare

Episcopul de Bălți a oficiat miercuri, impreună cu un sobor de preoți, o slujbă de Te Deum la biserica „Sfinții Impărați Constantin și mama sa Elena” din Corlăteni, raionul Rașcani, Republica Moldova. Momentul liturgic a fost urmat de un moment omagial la statuia Sf. Ștefan cel Mare din Bălți.

In cadrul slujbei, ierarhul a mulțumit pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu asupra poporului roman și le-a adresat celor prezenți felicitări cu ocazia implinirii a 165 de ani de la Unirea Principatelor Romane prin alegerea simultană a lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei și apoi și al Țării Romanești.

PS Antonie a amintit că Unirea din 1859 a constituit o prefigurare, o pregătire a Marii Uniri din 1918, cand Basarabia a revenit la Patria-Mamă, Romania.

Episcopul Antonie și un sobor de preoți din eparhie au oficiat miercuri, 24 ianuarie 2024, o slujbă de Te Deum la implinirea a 165 de ani de la Unirea Principatelor Romane. Foto: Episcopia de Bălți

După slujbă, Preasfințitul Părinte Antonie și soborul de preoți slujitori au mers la statuia Sfantului Voievod Ștefan cel Mare din centrul orașului Bălți, unde au depus flori.

Sf. Ștefan cel Mare, simbol al unității romanilor

In 1871, sfantul voievod a fost plasat in centrul Serbării de la Putna a Romanilor de Pretutindeni, „pentru că el simboliza unitatea romanească”, a explicat, intr-o conferință, acad. Ioan-Aurel Pop.

„Ștefan cel Mare a stăpanit aproape 100 de sate și două cetăți mari in Ardeal de-a lungul vremii. Era al patrulea om ca bogăție din Ardeal. Iar un impărat din vremea aceea de la Viena s-a ințeles cu el să devină guvernator al Transilvaniei.”

Miercuri, 24 ianuarie 2024, la 165 de ani de la Unirea Principatelor Romane, Episcopul Antonie a depus flori la statuia Sf. Ștefan cel Mare din Bălți, Rep. Moldova. Foto: Episcopia de Bălți

De asemenea, „in�Cronicile Țării Romanești, Ștefan figurează 17 ani ca voievod al Țării Romanești, pentru că de atatea ori a intervenit in Țara Romanească să pună domn credincios și pravoslavnic, care să nu se dea cu turcii”.

Sfantul domnitor apare astfel „nu numai domn al Moldovei. Apare conducător al Transilvaniei și domn al Țării Romanești. N-a fost efectiv, nu a reușit să le pună la un loc, dar a reușit să le conducă, să le domine”, a mai explicat istoricul.

Sf. Ștefan cel Mare a intemeiat și Episcopia de la Vad, strămoașa actualei Arhiepiscopii a Vadului, Feleaclui și Clujului.

Vezi și:

  • Serbarea de la Putna: De ce au ales tinerii acest loc pentru a exprima idealul de unitate al romanilor

Foto credit: Episcopia de Bălți

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 139

Id: 80145

Data: Jan 25, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).