Cu ocazia împlinirii a 96 de ani de la înfiinţarea Patriarhiei Române, vă oferim câteva informaţii cu privire la istoricul acestei instituţii şi răspândirea sa în prezent.
Patriarhia este o organizaţie administrativ-bisericească superioară, autonomă şi autocefală, condusă în mod sinodal, având la conducere un Patriarh.
Din punct de vedere administrativ, Patriarhia este unitatea teritorială superioară cea mai consistentă, grupând mai multe mitropolii, arhiepiscopii şi episcopii. Apariţia patriarhiilor ca organizaţii bisericeşti superioare se datorează în mod deosebit pierderii treptate a independenţei/autocefaliei mitropoliţilor în conducerea bisericilor lor, ca urmare a acomodării organizaţiilor teritoriale bisericeşti celor politice.
Încă din sec. al IV-lea este acordată întâietatea de onoare mitropoliţilor care îşi aveau reşedinţa în capitalele provinciilor politice. Astfel de organizaţii superioare care grupau în jurul lor mai multe mitropolii sunt semnalate în mod implicit în Constituţiile Sfinţilor Apostoli şi în mod explicit în Canonul Sinodului I Ecumenic.
Încercarea de a armoniza administraţia bisericească cu cea civilă imperială, evidenţiată, de Părintii de la Niceea, va pune începutul unei noi instituţii în Biserică, nurnită mai târziu Patriarhie, după titulatura episcopilor (Patriarhi) care le guvernau.
Socrate este primul istoric bisericesc care vorbeşte despre instituţia patriarhatului, numindu-o instituţie nouă, atribuindu-o Sinodului Ecumenic de la Constantinopol, din anul 381. Titlul de „patriarh” va fi utilizat pentru prima dată la Sinodul Ecumenic de la Calcedon, din anul 451, fiind atribuit arhiepiscopilor principalelor dioceze sau provincii bisericeşti din Răsărit şi Apus.
La acest sinod se face referire atât la titlul de patriarh, cât şi la instituţia patriarhală, episcopul Romei fiind denumit ca oecumenicos archiepiscopus et patriarcha, iar ceilalţi arhiepiscopi importanţi sanctissimi patriarchae singularum provinciarum.
În timpul lui Iustinian asistăm la consacrarea juridică a demnitătii patriarhale a instituţiei „patriarhiei”, titlul de patriarh fiind limitat doar pentru cele 5 mari scaune apostolice, respectiv, Roma, Constantinopol, Alexandria, Antiohia şi Ierusalim, aceste centre episcopale fiind numite apoi patriarhii.
Consacrarea instituţiei Patriarhiei în Biserică a dus la apariţia sinoadelor patriarhale, ca organe supreme de conducere în cadrul respectivelor unităţi administrativ-teritoriale. Sistemul colegial pentarhic (al celor cinci) a funcţionat până la Schisma din anul 1054, în lipsa întrunirii unui Sinod Ecumenic, ca autoritate supremă în Biserică. Acestui sistem colegial sinodal i s-au adăugat şi unele centre, precum Cartagina şi Cipru, care, din punct de vedere teritorial şi administrativ, nu aparţineau niciuneia dintre cele cinci patriarhate.
În mileniul al doilea, celor patru Patriarhii vechi li se vor adăuga, ca urmare a creştinării unor popoare, noi centre patriarhale, precum: Patriarhia Rusă (1593), Patriarhia Sârbă (1920), Patriarhia Română, (1925), Patriarhia Georgiană (1943), Patriarhia Bulgară (1953).*
Patriarhia Română
A fost înfiinţată în data de 4 februarie 1925. Procesul prin care s-a ajuns la ridicarea în rang a Bisericii Ortodoxe Române a început imediat după Marea Unire din 1918.
În urmă cu 96 de ani, Mitropolitul primat Miron devenea primul Patriarh al României.
Au urmat la conducerea Patriarhiei Române patriarhii Nicodim, Justinian, Iustin, Teoctist, iar din 2007 păstoreşte Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Detalii cu privire la momentul istoric de acum 96 de ani, pot fi accesate aici.
*Notă: Informaţii preluate din „Dicţionar de Teologie Ortodoxă”, Editura Basilica, Bucureşti, 2019, pp. 682-683.
Foto credit: arhivă Basilica.ro
Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!
Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 330
Id: 72635
Data: Feb 4, 2021
Imagine:
Printre prioritățile Arhiepiscopiei Sucevei în 2021 se numără proiectarea și atragerea de fonduri pentru o policlinică și un spital cu numele „Anastasie Crimca”.
Prin utilizarea acestui nume, Biserica îl omagiază pe Mitropolitul
Data: Feb 4, 2021
Voluntarii de Catedrala Mântuirii Neamului au ajutat marţi 24 de familii din localitățile ilfovene Grădiștea și Sitaru.
Prin această acţiune, cuprinsă în campania „Implică-te! Împreună reușim mai mult!”, voluntarii le-au oferit membrilor familiilor respective daruri .....
Data: Feb 5, 2021
Emanoil Gojdu, desemnat cel mai mare filantrop ortodox român laic, a fost pomenit miercuri la Sibiu. Parastasul a fost oficiat, la statuia acestuia .....
Data: Feb 5, 2021
Un preot român din Paris, fizician de elită, a vorbit într-un interviu acordat Press One despre .....
Data: Feb 5, 2021
Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei donează Primăriei Miercurea Ciuc zece tone de cartofi pentru romii cazaţi în sala de sport din municipiu, care au fost afectaţi de incendiul care le-a distrus locuinţele, în luna ianuarie.
Preasfinţitul Părinte Andrei a .....
Data: Feb 5, 2021
Episcopul Siluan al Italiei vorbeşte în prima parte a unui interviu despre cum pandemia a schimbat viaţa ierarhilor, clericilor şi credincioşilor din Peninsulă. Adaptare, rugăciune, speranţă, viaţă veşnică sunt cuvintele cheie din mărturisirea ierarhului.
El a adus .....
Data: Feb 5, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
IPS Serafim Joanta - Predica la Duminica cananeencei
IPS Serafim Joanta - Bucuria vietii (partea 2)
IPS Serafim Joanta - Rugaciunea izvor de vindecare sufleteasca si trupeasca
IPS Serafim Joanta - Despre dragostea crestina
IPS Serafim Joanta - Cuvioasa Teodora de la Sihla - Manastirea Casiel
IPS Serafim Joanta - Bucuria vietii (partea 1)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).