Hram la Manastirea Inaltarii Sfintei Cruci de la Sadinca

Pelerinii din partile Sibiului si din alte zone ale tarii au sarbatorit hramul Manastirii Sadinca cu o zi înainte de praznicul Înaltarii Sfintei Cruci. Sfânta Liturghie a fost oficiata de Înaltpreasfintitul Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de preoti si diaconi. Slujba religioasa a fost savârsita la altarul de vara din incinta manastirii, informeaza “Ziarul Lumina”.La manastirea aflata la nici 40 de kilometri de Sibiu s-a împamântenit traditia ca la fiecare hram, credinciosii din satele apropiate, din Sibiu si din alte orase sa participe la Sfânta Liturghie arhiereasca.În acest an, acest lucru a fost posibil cu o zi înainte de sarbatoarea Înaltarii Sfintei Cruci, când IPS Mitropolit Laurentiu a venit sa binecuvânteze obstea monahala si pelerinii veniti la Sadinca pentru a se împartasi din harul si ajutorul venite de la Dumnezeu. Bucuria hramului a fost încununata cu cea a hirotoniei unuia dintre monahii din micuta obste de la Sadinca. Daca anul trecut, fratele Iacob Gândila intra în obste ca monah si era adus în fata altarului sub mantia parintelui staret, protosinghelul David Stoica, anul acesta, IPS Mitropolit Laurentiu l-a hirotonit diacon pentru a fi de ajutor la programul liturgic intens de la asezamântul monahal.Sfânta Liturghie a fost oficiata de IPS Mitropolit Laurentiu în altarul de vara al manastirii. Din soborul de preoti au facut parte: staretul manastirii, protosinghelul David Stoica, protopopul de Saliste, Petru-Toader Damian, slujitori ai sfintelor altare din Sibiu si din parohiile vecine cu asezamântul monahal. Raspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi de la Catedrala mitropolitana din Sibiu. Printre oaspeti s-au aflat: prefectul judetului Sibiu, Ovidiu Sitterli, primarul comunei Loamnes, Maria Greavu, decanul Facultatii de Drept „Simion Barnutiu“, prof. univ. dr. Calina Jugastru, cadre didactice universitare si alti invitati.

Roadele Crucii

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurentiu a oferit acte de ctitorire unor familii care au sprijinit înfiintarea si dezvoltarea Manastirii Sadinca. În cuvântul de învatatura, ierarhul a vorbit celor prezenti despre sarbatoarea din 14 septembrie si despre ajutorul duhovnicesc pe care îl primim de la Crucea pe care a fost rastignit Mântuitorul Iisus Hristos: „Jertfa pe care Fiul lui Dumnezeu a savârsit-o pe Cruce pentru noi ne-a adus sansa de a ne mântui. El a luat un trup al nostru si a platit o rascumparare în locul nostru, pentru ca de acum înainte sa avem o legatura continua cu El, prin Trupul Sau îndumnezeit. Hristos ni se ofera noua la Sfânta Euharistie printr-o legatura directa si ori de câte ori vorbim despre jertfa Mântuitorului Hristos pe Cruce, suntem obligati sa vorbim si despre biruinta Sa, prin Înviere. Mântuitorul nu S-a rastignit pe Cruce doar pentru a rascumpara prin jertfa firea noastra, ci si pentru a ne duce la viata, trecând prin moarte si înviind spre îndumnezeire. Firea noastra umana a fost înaltata la Cer odata cu firea dumnezeiasca a lui Hristos. De aceea, a ne purta Crucea înseamna a îndeplini porunca dumnezeiasca si a ne câstiga mântuirea, pentru ca împlinind zilele primite de la Dumnezeu, primim cea mai mare bogatie, fara nici o deosebire, adica darul iubirii Sale nemarginite, harul Sau care ne ajuta sa ne împlinim toate ale vietii si sa ne câstigam mântuirea“.Ierarhul a vorbit, apoi, despre cinstirea Sfintei Cruci.„Tot astazi învatam cum sa cinstim asa cum se cuvine si semnul Sfintei Cruci, un lucru aproape de fiinta noastra, arma de aparare a crestinilor în fata ispitelor, necazurilor si îndoielilor aduse de valurile vietii. Înca de la început crestinii se însemnau cu semnul Sfintei Cruci pentru a-si împropria roadele jertfei Mântuitorului Hristos“, a spus Parintele Mitropolit Laurentiu.La final, staretul David Stoica i-a multumit ierarhului pentru vizita si tuturor pelerinilor si credinciosilor pentru dragostea constanta fata de asezamânt, apoi i-a oferit IPS Mitropolit Laurentiu o icoana, ca semn de pretuire si de multumire.

O manastire într-un sat parasit

Manastirea „Înaltarea Sfintei Cruci“ de la Sadinca a readus la viata un sat parasit din judetul Sibiu, aflat în subordinea administrativa a comunei Loamnes. În 2006, când parintele David Stoica venea aici, mai locuiau doar sapte familii la Sadinca. Localitatea era în continua parasire, iar autoritatile erau confruntate cu aceasta grava problema. În scurt timp, parintele David a ridicat aici un schit, devenit recent manastire, iar localitatea a început sa devina un obiectiv al pelerinajelor duhovnicesti. Grupuri de credinciosi vin aici constant pentru a se ruga si a se bucura de linistea si unicitatea acestor locuri. În timp, asezamântul s-a extins. Au fost ridicate aici corpuri de chilii, anexe si un altar de vara.Biserica manastirii a fost pictata în 2008 de Petru Bradut Dumbraveanu si Andreea Daniela Comanici. În prezent, alaturi de staretul David Stoica, se nevoiesc aici înca trei vietuitori, iar credinciosii din apropiere vin mereu la sfintele slujbe si la programul intens de rugaciune.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 2161

Id: 43997

Data: Sep 15, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).